Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić z włoszczyzną z rosołu? Sałatkę jarzynową? My wolimy wyczarować z nich pożywny, zdrowy pełnowartościowy obiad. Oto zapiekanka pasterska. Przez cały tydzień pokazywaliśmy Wam nasze ulubione przepisy na wykorzystanie resztek z kurczaka. M.in. makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim – patent na to, żeby udko z rosołu zamienić w coś pysznego. Teraz pora na warzywa z rosołu. Jednym z naszych(...)przypadł nam do gustu. Także dlatego, że to danie jest idealnym nośnikiem naszego credo – czyli twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów. Jeśli do tej pory Wasze warzywa trafiały do sałatki jarzynowej (która jest z kolei polskim klasykiem, choć o rosyjskich korzeniach) to może pora na małą odmianę? Stara, dobra, ale czy jedyna? Sałatka jarzynowa to temat rzeka – wdzięczny przedmiot
Niedzielny kucharzpoczekać, ale cieszmy się z tego co jest. Dzisiaj propozycja na pyszną, mocno rzodkiewkową sałatkę, idealną na śniadanie, ale na tyle wyjątkową, że idealnie sprawdzi się także na Świątecznym stole. Potrzebujecie: 7 jajek 20 rzodkiewek pęczek koperku białą część średniego pora kiełki rzodkiewki 150 g makaronu w kształcie ryżu, lub inne drobniutkiego łyżkę majonezu łyżkę jogurtu naturalnego sól i pieprz(...)Makaron gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy oliwą lub zimną wodą, by ziarenka makaronu nie posklejały się. Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy. Rzodkiewki myjemy, pozbawiamy końcówek i także kroimy, na przykład w niezbyt cienkie plastry, a te następnie w ćwiartki. Pora także kroimy, dość drobno. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i jogurt, doprawiamy
Pichceniomaniaakcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych na talerzu". Wzięło w niej udział 13 blogerów, którzy zgłosili 21 swoich przepisów. Poniżej przedstawiam wszystkie, posegregowane na kategorie: pasztety, zupy, dania obiadowe oraz sałatki i przekąski. Bardzo dziękuję za udział w akcji 😊 Drodzy Goście bloga Weekendy w domu i ogrodzie, korzystajcie do woli z zaprezentowanych niżej przepisów i jedzcie rośliny strączkowe, które zajmują ważne(...)ORZECHÓW WŁOSKICH autorka: angelinab520 | blog: Smaki Francji współczesna kuchnia francuska Makaron z fasolą – włoska kuchnia tradycyjna autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie Fasolka po Bretońsku autorka: Na To Mam Ochote | blog: Na To Mam Ochotę SAŁATKI I PRZEKĄSKI Sałatka z białej fasolki z tuńczykiem autorka: lucynako | blog: czary
Weekendy w domu i ogrodzieProponuję dziś przepis na pyszną i prostą sałatkę , ale tak prostą, że takiej jeszcze nie było. Taką sałatkę kupowałam kiedyś w takim małym bistro koło mojej
Kawa z mlekiemWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery Fajerygości na naszych stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba(...)powtarzamy to samo z nadzieniem i ostatnią 3 warstwą makaronu. Na górę wylewamy resztę beszamelu, układamy plasterki cukinii, posypujemy resztą orzechów i sera żółtego. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach w piekarniku (góra – dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy koperkiem i jemy na ciepło z sałatką z grejpfruta. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku
Ugotowane pozamiatanesałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie z 3 składników przygotowały: Panna Malwinna i Mops . Składniki : 150-200g drobnego makaronu (u mnie literki) 3 ugotowane buraki pół opakowania sera feta (może być
Codzienne GotowanieTaką pyszną i sycącą sałatkę miałam okazję spróbować na imprezie u koleżanki. Zrobiłam ją i domownikom bardzo zasmakowała. Możemy zmienić ilość składników oraz dodać takie które lubimy. Smacznego :) SKŁADNIKI : 30-40 dag makaronu muszelki, świderki lub innego 30-40 dag wędliny 20-30 dag sera żółtego puszka kukurydzy i czerwonej fasoli 0,5 słoika ogórków kiszonych(...)jajek biała część pora lub czerwona cebula oraz majonez, musztarda, jogurt naturalny sól i pieprz WYKONANIE : Makaron gotujemy z dodatkiem soli wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy ok. 10 minut, zalewamy zimną wodą i obieramy. Ogórki kroimy w kostkę, odsączamy na sitku razem z kukurydzą i fasolą. Do dużej miski przekładamy zimny makaron.Wędlinę
Pani na deserkolację. Zainspirowałam się moją ukochaną sałatką niemiecką Fleischsalat, tak mi zasmakowało połączenie pikli i szynki że musiałam stworzyć jej drugą wersję, tylko bardziej sytą. Wyszła pyszna, ale ze względu na majonez ma dużą ilość kalorii ;( Składniki: 300 gram szynki konserwowej w kawałku 500 gram ogórków kiszonych 100-150 gram makaronu pęczek szczypiorku mały słoik majonezu sól, pieprz(...)kostkę około 0,5 x 0,5 cm. Makaron gotujemy al-dente, jeśli wybieramy drobne kawałki typu ryżowy lub gwiazdki to w całości, jeśli większy kroimy na mniejsze kawałki. Ja wybrałam penne dlatego pokroiłam go na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Dla mnie ta sałatka jest pyszna sama w sobie, więcej przypraw nie potrzebuje
Życie zaczyna się w kuchniPoniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo
Salonik smakówZapraszam na pyszną salatke z łososia i jajekSkładniki:100 gr makaronu3 kawałki łososia5 jajek3-4 konserwowe papryczki chillimix sałatdip koperkowo czosnkowy/ jogurt naturalnysól, pieprz Wykonanie
Smaki Edytysokiem z 1/2 cytryny sok z jarmużu, pietruszki i jabłka sałatka z pomidorów, cebuli i miksu sałat+sok z cytryny lub ocet jabłkowy, przyprawy, świeże zioła II śniadanie: zupa z kiszonych ogórków Obiad: kiszone rzodkiewki wegańskie kalafiorowe placuszki z pomidorami Podwieczorek: wegański rosół z makaronem z marchewk i 1/2 grejpfruta Kolacja: leczo wegańskie szklanka soku pomidorowego Dzień(...)koktajl z grejpfrutem II śniadanie: surówka z kapusty z marchewką biała rzodkiew pokrojona w słupki Obiad: kiszona kapusta spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym Podwieczorek: wegański wywar warzywny sałatka z rukoli z pomidorami Kolacja: wegańskie burgery z kalafiora szklanka soku wielowarzywnego Dzień siódmy Śniadanie: szklanka letniej wody z sokiem z 1/2 cytryny zielony koktajl z kiwi
Kulinarne przygody Gatityteraz całkowita zmiana smaków i wjechała zupa .. zupa tajska z krewetkami, makaronem ryżowym, kiełkami bambusa i kolendrą. Rany, to był jedna z lepszych zup tajskich jakie jadłam w dwoim życiu. Obłęd. Krem z zielonych szparagów, jajko, orzechy, groszek i mięta – dobra klasyczna zupa. Sałatki Potem chwila oddechu ;) i sałaty jedna z tofu, guacamole i orzechami, a druga(...)szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym ), risotto z kozim serem i szparagami, z dodatkiem młodych buraczków – znakomite danie ! Na koniec głównych dań wjechał makaron strozzapreti ze szparagmi w białym winie, ze szpinakiem, oscypkiem czosnkiem niedźwiedzim. No i zapomniałabym o przepysznym filecie z zębacza z chorizo, szparagami, soczewicą duszoną i kremem z zielonego groszku
Kuchnia na wzgórzu