innym gastronomicznym punkcie. Zrobiłem tę pajdę w domu i czekałem z wielką ciekawością na wynik bo… Ciabattę , przekrojoną wzdłuż ,posmarowałem Smakowitą Pajdą z cebulką i jabłkiem. Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością bulionu z nitkami szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem . Plasterki jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem(...)pana –Walentego. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować serce i wypełnić je sałatką .Kawałki tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami awokado, posiekaną cebulką i oliwkami. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Kulinarny karnet Christopheramajeranku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 nieduży por 2 małe cebulki 3 szklanki bulionu drobiowego Mięso przekrawamy równomiernie na płat. Majeranek, sok z cytryny, olej rzepakowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy mieszamy razem dokładnie tworząc marynatę. Przygotowaną pastą nacieramy mięso z każdej strony(...)Zapiekamy mięso około 20 minut bez przykrycia, po czym zmniejszamy temperaturę i dusimy jeszcze około godzinę w 200 stopniach. Udziec podajemy pokrojony na plastry, razem z duszonymi warzywami i sałatką z buraczków
Kuchenna Kontrrewolucyapapryki 100 g makaronu niteczka Czaniecki sól, pieprz kilka pieczarek 2 plasterki sera żółtego 1 ugotowane skrzydełko z indyka (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka keczupu czarnuszka 1 szklanka bulionu lub rosołu PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, ugotowane mięso(...)dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: udka kurczaka 2 większe, sól wędzona Royal Brand 1,5 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni LubięPrzyznam,że pierwszy raz kupiłam i jadłam sałatę rzymską. Mi tak podana zasmakowała, ale reszta domowników stwierdziła kup i następnym razem zrób po swojemu. Tak zrobię
Kuchnia z widokiem na ogródJest to typowe danie kuchniarabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa. W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego. Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebaba czy Grecki gyros. Różnice między(...)sosu dokładnie wymieszać. Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: · z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką · w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym · w tortilli
Mania GotowaniaMenu Prosta, kilkukartkowa karta od razu spodobała mi się. Znajdziemy w niej polskie dania połączone z akcentami kuchni europejskiej. Przystawki zimne i ciepłe w cenie 9 - 15 zł, sałatki 18 - 23 zł. Pyszny rosół zjemy już za 6 zł. Dostaniemy tam także bardzo dobry żur na zakwasie, nieczosnkowy i z odpowiednią ilością majeranku, za 8 zł oraz delikatną, zabielaną(...)delikatne mięso - pomimo sosu na bazie śmietanki danie przyjemne. Rozczarowany trochę byłem polędwicą wołową - zbyt gumiaste mięso jak na polędwicę... W nazwie dania była także "koronka z wątróbki drobiowej" - niestety otrzymałem tylko 1 kawałeczek podrobu. Zdecydowanie najlepszym daniem okazał się kapłon (wykastrowany kogut) faszerowany truflami na szpinaku z ziemniaczkami. Samo mięso było aromatyczne, zamknięte w delikatnej skórce, soczyste, pełne
Right Behind The Kitchenniekoniecznie na tłusty, ciężki, nieśmiertelny polski zestaw karkówka- kaszanka-kiełbasa, spróbujcie koniecznie tych szaszłyków. Greckie szaszłyki souvlaki można zrobić z wieprzowiny lub mięsa kurczaka. Wolę tutaj zdecydowanie mięso drobiowe, które daje potrawie niesamowite wrażenie lekkości i świeżości. Zapisz Mięso z kurczaka oczyszczamy z błonek i ścięgien, kroimy w centymetrową kostkę. Mieszamy sok z cytryny z oliwą, solą, pieprzem i oregano(...)minucie z każdej strony – do czasu aż płyn wyciekający z mięsa będzie przeźroczysty. Podajemy z pszennym chlebkiem – pita, tortilla, koniecznie z dodatkiem sosu tzatziki i ze świeżą sałatką z chrupiących, mieszanych sezonowych warzyw. Pyszny sposób na kurczaka – lekki i dietetyczny, ale pełen smaku i aromatu. SKŁADNIKI 500g mięsa z kurczaka – piersi lub wytrybowane udka 3 łyżki oliwy z oliwek
Karo in the KitchenPyszny pomysł na zdrowy, aromatyczny obiad :) SKŁADNIKI (dla 4 osób- 1 porcja - 278 kcal) 2 większe pojedyncze piersi z kurczaka (600 g) 8 suszonych pomidorów
Moje Kuchenne Rewelacjepopołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek lubczyku łyżka pieprzu(...)Przecedzić przez gazę. Ja jednak nie robiłam tego kroku, rosół wspaniały. Warzywa i mięso użyć do farszów lub zjeść z sosem musztardowym lub chrzanowym. Warzywa świetnie nadają się do sałatki jarzynowej. Smacznego
Zasmakuj KuchniPrzez długi czas nie jadłam mięsa czerwonego ani nawet drobiowego, ale z ryb nie zrezygnowałam nigdy. Bardzo lubię ryby a łososia szczególnie, bo nie ma ości :) Bardzo szybko można go przygotować. Można łososia piec w piekarniku lub smażyć na patelni bez obracania. Efekt podobny - bardzo smaczny :) A jaką przyprawę łosoś lubi najbardziej? Rozmaryn :) Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Składniki(...)skóry. Właściwie zostaje ona na patelni a my dzielimy kawałek na dwa talerze już bez skóry. Propozycja podania z sałatą lodową, z selerem, papryka i jajkiem. Przepis na taką sałatkę w kolejnej odsłonie. Łosoś z patelni aromatyczny z rozmarynem Smacznego
Pyza i SurówkaKochani! Właśnie wróciłam z długich wakacji z głową pełną pomysłów na nowe przepisy! Miałam okazję kosztować pysznych, sycylijskich specjałów. Chętnie podzielę się z Wami przepisami na
kuchniabellissima.wordpress.comSznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może
prawdziwe jedzenieSkładniki: 1 kg cebuli; 1 l bulionu drobiowego (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 2 kostki bulionowe, drobiowe); 2 czubate łyżki mąki pszennej; 3 łyżki masła; 3 łyżki oleju; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Na grzanki: 4 kromki chleba pszennego. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka, w którym będzie(...)podanych składników wychodzi około 2 litrów zupy. Zupę można także podać z groszkiem ptysiowym. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Zupę cebulową możesz podać z Domowymi grzankami ziołowymi do zup i sałatek Domowe, grzanki ziołowe do zup i sałatek
Gospodyni Miejska