Jajka faszerowane – przygotowujecie na codzienne śniadani czy to danie zarezerowane jest tylko na imprezy i święta? Jajka faszerowane awokado to smaczna i zdrowa przystawka, sycąca
Dorota Smakujekońca. Jeszcze tylko ostatki i zaczniemy myśleć o Wielkanocy. Ostatki nazywane są także śledzikiem, a więc i dań ze śledzia nie powinno zabraknąć , prawda? 😊 Specjalnie z tej okazji przygotowałam dwa dania ze śledziami. Pierwsze były śledzie z cebulą i suszonymi pomidorami , które w naszym domu okazały się prawdziwym przysmakiem. Dzisiaj prosta sałatka z ogórkami kiszonymi, porem i ostrą papryczką
Codzienna kuchnia niecodziennaGdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie! Sałatka ziemniaczana z
Kuchnia ŁukaszaWielkanoc już tuż, tuż! Czy już macie przygotowany zakwas na żur? Jeżeli nie, to nie ma się czego martwić, czasu jeszcze jest. U nas
Kuchnia ŁukaszaJeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja
Ola la LCHFJeśli lubicie hamburgery to mam dla Was przepis idealny. Sałatka cheesburgerowa to doskonała propozycja nie tylko dla fanów burgerów, ale i sycących mięsnych sałatek. Pyszna kompozycja
Ola la LCHFWszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W naszym domu stawiamy ją na stole nie tylko od święta. Często gości na wyprawianych urodzinach i imieninach. Choć tradycyjnie przyrządza się ją z podobnych składników
Zasmakuj KuchniSałatka Wielkanocna Tradycyjna sałatka Wielkanocna , to ogólne pojęcie , gdyż każdy ma nią nieco inny patent . Moja jest prosta , taka jaką lubią domownicy , bez groszku , za to
Ogrodnik w podróżyMyślę sobie, że taka sałatka śmiało mogłaby być ozdobą wielkanocnego stołu. Prezentuje się wg mnie bardzo elegancko. Nawet mój brat, który sałatek nie jada, powiedział, że
Smaki Na TalerzuNależę do grona osób, które jajka zjadają w każdej możliwej postaci. No, po prostu lubię i już;) Dlatego już podczas przygotowywania tej sałatki czułam, że będę
Smaki Na Talerzumagnez, fosfor i potas. Do tego lecytyna, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych, i luteina, chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól(...)zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy jako jedną z potraw na wielkanocnym śniadaniu. Polecam także inne przepisy na Wielkanoc: Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy JeśćW mojej rodzinie nie jada się mięsa w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Dopiero po odśpiewaniu w Wigilię Paschalną radosnego Alleluja niektórzy z nas (są i
Weekendy w domu i ogrodzieŚwięta człowiek żyje. Zobacz nasze alternatywy dla mięsa na Wielkanoc. Z czym kojarzy nam się wielkanocny stół? Oczywiście z różnego rodzaju mięsami, które są obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Pieczona kiełbasa z cebulką, szynki, boczki i balerony są częstym gościem podczas wielkanocnych spotkań z rodziną. Boczek, baleron, szynka, sałatka jarzynowa i jajka w majonezie wyglądają cudownie, jednak co zrobić(...)powinna zostać (od tego są święta!), ale niektóre da się zastąpić zdrowszą, mniej kaloryczną alternatywną – rybami. Co warto wiedzieć na temat mięsa? Aby odnaleźć godne alternatywy dla mięsa na Wielkanoc musimy odpowiedzieć sobie na pytanie dlaczego jest ono wyjątkowe i czego nam dostarcza? Pierwsza myśl to walory smakowe. Niewątpliwie trudno wyobrazić sobie coś lepszego niż smak i zapach soczystego mięsa
kuron.com.plPoczątek roku to u mnie zawsze czas sałatek. To chyba kwestia chęci zmiany menu po tym świątecznym, które już nieco się nam przejadło. To także
Kulinarne przygody Gatity