Witajcie!, dziś powstaje nowy dział "recenzje', w którym to pokazywał Wam będę produkty spożywcze polskich producentów którzy wprowadzają na rynek ciekawe towary. Na pierwszy ogień idą
Kuchnia PROzdrowotnaWiemy, że Staub do bardzo dobra firma, ale takiej ilości odpowiedzi i to w okresie przedświątecznym się nie spodziewaliśmy. Postawiliście nas przed wyjątkowo trudnym wyborem, bo
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCóż może być smaczniejszego od kawałka soczystego, odpowiednio usmażonego mięsa doprawionego solą, pieprzem i ewentualnie ulubionymi ziołami ? Podpowiem - niewiele :) Steki wołowe to kwintesencja smaku. Jednak ich
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataosączony groszek, posiekany drobno szczypiorek, dokładamy majonez, śmietanę, mieszamy. Doprawiamy do smaku. Inne przepisy ze śledziem w roli głownej, do których świetnie sprawdza się produkty Seko, znajdziecie tutaj: SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z POMARAŃCZAMI TATAR ZE ŚLEDZIA ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ I ŚLEDZIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI OCTOWE ROLMOPSY ŚLEDZIE W ŚMIETANIE SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z BURAKAMI W JABŁKU ŚLEDZIE CYTRYNOWE WINNE ŚLEDZIE
Z Majeczką w kuchnitylko domeną kuchni japońskiej. Kiedy brakowało zboża, była tradycyjnie dodawana do ciast jako zdrowszy substytut mąki. Takie torty z fasoli wspomina ze swojego dzieciństwa pani Joanna. Są też oczywiście sałatki, zupy i drugie dania z wykorzystaniem fasoli. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką
Ugotowane pozamiataneśledzi na wigilię, tradycja się utarła odkąd pamiętam.W tym dniu na naszym stole mamy prawie wszystko z rybki :) Polecam wam prostą sałatkę warzywną z marynowanymi płatami rybki. Składniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle(...)odsączamy. Płaty marynowane kroimy kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz. Na samym końcu dodajemy majonez i mieszamy. Dekorujemy koperkiem świeżym, w moim przypadku mrożonym.Zostawiamy sałatkę na dwie godziny by przeszła i można śmiało jeść
Różowa kuchniaDobrze znana i lubiana, „królowa wszystkich sałatek” – popularna sałatka warzywna, bez której święta (i inne ważne okazje) obyć się nie mogą. Doskonała także za każdym razem, gdy po ugotowaniu rosołu zostaną nam warzywa :) My staramy się ją zawszę troszkę modyfikować i łączyć z innymi składnikami, czasem robimy też wersję bez ziemniaków. Przepis, który znajdziecie poniżej to najbardziej klasyczna jej wersja
MyCookBook.plJeszcze nigdy nie robiłam sałatki jarzynowej bez jajek, więc postanowiłam spróbować. Co dla mnie dziwne, sałatka bardzo mi posmakowała.Postanowiłam więc podzielić się przepisem. Składniki: 1 duży ziemniak 1 pojedyncza pierś kurczaka 10 pieczarek z zalewy octowej oika(marchew, groszek, kukurydza) ki ciecierzycy z puszki pół czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu,sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniak
słodkie i nie tylko historie kulinarneNakładamy na talerz póki ciepłe. Gotowe :) Danie gotowe w jakieś 20 minut. Fajnie mieć też w lodówce paczkowane mixy sałat - można wtedy do obiadu zaserwować pyszną i zdrową sałatkę. Bo nie oszukujmy się - za wiele witamin to tu nie znajdziemy... Kilka garści sałaty wrzucić na talerz, dodać pokrojonego pomidora i opcjonalnie oliwki (u mnie zostały akurat z sałatki greckiej
Mama z Motylempiwnym (Wege) Ryba po grecku w wersji odchudzonej Pieczony łosoś Pasztet rybny Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie marynowane w oleju lnianym Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka lwowska INNE POTRAWY WIGILIJNE I ŚWIĄTECZNE ( TUTAJ
Codziennik KuchennyŚwiątecznie zaczyna się robić, to i można pogrzebać w babcinych przepisach ;) Jako zwolennik prostych wypieków, dzisiejszy sernik będzie na tyle prosty by każdy mógł go
Kuchnia PROzdrowotnaRozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie sposób.
Kulinaria - potrawy z różnych stron światarazem użyłam oleju kokosowego zamiast masła i mleka kokosowego zamiast kremowej śmietanki. Miało być lekko słodko i delikatnie orientalnie, więc wprowadziłam marynowanego w sosie sojowym i czosnku łososia oraz sałatkę z pomidorków koktajlowych z kolendrą w sosie z zielonego tabasco i sosu sojowego. Całość dopełniała „lemoniada” na bazie soku ananasowego, pomarańczowego, mięty i odrobiny mleka kokosowego – w smaku coś pomiędzy(...)włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut. Składniki ok. 250-300 g łososia surowiego (na dwie porcje) 3 łyżki sosu sojowego jako przyprawy do łososia Wykonanie SAŁATKA Pomidorki umyj i pokrój na połówki, polej sosem sojowym, zielonym tabasco, dodaj posiekaną kolendrę i wszystko wymieszaj. Wyjmij z miseczki z sosem dopiero przed podanie. Składniki 100 g pomidorków koktajlowych
Eat me! Fit me!Sałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić(...)kostkę. Całość posypać kiełkami lucerny. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: goja, żurawina, dynia prażona, suszona pokrzywa, otręby żytnie
Pij soki wyciskaneSałatka ananas i sezam 2 plastry świeżego ananasa (ok. 0,5 cm) kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 100g dodatki: ziarna sezamu jagody goji płatki owsiane pestki prażonej dyni kurkuma sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Składniki pozwalają na przygotowanie porcji dla 2 osób. Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz fenkuł dobrze(...)pokroić w drobne paski. Plastry świeżego ananasa pozbawić skóry i pokroić w małą kostkę. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce do połączenia składników. Sałatkę polać sosem oraz udekorować dodatkami: sezam, jagody goji, płatki owsiane, pestki prażonej dyni oraz kurkuma
Pij soki wyciskane