trafiliśmy do Makarunu przy Matejki 18. Jak się dowiedziałam, lokal istnieje od ponad roku (jest też w innych miastach Polski). Oferuje dania makaronowe (ze spaghetti lub penne) i sałatki. Są też opcje wegetariańskie: makaron ze szpinakiem lub pieczarkami i sałatka ze szpinakiem. Mała porcja (makaronu) to 350 g, a duża 550 g. Jedzenie dostajemy w kartonowym pudełku. Ceny
Qlinarnie i Qlinarniesmaku i usmażyć z obu stron. Jajka ugotuj na twardo, pokrój na ćwiartki. Ogórka obierz ze skórki, pokrój w cienkie plasterki. Rzodkiewkę także pokrój w cienkie plasterki. Liście sałatki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą , porwij na małe kawałki. młode ziemniaki obierz, ugotuj, wystudź, a następnie pokrój na plastry lub kostkę i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu. Koperek drobno posiekaj, oprósz(...)następnie dodaj usmażone mięso z kurczaka. Składniki na sos wymieszaj razem i polej nim przysmażone ziemniaki z mięsem, wymieszaj. Całość zdejmij z ognia, trochę przestudź i dodaj wcześniej przygotowaną sałatkę z warzyw. Na koniec wszystko razem delikatnie wymieszaj. Najlepiej smakuje na ciepło, ale można podawać także na zimno
Przepisy i porady kulinarneKontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba
Kuchnia PROzdrowotnaMiałam ochotę na sałatkę, ale kiedy ją robiłam wpadł mi do głowy pomysł, że podam ją w pomidorach. Faszerowane pomidory to był strzał w dziesiątkę. Smakowały rewelacyjnie i pięknie się prezentowały. Fajna przekąska na imprezy. Składniki: 5 twardych pomidorów średniej wielkości 3 ogórki małosolne 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)kostkę. 2 jajka posiekać drobno, a trzecie pokroić w ćwiartki do dekoracji. Kukurydzę odcedzić na sitku. Wszystko wymieszać wraz ze szczypiorkiem i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć sałatkę do pomidorów i ułożyć na półmisku. Ozdobić listkami bazylii. pomidory z nadzieniem kukurydzianym
O kuchni z uczuciemPrzepis na tą sałatkę znalazłam w starym zeszycie mojej mamy Składniki: - 3 kg cukinii - 1 kg cebuli - 8 marchewek - 1 łyżka soli zalewa - szklanka octu - 4 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru Sposób przygotowania: 1. - Cukinię zetrzeć na grubej tarce ja jest młoda nie trzeba obierać(...)zalewę zalać zalewą zostawić na noc. 4. Sałatkę przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut aby słoiki były dobrze zamknięte
W królestwie smaków Beatycukru - 1 szkl octu - 1/2 szkl oleju Sposób przygotowania 1. - cukinię paprykę pokroić w kostkę cebulę w pióra posolić według uznania - Zalewę wszystkie składniki zalewy zagotować wlać do sałatki wymieszać zostawić na 24 godzin - przełożyć sałatkę do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania
W królestwie smaków BeatyProste, ale niezwykłe. Znane, ale zawsze zaskakujące swoim wyglądem i smakiem. Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka przegotowanej, ciepłej
Salonik smakówSałatka królewska Kolorowa, apetyczna, bardzo smaczna sałatka. Na imprezach znika błyskawicznie. Polecam, zwłaszcza, że wykonuje się ją błyskawicznie :) Składniki: słoik selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa w syropie puszka fasoli czerwonej 5 ugotowanych na twardo jajek 1 por 1 średnia marchewka 1 średnia papryka 7 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Seler, kukurydzę, ananas, fasolę odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo
na moim stole...Sałatka wiosenna z rzodkiewką Prosta, bardzo szybka sałatka i bardzo efektowna. W sezonie nowalijkowym będzie jak znalazł... Składniki: 2 pęczki rzodkiewek duży pęczek szczypiorku 6 jajek 250 g żółtego sera 5-6 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu ścieramy je na tarce, przekładamy do szklanej salaterki. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie wykładamy warstwę
na moim stole...Sałatka norweska do grilla Szybka, smaczna sałatka ziemniaczana, która najlepiej smakuje przy grillu do pieczonego mięska, kiełbaski i zimnego piwka:). Banalnie prosta, może być różnie modyfikowana, ale dzisiaj podaje najprostszy przepis, który według mnie jest najsmaczniejszy i najlepiej smakuje z pieczonym mięsem, na świeżym powietrzu. Składniki: 1 kg ziemniaków (u mnie młode) 6 ząbków czosnku solidny pęczek kopru
na moim stole...Sałatka meksykańska Bez dwóch zdań sałatka imprezowa. Na bogato. Dużo różnych smaków, świetnie się równoważy. Szybka, prosta w wykonaniu, a smak i wygląd nieziemski. Polecam. Składniki: 250 g sera starkowanego sera żółtego 4-5 ogórków konserwowych pociętych w kosteczkę 2 puszki kukurydzy puszka fasoli czerwonej puszka ananasa duża czerwona papryka pocięta w kosteczkę 2 małe czerwone poszatkowane cebulki mały pęczek
na moim stole...Sałatka warstwowa z brokułem Ulubiona sałatka mojej rodziny i znajomych. Prosta, bardzo efektowna i bardzo smaczna. Robi furorę na moim stole, a zwłaszcza wśród moich gości. Składniki: 1 brokuł puszka ananasa puszka kukurydzy opakowanie sera feta 3 garście uprażonych ziaren słonecznika 4-5 łyżek majonezu Sposób przygotowania: Brokuł umyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w osolonej wodzie (dodaje również
na moim stole...Apetyczne różyczki kalafiora możemy przyrządzać i podawać na różne sposoby. Dzisiaj proponuję kotlety z kalafiora . Pamiętajmy, że kalafior jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: sodu, potasu
Salonik smakówKolejna propozycja warzywnych sałatek na zimę do słoików- z ogórków, papryki, selera i cebuli. Składniki: 4 kg młodych ogórków, ½ kg cebuli, 5 czerwonych papryk, 1 seler, 9 szklanek wody, 1 szklanka soli, Składniki na zalewę: 3 szklanki wody, 3 szklanki octu, 4 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka ziela angielskiego, 1 łyżka gorczycy. Wykonanie: Cebulę i paprykę pokroić(...)wodę do garnka, wsypać sól, wymieszać i wrzucić warzywa. Pozostawić na dwie godziny po czym odcedzić. Następnie przygotować w garnku zalewę, wrzucić warzywa i gotować przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić przykrywki i pasteryzować około 20 minut
Tradycyjna Kuchniaprzerobić na wiele wspaniałych dań. Jednym z bardzo dobrych pomysłów na ośmiornicę jest jej zamarynowanie w occie. Taka ośmiornica jest wyrazista i znakomicie sprawdza się jako składnik sałatek lub kwaśna zakąska. Ośmiornica może być przechowywana nawet pół roku. Ja trzymałam słoik w lodówce, ośmiornica została zjedzona po czterech miesiącach. Była pyszna. A tutaj inne pomysły na ośmiornicę Ośmiornica duszona(...)porto i pieczona z ziemniakami Ośmiornica po galicyjsku Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami Sałatka z małych ośmiorniczek Przepis znalazłam na blogu Gotowanie jest łatwe składniki 1 ośmiornica ok 1 kg listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 3 - 4 ząbki czosnku sól odrobina chili suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną
Stare Gary