okazji pięknego, słonecznego dnia dziś polecam szczególnej uwadze sałatkę owocową. To uniwersalna kombinacja smaków, która spodoba się każdemu. Składniki na sałatkę owocową (około 8 porcji): duży czerwony grejpfrut pomarańcz 2 kiwi 2 gruszki 2 banany duża kiść winogron zielonych (bezpestkowych) jabłko (opcjonalnie) Owoce oczyścić, obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Pokroić gruszki i jabłko w kostkę. Kiwi zaś
Karola gotujeWczoraj opublikowałam przepis z grillowanym kurczakiem w piwie i na zdjęciu propozycji podania dania przemyciłam sałatkę z serem feta. W tradycyjnym wydaniu jadłam ją bez żurawiny i pestek słonecznika, ale ostatnio zmodyfikowaliśmy ją wspólnie z sąsiadami. Wyszła przepysznie. Składniki na sałatkę z serem feta (4 porcje): 3 pomidory 1 duży ogórek kostka półtłustego sera feta 3 liście sałaty (lodowej) pestki
Karola gotujePiękna pogoda, grillowanie, ale warto też pomyśleć o zdrowych dodatkach! :) Składniki na sałatkę z serem Mozzarella (4 porcje): ser Mozzarella 250 g 2,5 dużego pomidora 4 pomidorki koktajlowe czarne oliwki (około 10 - 12 sztuk) sól bazylia oregano świeża bazylia 2 łyżki oliwy Dwa pomidory umyć i pokroić w plastry, posolić. Ser Mozzarella odsączyć i także pokroić w plastry. Pomidory(...)koniec posypać pokrojoną w kostkę, przyprawioną połówką pomidora. Na środku ułożyć naprzemiennie pomidorki koktajlowe i oliwki. Świeżą bazylię potargać na kawałki, niektóre listki zostawić w całości. Posypać nią sałatkę. Całość polać oliwą z oliwek
Karola gotujeTruskawki w nowej odsłonie - mój dzisiejszy pomysł :) Składniki na sałatkę truskawkową w sosie miętowym (2 porcje): 20 truskawek garść słonecznika garść żurawiny 20 listków mięty 2 łyżki jogurtu naturalnego płaska łyżka cukru trzcinowego Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Dosypać garść słonecznika i żurawiny. Jogurt naturalny połączyć z cukrem i listkami mięty, zblenderować. Sałatkę zalać sosem miętowym i wymieszać
Karola gotujeSałatka w wykonaniu mojej babci. Jedna z licznych obecnych na stole w czasie imienin. Smak dzieciństwa. Wyjątkowa. Pasuje do wszystkiego. Składniki na wiosenną sałatkę mojej babci (4 porcje): 4 jajka 3 pomidory ogórek zielona cebulka (5 łodyg) rzodkiewka (opcjonalnie - akurat nie dostałam w sklepie) sól łyżka majonezu łyżka jogurtu naturalnego Ugotować jajka na twardo. W międzyczasie umyć i pokroić pomidory
Karola gotujePomysł na włoską sałatkę. Niewielka ilość składników, a smakuje wybornie. Składniki na włoską sałatkę (4 porcje): duży ogórek 3 - 4 pomidory 2 łyżki oliwy z oliwek garść świeżych liści bazylii sól pieprz zioła prowansalskie bazylia Obrać i pokroić ogórka w ćwiartki. Pokroić pomidory w średniej wielkości cząstki. Wymieszać razem w misce. Doprawić solą i pieprzem oraz ziołami, a następnie
Karola gotujeEkspresowa sałatka dla całej rodziny, a przy tym jaka dobra... Pasuje do kanapek, parówek i innych kolacyjnych przysmaków :) Składniki na sałatkę warzywną z tuńczykiem (około 6 porcji): duży słoik warzyw konserwowych (groszek, kukurydza, marchewka) mała puszka tuńczyka łyżka majonezu łyżeczka musztardy Odlać warzywa i przerzucić do miski. Tę samą czynność powtórzyć z tuńczykiem. Dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz musztardę
Karola gotujeKolejna sałatka :) Najsmaczniejsza jest w tym samym dniu, bo później majonez i tuńczyk zaczynają wsiąkać w makaron. Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem (około 6 porcji): puszka tuńczyka 3 garście makaronu kokardki puszka czerwonej fasoli łyżka posiekanej pietruszki 2 - 3 łyżki majonezu łyżka musztardy sól pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i ostudzić. Wrzucić makaron do miski
Karola gotujeWiosenna wersja sałatki mojej babci już była, tak więc nastał czas na odsłonę zimową. Gorąco polecam. Smakuje wyjątkowo, bo babcina, a że jest czas świąteczny to już w ogóle brak słów :) Składniki na zimową sałatkę mojej babci (około 10 porcji): 5 jajek na twardo duże jabłko 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy puszka groszku 3 ugotowane marchewki 2 średnie, ugotowane ziemniaki
Karola gotujeDostałam od babci dosyć dużą ilość pora tak, więc musiałam zastanowić się co z nim zrobić. W tej sałatce zakochałam się z moim mężem bez pamięci. Polecam. Przepyszna. Składniki na sałatkę z porem (około 6 - 7 porcji): duży por (lub kilka małych) kawałki tuńczyka w puszce 3 jajka 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 g majonez
Karola gotujeKolejna odsłona sałatki. Obiecałam sobie, że następna będzie bez jajek na twardo i majonezu, bo to już się powoli robi nudne, a ja lubię różnorodność w kuchni. Składniki na sałatkę z serem i szynką (około 8 porcji): 4 jajka czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 - 150 g około 6 plastrów szynki majonez Jajka ugotować na twardo. Pozostawić
Karola gotujeTortellini, kilka dodatków i mamy szybka i smaczną sałatkę. Można podać ją na śniadanie, na kolację czy na świąteczny stół dla gości. Jednym słowem sałatka na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym Śledzie po wiejsku Śledź z jabłkiem Sałatka śledziowa Sałatka śledziowa pod pierzynką Śledzie w sosie koperkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Zupa rybna Przepis na: Zupa rybna ze śliwkami Zupa z pstrąga Grzyby Niegdyś wierzono, że grzyby umożliwiają nawiązywanie
Tradycyjna KuchniaRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne, że bez wahania przystąpiłam do jej przygotowania. Bardzo odpowiada mi jej smak. Wykorzystuje się tu proste składniki, dostępne przez cały rok. Bez żadnych egzotycznych upiększeń :) Mój syn nie przepada za smakiem surowej cebuli(...)zalewy i pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować sos. Można podać w wersji jak na większym zdjęciu lub wymieszaną jak na zdjęciu mniejszym albo przygotować w formie sałatki warstwowej
zadanie-gotowanieMam, mam, mam i podzielę się z Wami przepisem na doskonałą karkówkę :) Tak samo smaczną na ciepło, jak i na zimno. Wyśmienitą, mięciutka i soczystą. Jednym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata