Zostają Wam czasami niepotrzebne białka po upieczeniu ciasta, a nie macie ochoty na bezy ? Może ten przepis Wam się spodoba. Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna babka drożdżowa
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Składniki 2
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta sałatka, składająca się tylko z kilku składników. Mianowicie ziemniaków, wędzonego łososia oraz ogórka kiszonego i koperku. Do tego równie prosty sos majonezowo-musztardowy. I tyle. Chociaż nie lubię szufladkowania, to jednak nie mogłam się przeciwstawić wrażeniu, że jest ona bardzo męska ;) Wiadomo przecież, że świat kobiet jest dużo bardziej skomplikowany (czego ostatnio doświadczyłam bardziej niżbym sobie tego życzyła(...)inaczej sałatka jest fajną propozycją do przygotowania w kilka chwil (jeśli mamy nadprogramowo ugotowane ziemniaki) i zaspokojenia wilczego apetytu. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 200 g wędzonego łososia (może być sałatkowy) 3-4 ogórki kiszone pęczek kopru sól pieprz (najlepiej świeżo zmielony) sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy , sól Wykonanie: Ugotowane
zadanie-gotowanieoczywiste, ale efekt który otrzymałam jest godny polecenia. Kuskus, który sam w sobie nie ma żadnego wyrazistego smaku dzięki pesto zdecydowanie nabrał charakteru. Do tego delikatny łosoś i lekka sałatka- idealny fit obiad. Przepis na pesto podałam przy okazji grzanki z kurczakiem i pesto więc po przepis odsyłam tutaj . Rukolę można zastąpić również szpinakiem baby. Składniki(na 2 porcje(...)zostawić na kilka minut. Gdy kuskus napęcznieje wymieszać go 2-3 łyżkami pesto i pozostawić jeszcze na dwie minuty pod przykryciem. Podawać z plasterkami cytryny i ulubioną sałatką, u mnie sałata lodowa, listki szpinaku baby, pomidor, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Smacznego
Cook&LoveWymyśliłam tę sałatkę z rozpaczy :) że kolejny dzień z rzędu będę jadła w pracy kanapki. Zrobiłam rewizję lodówki i proszę, składniki na całkiem dobrze zapowiadający się lunch box. Awokado znalazło się tu tylko ze względu na to, że zawieruszyło się w lodówce chciałam uchronić je przed zmarnowaniem, tak więc nie podaję go w przepisie. Składniki (na 2 porcje(...)dokładnie mieszamy. Następie dodajemy pokrojonego w sporą kostkę kurczaka i pomidora, kukurydzę i posiekane liście bazylii. wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika, posypujemy nimi sałatkę. Teraz wystarczy przełożyć wszystko do pojemnika, ja nie mogę się już doczekać drugiego śniadania w pracy
Cook&Lovemój odkładany w nieskończoność przepis. Gdzie by nie kliknąć to wszędzie jest a od teraz jest również i na moim blogu. Nie muszę chyba się za bardzo rozpisywać, że sałatka jest pyszna, ładnie się prezentuje, bo to już chyba większość z was wie. Kto nie robił, musi jak najszybciej ją zrobić. Składniki: 18 krakersów 3 jajka 80 g sera(...)oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Na płaskim talerzu układać warstwami: 6 krakersów, żółty ser z majonezem, 6 krakersów, rozdrobniony tuńczyk, 6 krakersów, białka z majonezem, starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Sałatkę włożyć na 3-4 godziny do lodówki by smaki się przegryzły i zmiękły krakersy
Ala piecze i gotujeok.450g obranych ziemniaków - 1 cebula - 1-2 ząbki czosnku - ok.150g obranej marchwi - 1 puszka mleczka kokosowego - ok.800-850ml bulionu lub wody (u mnie 350ml bulionu jarzynowego-wywar od warzyw na sałatkę, skoncentrowany i słodki w smaku; i 500ml wody) - 1-2 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżeczka kurkumy - 1-2 szczypty imbiru (można pominąć, gdy ktoś nie lubi) - sól i świeżo mielony(...)zdjęciu...). Całość mieszamy, zalewamy bulionem (u mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam
Smaczne Zdrowetrójką swoich dzieci tworzą wspaniałą, bardzo otwartą, radosną rodzinę. Najstarsza córka Wiktoria interesuje się ziołami i bardzo dużo wie na ich temat. Podczas pobytu w Latosowie można zjeść sałatkę z tego co uzbieramy po drodze. Zielska, które zwyczajowo się depcze okazują się pyszną sałatką. Gospodarze mają ogromną wiedzę na temat roślin, ziół i wiele pomysłów co z nimi
królestwo garówTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeść smacznie i zdrowo wcale nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, wystarczy wszystko starannie zaplanować i np piekąc buraki na zupę upiec ich więcej i zrobić sałatkę na kolację. Zachęca do zmiany nawyków żywieniowych, które tylko nam wyjdą na dobre i wyjaśnia dlaczego tak ważne jest to co zjadamy. Ta książka to nie tylko gotowe przepisy to także recepta(...)produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować w swojej kuchni np. poranną sałatkę jajeczną z jabłkiem, soczewica z pieczonymi burakami, kapustą włoską i kozim serem, czy polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek. Niby tradycyjne smaki ale skomponowane w niebanalny sposób. Gorąco
Cynamonowe szczęścieDziś proponuję pyszną sałatkę, idealna na kolacje. Szybka a to podstawa ! Zapraszam! Składniki; 30 dag tuńczyka w kawałkach ( z oliwy z oliwek) 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ogórki kiszone 1 cebula kilka czarnych oliwek sól, pieprz, zielona pietruszka, Przygotowanie; Tuńczyka należy podzielić na mniejsze cząstki, ziemniaki obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka(...)salaterki i delikatnie ze sobą mieszamy. Kilka łyżek zalewy z tuńczyka czyli oliwy z oliwek doprawiamy do smaku solą, pieprzem a także dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Sosem zalewamy sałatkę. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi oliwkami. Odstawiamy na kilkanaście minut aby smaki się połączyły. Podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.duże garści zieleniny, u nas tym razem pokrzywa, miąższ i woda z jednego młodego kokosa, 1 łyżka chlorelli. Godzina 14 to czas na lunch. Tego dnia w postaci: Sałatki z kapusty i surowego chlebka z siemienia lnianego i słonecznika. Składniki na sałatkę: pół małej kapusty, 1 jabłko 1 cebula, 1 laska selera naciowego, 3 rzodkiewki 1 ogórek, 1 pomidor
Jeść, by żyć w zdrowiuNie zawsze ser musi być dodatkiem!, popularny camembert dostępny niemal wszędzie to doskonały materiał na obiadowego burgera. Obowiązkowo z ziołami i warzywami. W tym wypadku listki
Kuchnia PROzdrowotnaLubimy placki ziemniaczane i każdy przepis na ten prosty i zarazem bardzo typowy dla kuchni polskiej smakołyk uważam, za gody wypróbowania. Tym razem postanowiliśmy sprawdzić przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata