Drugą propozycją, którą chcemy przedstawić, a którą Marysia Niziołek zaproponowała do wykonania podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich jest sałatka z pieczonych buraków z miętą Składniki : - 6 średnich buraków - 3 łyżki octu balsamicznego - 2 łyżki oliwy z oliwek - cukier, kumin i sól do smaku - kilkanaście listków mięty Wszystkie buraki dokładnie myjemy, a następnie owijamy folią aluminiową. Tak przygotowane buraki wkładamy
Kuchenne Wariacjelekko osolonej wodzie, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w talarki, parzymy wrzątkiem przez 2-3 minuty i odcedzamy. 2. W naczyniu przygotowanym na sałatkę układamy warstwowo: - starte ziemniaki - starta marchewka - majonez - śledzie - talarki cebuli - pieprz - szczypiorek Sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkapomarańczowym syropie Cynamonowe jabłka na szarlotkę Wiśnie w słoikach bez cukru i soku Marynowana papryka Czosnek marynowany Sos boloński na zimę Sos do lasagne Krojone pomidory w przecierze Zimowa Sałatka z cukinii Zimowa sałatka z kapusty i buraczków Leczo z cukinią do słoika Kiszone ogórki Ogórki małosolne
Wiem co jemTaką sałatkę jadłam kiedyś na jakimś spotkaniu firmowym. Nie wiem czy udało mi się ją wiernie odtworzyć, ale nie ma to większego znaczenia, bo sałatka i tak jest smaczna. Teraz kiedy w sklepach jest pod dostatkiem egzotycznych owoców, warto się pokusić o jej zrobienie. Wszak nie tylko słodkościami człowiek żyje.” Czytaj więcej
Wiem co jemmnie przeziębienie, nic nie smakuje mi bardziej niż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam
Kuchenne zapiski Edytyprzejrzeniu kilku przepisów na sałatkę z gotowanych pieczarek, postanowiłam też taką sobie zaserwować. Sałatka wyszła bardzo smaczna, ale delikatna, więc następnym razem, dla zaostrzenia smaku, dodam do niej ogórka konserwowego. Składniki: 60 dag pieczarek kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 5 jajek 1/2 puszka groszku konserwowego 2 czubate łyżki majonezu sól pieprz sok z cytryny garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie
Kuchenne zapiski EdytyPozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól(...)pora – 1/2 ogórków – 1/2 sera – 1/2 jajek – cała makrela. I znów od początku w takiej samej kolejności. Zakończyłam warstwą jajek, którą posmarowałam kilkoma łyżkami majonezu. Trzonkiem widelca zrobiłam w sałatce otworki i powtykałam w nią wędzone szprotki ogonkami do góry, oraz szczypior dymki w charakterze szuwarów. Posypałam niewielką ilością pokrojonego szczypioru
Kuchenne zapiski EdytySzybka, nieźle wyglądająca i smaczna sałatka z kupnych pierożków. Można ją zrobić z mniejszych pierożków, czyli tortellini, ale ja użyłam większych - tortelloni, ponieważ wcześniej miałam okazję sprawdzić ich smak i przypadł mi on do gustu. Sałatka świetna nie tylko na imprezę. U mnie sprawdziła się zarówno jako danie obiadowe, jak i drugie śniadanie w pracy. Gorąco polecam :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyrazem, na prośbę Powtwora, nie dodałam do sałatki pora, zaś ogórki kiszone "zapomniały" się kupić, więc dla zaostrzenia smaku dodałam solidną porcję marynowanych pieczarek. Warto było dokonać tej modyfikacji, sałatka poszła "na pniu" i poproszona zostałam o powtórkę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymieli przepis i ewentualnie też skorzystali. Dla tych co nie wiedzą: w tym weekendowym cyklu robimy wszystko co potrzeba na grilla, czyli jakieś mięsiwo, pieczywo i coś w stylu sałatki. Jeden wpis, trzy potrawy. Jeden grill, pełen wypas :) A że właśnie zaczął się długi majowy weekend to częstujemy was kilkoma smakowitymi przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą(...)przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję. Ale nic to, ja tam swoją pracę lubię :) DOMOWA
Marder&Marder ManufacturePyszna lekka sałatka z szynką prosciutto i granatem doprawiona zdrowym olejem z pestek moreli, zawiera dobre jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu. Pyszna zdrowa przekąska w ciągu dnia, w sam raz na nadchodzącą wiosnę. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 granat 1 kulka mozzarelli 2 pomidory 1 ogórek świeży 80 g szynki prosciutto Sos: 1 łyżka oleju(...)kostkę, osączoną z zalewamy mozzarellę również, dodajemy do sałaty. Mieszamy, na wierzchu układamy szynkę prosciutto zwiniętą w ruloniki, posypujemy obranymi ziarenkami granatu. Składniki sosu mieszamy ze sobą polewamy sałatkę przed podaniem, ewentualnie doprawiamy odrobiną soli do smaku. Ps.Zachęcam do zapoznania się z szerokim asortymentem tego sklepu wystarczy kliknąć w Linka
Wanilia i Kardamonmoja Mama, siostra, zaraz będzie dzień Matki, okazji do świętowania będę miała wiele, dziś deszczowo, miał być grill, nie było...ale co tam......nie ucieknie! Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin- bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa, tworzą zdrową przekąskę na różne okazje. Cud miód! Składniki: 1 główka sałaty masłowej(...)listkami pokrzywy, i posiekanym szczypiorkiem. Przyrządzamy sos.: Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę ,dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem
Wanilia i KardamonSałatka na szybko. Powstała z tego co miałam w lodówce, dlatego pozwoliłam sobie ją nazwać śmieciuszką. Sałatka dla tych, którzy w 10 minut chcą przygotować coś na przekąskę kiedy wpadają niezapowiedziani goście :) Wbrew pozorom smaczna i szybko zniknęła :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy ok 25dag szynki cebula garść szczypiorku 30dag żółtego sera 3 łyżki
ChilliJemyzjeść, gdy w pracy dopada nas "mały głód", a jednocześnie nie podjadać słodyczy, które i tak dodają jeszcze więcej kształtów, naszym pięknym kobiecym kształtom? Moja propozycja to lekka sałatka, która nie tylko będzie stanowiła przekąskę, ale doda jednocześnie energii na cały dzień pracy (aż do obiadu oczywiście :) ). Składniki: garść mieszanki sałat ok 50g wędzonego łososia garść kukurydzy pokrojony pomidor(...)nią wkroić pomidora, wsypać odsączoną kukurydzę oraz oliwki. Łososia poporcjować. W oddzielnej miseczce połączyć oliwę z przyprawami. Najwygodniej jest ją przelać do mniejszego pojemnika i połączyć z sałatką tuż przed podaniem. Uwielbiam takie lunch boxy Smacznego
ChilliJemyWiem, wiem...mamy jesień i dużo rozgrzewających dyniowych zup, sycących mięsnych dań, a ja wyskakuje z owocową letnią sałatką :) Zdradzę wam mój sekret...od 3 długich tygodni muszę radzić sobie bez kuchenki, a sałatka to zdecydowanie coś co mogę zrobić bez ciepła kuchenki :) zapraszam więc na mój ulubiony owocowy mish mash :) Składniki: banan pół jabłka pół gruszki garść białych
ChilliJemy