Wlać bulion, włożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier i gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniPrzedstawiam przepis na sałatkę tuńczykową, którą przygotowuję od wielu, wielu lat i w końcu postanowiłam podzielić się nim na blogu. Widziałam ich w sieci wiele, w różnych konfiguracjach smakowych, jednak moja cały czas jest dla mnie najlepsza. Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a podana z podpieczonym chlebkiem – przepyszna. W składzie znajdują sie tylko dobrej jakości tuńczyk(...)przystawkę. Można dodać do niej ugotowany ryż lub makaron ryżowy, jednak dla mnie są zbędnym zapychaczem, a zwykły chlebek do podania doskonale je zastąpi. Proporcje składnikow można konfigurować zgodnie z własnymi upodobaniami, a dbający o linię mogą wymieszać majonez z jogurtem naturalnym. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybka sałatka z tuńczykiem (6 – 8 porcji) Składniki: 2 puszki
karmelowygrilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia, a z nim nasze nawyki i preferencje. Uwielbiam makaron i kuchnię śródziemnomorską, chyba w poprzednim życiu byłam Włoszką albo Hiszpanką)) bardzo mi ta kuchnia odpowiada, ze względu na swą różnorodność i swoistą lekkość. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że moje(...)tego obowiązkowo caffe latte. Około 10.00( w pracy) jakaś przekąska: owocowa sałatka (click), jogurt albo budyń. Staram się , aby drugie śniadanie było sycące i lekkie. Pracę mam biurową, więc nie muszę dostarczać organizmowi zbyt wiele kalorii, tylko tyle żeby “wytrzymać” do obiadu tj. do13.00-tej. Około 13.00 szybki obiad: makaron z dobrym sosem (click), np bolońskim, risotto. Jak mam ochotę
Mia Cucina Sofietalekko już staromodny ale dalej przepyszny koktajl z krewetek i sałaty, na pewno był w nim właśnie ten a nie inny sos. Jest powalająco prosty i nieziemsko smaczny! Do sałatki z paluszków krabowych pasuje idealnie. Krewetki maczane w tym sosie stały się swoistym kulinarnym symbolem lat 70 ubiegłego wieku. Sam sos jak i koktajl z krewetek powstały(...)pół. Tą samą operacje powtarzamy z każdym paluszkiem, aż zaczną przypominać krojony, drobny makaron do rosołu. Wszystko razem mieszamy, zalewamy sosem. Chłodzimy razem minimum 3-4 godziny aż smaki się połączą. Pyszna jest jedzona sama, z pszenną bułką czy ciemnym, słodowym pieczywem. Ta sałatka zostaje zawsze gwiazdą imprezy – od razu mówię, na prywatkę zróbcie ją z podwójnej ilości składników
Karo in the KitchenMożna z nim robić wszystko: jeść na surowo, smażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca(...)witamin. Z koprem włoskim przyrządzałam już: KURCZAK Z FENKUŁEM I KAPARAMI MAKARON Z FENKUŁEM Składniki: bulwa kopru włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak. Składniki na dressing: 6 łyżek
potrawyregionalnekażdym w sklepie za nieduże pieniądze można dostać świeże zioła. Wybór jest duży, warto więc nie kupować w ciemno. Co do czego i z czym? Zapraszam! Bazylia – warzywa, makarony, kuchnia włoska Charakterystyczny, bardzo wyrazisty aromat. Pierwsze skojarzenia – kuchnia włoska. Jednak dania z Italii to nie jedyne jej zastosowania. Doskonale sprawdzi się również przy słodkich dniach. Bazylia tajska – warzywa, zupy, kuchnia(...)jagnięcina Ma pobudzający, cytrusowy zapach. Możemy używać jej do herbat i sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do dań słodkich. Mięta – lemoniady, drinki, ryby, jagnięcina Mięta to nie tylko napoje i słodkości. Świetnie będzie współpracowała z mięsem, zwłaszcza z jagnięciną oraz rybami. Doskonale nadaje się również do greckiego sera. Oregano – makarony, kuchnia włoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc
MarcinChefhmmm.. wiosenna i sprawdzi się także jako sałatka wielkanocna... i ma lekko czosnkowy posmak :-) Nie będę rozwodzić się długo na jej temat, wystarczy spojrzeć na składniki by stwierdzić, że jest pyszna :-) Składniki na dwie spore salaterki: 30 dag żółtego sera w kawałku 30 dag szynki drobiowej w kawałku 250 g makaronu koraliki (lub innego drobnego) 1 zielony ogórek(...)konserwowej zielony groszek 400 g (może być mrożony) kubek majonezu lub jogurtu greckiego - wg uznania sól, pieprz, szczypta ostrej papryki w proszku, łyżeczka czosnku granulowanego szczypiorek - kilka gałązek Wykonanie: Makaron ugotować z dodatkiem soli wg opisu na opakowaniu. Przelać go wodą, odsączyć i pozostawić do wychłodzenia. Groszek ugotować tak by był jędrny - nie rozgotować go, pozwolić mu ostygnąć. Kukurydzę odsączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyimprezie u znajomych:). Prosta, smaczna, tania i nieskomplikowana. Czyli wszystko to czego wymagamy od imprezowej sałatki. 2 zupki chińskie (u mnie o smaku kurczaka) 2 filety z kurczaka 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 10 ogórków konserwowych sól, pieprz 3 łyżki majonezu 1. Makaron zalewamy wodą, odcedzamy kiedy napęcznieje. Filety drobno kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Paprykę
Szefowa kuchnitygodniach, a chrupiące czerwone kulki po miesiącu już były bardzo duże i zostały wykorzystane do sałatki. I tak sobie myślę, że chyba znów ją posieję, żeby mieć liście na pesto. Smakuje tak świeżo, wiosennie. I choć tradycyjnie się przyjęło, że mieszamy go z makaronem, to również z mięsem lub na kanapkę pesto z liści rzodkiewki też smakuje pysznie
Obiad gotowykuchni Rukola świetnie sprawdza się na surowo. Charakterystyczny, pikantny posmak świetnie uzupełnia różnego rodzaju sałatki. Można go także nakładać na kanapki. Można spotkać ją w kompozycji z serami pleśniowymi, świeżymi lub suszonymi pomidorami, ugotowanymi jajkami, czy mięsem. Stanowi także świetne połączenie z makaronami, co można z łatwością zauważyć w kuchni włoskiej. My pokażemy Wam coś innego, niedługo pojawi się
Ciasna Kuchniakurę. Można jeszcze dodać soli i pieprzu do smaku. Podawałam z ugotowanym makaronem ( lub ziemniakami wedle gustu). Jeśli lubicie to posypcie rosół natką pietruszki, zjedzcie ugotowaną marchewkę i pyszne ugotowane mięsko z kury. Smacznego! A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową
potrawyregionalnewody po gotowaniu grzybów 1/2 małej śmietany 18% sól pieprz makaron Napełnić garnek wodą (ok. 3.5 litra), wrzucić oczyszczone warzywa i posolić. Gotować około 20 minut z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie). Warzywa wyciągnąć i pokroić w plasterki. U mnie w zupie została marchewka, a z reszty powstała sałatka. Grzyby suszone już ugotowane zostały mi po robieniu farszu do wspomnianych(...)następnie wrzucić do garnka. Gotować około 10 minut. Zabielić śmietaną 18%. Dodałam jej mało, ponieważ lubię intensywny smak zupy grzybowej. Doprawić w razie potrzeby. Gotować kolejne kilka minut. Makaron ugotowałam osobno i dopiero później wrzuciłam do zupy. Wybrałam falbanki, ale możecie też zdecydować się na inny rodzaj pasty
Karola gotujemozzarella, ciepła sałatka ze szparagów z fetą i chili. A tym sezonie zapraszam na nowe pomysły ze szparagami w roli głównej. Tagliatelle ze szparagami Składniki: Pęczek zielonych szparagów 1/2 szalotki 1 duża łyżka masła 3 łyżki mascarpone 2 łyżki śmietany 1 duże jajko sól świeżo zmielony pieprz 250 g makaronu tagliatelle Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy
Kulinarne przygody Gatityjako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie! Składniki: 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe) gałązka pomidorków koktajlowych 10 dużych czrnych oliwek 5 ząbków czosnku 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże) opakowanie makaronu tagliatelle
Mama z miasta