Bardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.składniki:600 g piersi z kurczaka1 serek camembertgarść rukoli1 jajko5 łyżek bułki tartej2 łyżki siemienia Krestoolej do smażeniasólPierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski(...)listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujeJako że zaczął się sezon grillowy, a pogoda taka piękna, wszyscy rozpalają grilla!😉 A co zrobić jak pogoda przestaje być tak ładna? Użyć patelni grillowej!😀 Ten
Jak gotować i nie zwariowaćDzisiejszy kurczak zadowoli nie tylko odchudzających się, ale także jedzących normalnie, którzy nie muszą liczyć kalorii. Samo przygotowanie kurczaka jest banalnie proste, bo wystarczy kilka aromatycznych
Bernika - moj kulinarny pamietnikzwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie(...)czarne oliwki marchewka sól i pieprz do smaku opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataniedzielne śniadania na świecie :) Sto lat Kochanie ♥ Dobry rosół to... Dobre mięso - lubię rosół z dodatkiem mięsa wołowego (szponder, antrykot), to nie musi być wielki kawałek. Reszta do mięso drobiowe. Można dać szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje(...)dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci pietruszki. Por również wrzucam z zieloną częścią. Najważniejszy jest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła
bistro mamarzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy
W SMAKwinie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę(...)kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne
karmelowydoskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego sera pecorino. Tabliczki "Pecorino di Pienza
Chilli Czosnek i Oliwazaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni(...)wypiliśmy ją oglądając amerykański dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego czasu oceniam na plus:)#3 - wyliczankę rozpoczęłam od relacji i na relacjach skończę:) dzień obfitował w dobre fluidy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka
Dietologdługo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik:14.0 MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pesto zielone z bazylii(...)około 25-35 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji. 5. Podawaj ze zmiksowanymi truskawkami. KOLACJA K:354.2 / B:33.1 / T:13.6 / W:24.5 / Błonnik:7.5 DROBIOWE KIESZONKI Z GROSZKOWYM PUREE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta
Powiedz dietom nieniezwykle proste w przygotowaniu i to jest ich największą zaletą , a podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2 łyżeczki ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony(...)stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi
Zakamarki mojej kuchniUwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z
Kuchnia ŁukaszaShare on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 0 Comments / 06/10/2016 DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments(...)Comments / 12/07/2016 KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 0 Comments / 07/07/2016 KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 0 Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016 ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 1 Comment / 22/06/2016 ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016
Martyna Cookslubi kotletów drobiowych? Bo ja uwielbiam, a takie to już w ogóle... Może i nie są za zdrowe, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, przynajmniej ja sobie pozwoliłam... Składniki: Dla dwóch osób: 2 filety z piersi kurczaka ok 2 szklanki chipsów ziemniaczanych "zapałek" sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki mleka ok 5 łyżek mąki olej(...)jajku i panierujemy w ziemniaczanych chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubioną sałatką. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie