piórka 150 g ugotowanych buraków pokrojonych na kawałki ( patrz Rada ) 240 g ugotowanej zielonej soczewicy - z 1 puszki lub samodzielnie ugotowanej ( patrz Rada ) 100 g sera feta pokruszonego Przygotowanie sałatki: Zacznij od wykrojenia segmentów z pomarańczy. Naprawdę nie jest to takie trudne. Wystarczy mieć ostry nóż, ja korzystam z takiego giętkiego do filetowania ryb. Najpierw odkrój z pomarańczy skórkę(...)dressing. W misce umieść mieszankę młodych listków (są już umyte), czerwoną cebulę, buraczki i soczewicę. Dodaj dressing i delikatnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż segmenty pomarańczy i posyp sałatkę serem feta. Jeżeli chcesz zabrać ze sobą sałatkę na lunch do pracy, weź osobno słoiczek z dressingiem (ponownie nim wstrząśnij) i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. ➤ Rada : Soczewicę
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy(...)oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam. Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem. Bardzo fajnie smakuje z grzankami czosnkowymi
Darcia w kuchniśmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiemSałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiemSałatka śledziowa na różowo Sałatka z makaronem i kurczakiemSałatka z makaronem i szynką Sałatka z makaronem, warzywami i wędliną Sałatka z pieczarkamiSałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka jarzynowaSałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka
Kuchnia domowa Aniwiększe i grubsze łodyżki. Następnie liście moczyłam w zimnej wodzie, aby piasek znajdujący się na liściach opadł na dno. Jeżeli nie możecie lub nie chcecie dodać do sałatki szczawiu, użyjcie młodego szpinaku albo rukoli. Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru(...)plasterki, zaś szczaw i natkę posiekaj. Dodaj do kaszy i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Zajadaj samą lub w towarzystwie kawałka kurczaka czy grillowanej ryby. Możesz też posypać ją fetą. Sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy w pojemniczku. Polecam Wam też przepis na cytrusową sałatkę z kuskusem
Chilli Czosnek i Oliwaoliwą, czosnkiem i natką, przypraw solą i pieprzem. 4. W misce połącz cukinię, grzyby i pomidorki koktajlowe, wlej sos, wymieszaj. Porcje przełóż na talerze, na wierzchu ułóż kostki fety, sałatkę oprósz świeżo mielonym pieprzem. Wartość odżywcza: Smacznego
The Slow Life Wifemiękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania) 1/2 opakowania suchych drożdży
Codzienna kuchnia niecodziennaskładników nie ma greckiej kuchni, poznajemy sekrety starożytnych Greków :) Oczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule
Moje Kuchenne Rewelacjepółmisku ułożyć różyczki brokuła i kostki fety. Jogurt wymieszać z majonezem,dodać rozgnieciony czosnek,doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać dokładnie. Gotowym sosem polać brokuła i fetę. Sałatkę obficie posypać prażonym słonecznikiem
Kolorowa kuchnia Elkiposiłek dla 2-4 osób.Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku. Jeśli nie macie mozarelli możecie wykorzystać do sałatki fetę albo zrobić ją z serem kozim - też będzie pysznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazasadzie oprócz ugotowania komosy ryżowej, musicie pokroić tylko ser oraz warzywa. Jeżeli skorzystacie z przepisu, dajcie znać w komentarzu czy smakowało! Zobacz też: Sałatka z quinoa, batatami i granatem Sałatka makaronowa z serem feta i granatem Przepis na sałatkę z quinoa Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki pół szklanki quinoa 150 g sera typu feta(...)ogórka, paprykę i czerwoną cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. 3 Sok z cytryny i oliwę mieszamy. Łączymy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem do smaku. Artykuł Sałatka z komosą ryżową i serem feta pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliitrzeba chyba nikogo przekonywać jak pysznie smakują: feta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól(...)odkroić. Cebulę obrać, odkroić kilka plastrów i podzielić je na mniejsze części. Pokrojone warzywa ułożyć na głębokim talerzu, oprószyć solą, pieprzem i oregano. Na warzywach ułożyć plastry fety, posypać oregano. Sałatkę skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po ułożeniu fety nie miesza się sałatki przed podaniem, ponieważ ser ,,rozmaże się" po warzywach i sałatka będzie nieapetycznie wyglądać. Smacznego
Codziennik KuchennySałatka ciesząca się nieprzemijającą popularnością. Kilkuskładnikowa, a bardzo dobra. Ja lubię ją przygotować na kolację. Nie dodaję zbyt dużo czosnku, raczej wybieram mały ząbek, gdyż zbyt mocno czosnkowa, po prostu mi nie smakuje. Wy możecie zrobić wg uznania:) Zamiennie można posypać ją albo podprażonym słonecznikiem albo płatkami migdałowymi – w obu wersjach smakuje fantastycznie. 1 duży brokuł lub 2 małe(...)jeszcze mniejsze. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypujemy ziarna słonecznika lub płatki migdałowe. Prażymy. Odstawiamy do przestudzenia. Fetę kroimy w kostkę. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, mieszamy. Brokuły mieszamy z fetą oraz czosnkowym sosem. Na koniec posypujemy sałatkę ziarnami słonecznika/płatkami migdałowymi
Smaki Na Talerzupołączenie fajnie ze sobą zagrało i stworzyło wypełniającą się, smaczną, ciekawą całość Podobnie miałam też z odkryciem połączenia fety z arbuzem , które mnie zachwyciło. Przepis na sałatkę makaronową z serem feta i granatem Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 20 minut Składniki 250 g makaronu świderki 150-200 g sera typu feta 10 suszonych pomidorów w zalewie(...)oliwek. 4 Podajemy posypane natką pietruszki. Owoce dodawane do dań podkręcają ich smak, tak jak w tych przepisach na: Sałatka z granatem i kurczakiem Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem Sałatka z kurczakiem i grejpfrutem Artykuł Sałatka makaronowa z serem feta i granatem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazyliibyły to plastry buraków przekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż(...)możecie użyć glassy balsamicznej, która jest od niego słodsza, łagodniejsza i gęstsza. Sałatka z buraków z fetą i octem balsamicznym Składniki (na 2 porcje): 2 buraki, ugotowane i obrane ze skórki (w Lidlu można dostać takiego pakowane próżniowo) pęczek natki pietruszki 1/2 kostki sera feta, czyli 100 g 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki octu balsamicznego (lub glassa
Chilli Czosnek i Oliwacebuli, 1/2 puszki kukurydzy, opakowanie sera feta, sos ziołowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy wszystkie składniki z ziemniakami. 3. Ser kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. 4. Przygotowujemy sos ziołowy dodajemy do sałatki. Odstawiamy do lodówki
Kuchnia Pełna Pasji