sałatki - 52407 przepisów (strona:1866/3494)

Gruzja - Kulki ze szpinaku i orzechów (Pkhali) 72

bardziej zmodyfikowaną jej wersję możemy w Gruzji znaleźć w przynajmniej kilkudziesięciu potrawach. Pierwsza z nich i najbardziej znana to faszerowane roladki z bakłażana ( badridżani ). Druga z nich to sałatka - zwyczajnie pomidor, ogórek i to wszystko wymieszane z pastą. Dzisiaj natomiast proponujemy mniej znane pkhali . Składniki (na około 7-8 kulek): - 200 g orzechów włoskich - 2 ząbki czosnku

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 127

Już po Wigilii, ale to nic. Uszka można jeść całym rokiem, a nie tyko w wigilijnym barszczu. Można je podać jako samodzielne danie, składnik dania obiadowego lub sałatki. Tym razem proponuję wam uszka z farszem z zielonej soczewicy i kaszy jęczmiennej. Z takim farszem można zrobić również pierogi i wtedy jest trochę szybciej, ale ja dziś postanowiłam się trochę pobawić

Waniliowe Improwizacje
Azerbejdżan - Słodki płow (Şirin plov) 153

kiedyś w końcu uda nam się je przygotować w domu i podzielić przepisami. Şirin plov znalazł się zdecydowanie na samym szczycie listy. Póki co była już sałatka z czerwonej fasoli czy pomidorowa tofucznica . Şirin plov w Baku I  Nasz absolutny faworyt azerskiej kuchni swoją nazwę (słodki płow) bierze od dodatku kilku rodzajów suszonych owoców. W skrócie jest słodko, jest

Roślinożerni urlopowicze
Małe tęsknoty, czyli rosół z jałowcem i smarowidło z kurczaka 69

waste - jak nie wyrzucać jedzenia? Wykorzystanie warzyw i mięsa z rosołu jest mądrym sposobem na niemarnowanie jedzenia.  Gotowane mięso i warzywa można wykorzystać do lekkostrawnej potrawki lub sałatki. Przedstawiam Wam smarowidło z kurczaka i gotowanych warzyw, czyli sposób kanapki w 30 sekund . Smarowidło  z kurczaka  i gotowanych warzyw  z ogórkami Składniki: z rosołu: obrane mięso kurczaka

Gary Bez dna
Majowy chill... czyli przepis na królika duszonego z grzybami 79

garnka. Dodaj zagęszczającą miksturę, dokładnie wymieszaj i zagotuj sos. Następnie włóż mięso do sosu i duś jeszcze ok 10 minut. Mojego królika podawałam z ziemniakami z koprem i sałatką. Mięso jest mięciutkie, a sos aromatyczny. Cały posiłek dodaje energii i poprawia dzień :) Przesyłam Wam dużo słońca! Do zobaczenia

Gary Bez dna
Placki z cukinii z serem feta 65

podczas smażenia wydzielają się z niego substancje toksyczne dla naszego zdrowia... i strasznie śmierdzi - i jedzenie, i powietrze. Takie oliwy typu  extra virgin są za to niezastąpione do sałatek :) Pamiętajcie też, że "przesmażanie" powoduje, że do jedzenia przenikają niekorzystne substancje pochodzące z procesów utleniania. Dlatego też po "każdej usmażonej patelni" należy wymienić tłuszcz - fakt, może nie ze względów ekonomicznych

Gary Bez dna
Chrupiąca cieciorka z pieca 68

podczas pracy. Nie mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie!  Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych . Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 80

żeby błyszcząca strona była "od strony jedzenia" :) ! Mieszając zalewę możesz wykorzystać "MYK" ze słoikiem - jest szybciej :) ! Pieczone buraki są świetne jako dodatek do obiadu. Mogą również być dodatkiem do sałatki . Jeśli jakimś cudem... cokolwiek zostanie - "Drugiego dnia" można z nich zrobić zupę :) Dziękuję! To wszystko dzięki mojej koleżance Asi, która trenuje Tai Chi (Asiu, dziękuję!). Od wolnego pomysłu do realizacji

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 77

najlepszym burakiem w swoim wydaniu. Jeśli jest po to, żeby nadać kolor dania – super. Jeśli ma skarmelizować w piecu i nadawać potrawie cudowny aromat – SUPER! Jeśli ma chrupać w sałatce – prze-super! Każdy składnik ma swój potencjał. Jedyny i niepowtarzalny zestaw cech (bo i burak burakowi nierówny). Warto jest to dostrzegać, podkreślać i doceniać. Przykład? Cały blog to przykład. Organizacja

Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 75

tego całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos  z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie

Gary Bez dna
Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku 105

czosnek) i szczyptę soli. Ucieraj, aż powstanie gęsty, zielony sos.  Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce (np. w słoiczku) nawet tydzień. Sos możesz wykorzystać do zup lub sałatek. Zupę nalewaj gorącą do miseczek lub talerzy. Dekoruj oliwą pietruszkową i pokruszonym boczkiem. Podawaj z grzankami, którymi można wytrzeć talerze do czysta...  Smacznego

Gary Bez dna
Żeberka pieczone na dwa sposoby 72

używasz termoobiegu lub do 170°C "góra-dół" i przekręcaj w trakcie pieczenia. Piecz łącznie ok 2 godzin do pięknego zrumienienia. Ja podawałam żeberka z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatką. Żeberka pieczone w marynacie z whisky Składniki na 5-6 porcji: 1 kg żeberek wieprzowych 3 łyżki oleju (ja użyłam rzepakowego) 5 łyżek whisky (ja użyłam szkockiej) 1 łyżka miodu

Gary Bez dna
"Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce" - recenzja 114

kuchni Lidla, czyli Karola Okrasę, Darię Ładochę, Kingę Paruzel oraz Pawła Małeckiego. Każdy kucharz przygotował 15 propozycji dań z wykorzystaniem warzyw i owoców. Przepisy są różnorodne – od śniadań, przez sałatki, dania obiadowe po desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przy każdym przepisie znajdziemy informację o poziomie trudności (większość jest oznaczona jako łatwy), czasie przygotowania oraz ilości porcji. Podana jest także

Z notatnika dietetyka
Kotlet mielony z kalafiorem 108

Uformuj kotlety i smaż je na lekko natłuszczonej patelni z obu stron. Pod koniec smażenia dodaj trochę wody i przez chwilę duś pod przykryciem. Kotlety możesz podać z szybką sałatką z białej fasoli. Pół puszki białej fasoli dopraw szczyptą soli i cukru, dodaj zieloną kolendrę, skrop łyżeczką soku z cytryny i wymieszaj z połową łyżeczki musztardy i taką samą ilością

Z notatnika dietetyka
Jeśli nie mięso, to co? 97

składający się z dobrze przyswajalnego białka roślinnego, który nie zawiera tłuszczów, cholesterolu ani konserwantów. W sklepach sprzedawany jest w postaci gotowych produktów, które trzeba tylko podgrzać, sałatek lub półproduktów do dalszego przygotowania w domu. Quorn Jest to brytyjski zamiennik mięsa, którego główny składnik stanowią mykoproteiny pochodzące z grzybów Fusarium venenatum, którego produkcję rozpoczęto

Z notatnika dietetyka