Przepis na kolejny domowy gotowiec (po połączeniu ogórków z chili ) ze słoika. Tym razem ogórki połączyłam ze słodką papryką i cebulą, choć odrobiną chili nie pogardziłam
Weekendy w domu i ogrodzienaturalnego środowiska do kontrolowanych upraw. Dobrze, bo nie wszyscy mają dostęp do dziko rosnącego, więc mogą kupić kiedy mają ochotę na zupę szczawiową lub chcą dodać kilka listków do sałatki. Szczaw można zamrozić na zimę, pięknie się mrozi, zawsze mrożę ten łąkowy. Mrożenie w tym roku jeszcze przede mną. Myjemy listki szczawiu, delikatnie, aby ich zbytnio nie tarmosić. Ucinamy(...)lepiej smakuje. Zupę, którą przygotowałam, taką zawsze jadałam w domu rodzinnym, można jeść na ciepło i na zimno. Nie dodaję żadnych warzyw, nie gotuję na żadnym bulionie mięsnym czy warzywnym. Zupa z dzikiego szczawiu 2 litry wody, 2-3 garście szczawiu dzikiego lub ogrodowego, 200ml słodkiej śmietanka 30% lub 36%, 2-3 jajka, sól i cukier do smaku
Leśny ZakątekSkładniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (nieugotowanej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 ogórki konserwowe 2 plasterki żółtego sera 5 plasterków szynki drobiowej 3 łyżki majonezu 1/2 łyżki
Emcia Pichciświeże szparagi. Do wyboru mamy zarówno zielone jak i białe szparagi. W sezonie jak często tylko mogę kupuję oba rodzaje szparagów. Zielone zapiekam, dodaję do potraw, robię zupę, sałatki, podaję jajko dodatek. Z białych najczęściej robię zupę, piekę lub ostatnio właśnie dodałam do frittaty. Zielone szparagi są nieco delikatniejsze w smaku i nie mają, aż tak bardzo łykowatej łodygi(...)Najlepiej oddzielić można miękką część szparagi od części twardej poprzez delikatne nagięcie szparagi. Szparaga powinna złamać się w pół. Zostawiamy wtedy miękką część a twardą używamy albo do wywaru warzywnego albo wyrzucamy. Lubisz szparagi? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy . The post Frittata z białymi szparagami appeared first on MeCooks
mecooksdoświadczenia. By wspierać moich pacjentów i móc być dobrym dietetykiem, by podpowiedzieć na co muszą się przygotować i zwrócić szczególną uwagę. Drugi z powodów to to, że taki post warzywny zmusza do wykorzystania w pełni ich dobrodziejstwa, wydobycia tego co najcenniejsze i najlepsze oraz do wyłuskania smaku. Początki były trudne a dania monotonne. Jednak z czasem do głowy wpadało(...)Umieść warzywa w słoiku lub słoikach względnie ciasno, wlej marynatę, zakręć słoje i umieść warzywa w lodówce na 2 dni. Po tym czasie ciesz się ich smakiem, dodawaj do sałatki. Są pyszne! Smacznego, Klaudia
Mango PapajaSzpinak od dawien dawna kojarzony jest z zieloną „papą” podawaną na szkolnej stołówce. Warto się jedna zagłębić w jego właściwości i może zmienić nastawienie do tego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zapieczone w cieście francuskim tworzą fantastyczne danie, którego nie powstydziłaby się dobra restauracja. Są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i np. imprezowe danie. Podane z ulubioną, lekką sałatką albo sosami ( czosnkowy pasuje rewelacyjnie! ) zachwycą podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Koniecznie spróbujcie! Ps. od jakiegoś czasu zdecydowanie chętniej niż po indyka na wagę sięgam po indyka pakowanego . Zwracam jednak(...)mieć pewność , że roladki będą miały szansę upiec się w piekarniku zanim ciasto francuskie będzie spieczone. * Zamarynowanie w jogurcie sprawia, że mięso z indyka nabiera większej soczystości. * Farsz warzywny śmiało możemy zastąpić np. grzybowym albo też szparagami, na które mamy sezon. Smacznego! Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego
Ostra na SłodkoDla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiejszy przepis na pesto z liści kalarepy jest w duchu zero waste. W mojej kuchni bardzo dbam o to, żeby jak najmniej odpadów lądowało w koszu
Healthycreations.plDziś, jak co roku podrzucam Wam sporą garść kulinarnych inspiracji. Oto moje przepisy na Sylwestra, które mam nadzieje, że i Wam przypadną do gustu. Znajdziecie tu
Kulinarne przygody GatityZrobiłam sobie weekend wolny od przepisów, ale już wracam z nowymi siłami i pomysłami! Przede wszystkim zaczynam kolejną serię. Było ich już kilka na blogu, między
Przepysznik - BLW i nie tylkozachęcam do spożywania alkoholu – co to to nie, jednak wiem jakie jest życie. Uważam zresztą, że wszystko jest dla ludzi, jednak w odpowiednich ilościach. Jeśli przesadzicie, to i sałatka z samego ostropestu nie pomoże Zatem przede wszystkim sugeruję umiar – to jest najlepsza recepta na dobre poimprezowe samopoczucie. Warzywa korzeniowe pokrojone w słupki powbijane w pastę z cieciorki(...)mniejsze lub zjeść pół 1 porcja to ok. 270 kcal , węglowodany: 16g, białko: 4g; tłuszcz: 20g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 1,4WW i 2WBT SMACZNEGO! Artykuł Warzywny jeż z hummusem – karnawałowa przekąska pochodzi z serwisu Dietolog
DietologFaszerowane roladki z mięsa mielonego Bardzo smaczne i proste w przygotowani, zawijańce wieprzowe z mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku pół niedużej cukinii pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 niewielka(...)OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Faszerowane roladki z mięsa mielonego pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwarzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW:1. Gdy ciasto zwiększy objętość ponownie je wyrabiamy i dzielimy na 3 części.2. 1 część ciasta rozwałkowujemy cienko(...)dobrego w czarnych ziarenkach. "Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów
Wypisz WymalujZazwyczaj nie nazywam tej sałatki "a'la grecką", ale po prostu "grecką". Jednakże nie mam pewności, czy nie jest z nią tak, jak na przykład z
Życie zamknięte w smaku