sałatki drobiowe - 500 przepisów (strona:26/34)

Roladki z camembertem i rukolą 237

Bardzo lubie roladki drobiowe i często goszczą na moim stole. Łatwo i szybko się robi a w środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami.składniki:600 g piersi z kurczaka1 serek camembertgarść rukoli1 jajko5 łyżek bułki tartej2 łyżki siemienia Krestoolej do smażeniasólPierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski(...)listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem 248

Jako że zaczął się sezon grillowy, a pogoda taka piękna, wszyscy rozpalają grilla!😉 A co zrobić jak pogoda przestaje być tak ładna? Użyć patelni grillowej!😀 Ten

Jak gotować i nie zwariować
Shis Taouk czyli kurczak po libansku 366

Dzisiejszy kurczak zadowoli nie tylko odchudzających się, ale także jedzących normalnie, którzy nie muszą liczyć kalorii. Samo przygotowanie kurczaka jest banalnie proste, bo wystarczy kilka aromatycznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 143

zwane " zdrowe odżywianie " nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową,  kaszą bulgur lub kuskus to już zupełnie insza inszość :) Szczególnie jeśli podamy ją w formie verrine, czyli układając składniki warstwami w małych szklaneczkach. Verrine ma jeszcze jedną zaletę - można do niego wykorzystać pozostałości innych potraw, a i tak zawsze będzie smakowało rewelacyjnie. Składniki ilość musicie(...)czarne oliwki  marchewka  sól i pieprz do smaku  opcjonalnie sos z mango i tamaryndowca lub sos miętowy Przygotowanie Kaszę gotuję i pozostawiam do wystudzenia. Mięso drobiowe (gotowane lub zgrillowane) kroję na niewielkie kawałki. Natkę pietruszki (lub miętę) drobno siekam. W małych szklaneczkach układam warstwami: ugotowaną kaszę, natkę pietruszki albo miętę, kawałki kurczaka, ozdabiam oliwkami i plasterkami surowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 180

niedzielne śniadania na świecie :) Sto lat Kochanie ♥ Dobry rosół to... Dobre mięso - lubię rosół z dodatkiem mięsa wołowego (szponder, antrykot), to nie musi być wielki kawałek. Reszta do mięso drobiowe. Można dać szkielet, tuszkę. Ja daję dwie dolne ćwiartki, a mięso, które mi później zostaje, dodaję drobno pokrojone dzieciom do rosołu, a z reszty przygotowuję krokiety. Moja teściowa dodaje(...)dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci pietruszki. Por również wrzucam z zieloną częścią. Najważniejszy jest chyba jednak lubczyk, zwany przez moją mamę "niemiecką maggi", która rosła

bistro mama
Ramen po mojemu 153

rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej soi. Do ramen zawsze dodawany jest też makaron, zwykle z mąki pszennej - taki jak w "zupkach chińskich". Swój ramen przygotowałem na bazie rosołu drobiowego i podałem z makaronem soba (pszenno-gryczanym), pędami bambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki(...)zalewy Sposób przygotowania: Na wolnym ogniu ugotować klasyczny rosół; pod koniec gotowania dodać jasny sos sojowy. Na koniec wyjąć kurę i ugotowane warzywa (te możecie wykorzystać do zrobienia sałatki warzywnej). Gdy kura przestygnie, zdjąć z niej mięso długimi płatami i włożyć z powrotem do garnka. W osobnym garnku ugotować makaron soba (trwa to 2-3 minuty, po tym czasie należy

W SMAK
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 322

winie z pieczarkami, batatami, marchewkami i ziołami świetnie sprawdzi się nawet na niedzielny obiad dla całej rodziny. Podałam go z puree ziemniaczanym z palonym masłem i szałwią i świeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę(...)kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne

karmelowy
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 178

doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę", podsmażając chleb na oliwie i mieszając z pomidorami, cebulą i ogórkami(...)jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego sera pecorino. Tabliczki "Pecorino di Pienza

Chilli Czosnek i Oliwa
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 1 145

zaliczyłam tourne po sklepach od hurtowni napoi, przez ubojnię drobiu po delikatesy; zrobiłam kopytka, udusiłam wątróbeczkę z jabłkiem i cebulką; ugotowałam zupę z pysznych, sezonowych warzyw; zakręciłam i upiekłam drobiowy klops; zebrałam się wreszcie do przetestowania przepisu na warzywny pasztet - przepis lada moment na blogu; usmażyłam powidła i zapakowałam kolejne słoiki do zimowej spiżarni - tym razem dżem z dyni(...)wypiliśmy ją oglądając amerykański dramat a wieczornym popołudniem przyjęliśmy gości ciesząc się ze wspólnie spędzonego czasu:). I chociaż poszatkowana czerwona kapusta została w garnku nie doczekawszy się przerobienia na sałatkę i zapakowania w słoiki to jednak w ogólnym rozrachunku wykorzystanie wczorajszego  czasu oceniam na plus:)#3 - wyliczankę rozpoczęłam od relacji i na relacjach skończę:) dzień obfitował w dobre fluidy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 141

Uwielbiam szparagi pod niemal każdą postacią – przyznam, że tylko raz jadłam sałatkę ze szparagami i octem winnym, która mi zupełnie nie podeszła. Zapiekanka, którą dziś Wam prezentuję, zajmuje szczególne miejsce w naszym domu. Najlepszą przygotowuje mój mąż i najczęściej jest to wstęp do romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić(...)koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM Składniki na 4 porcje : duży pęczek młodych zielonych szparagów ok. 40dkg szynki drobiowej (np. z piersi indyka) pokrojonej w dość duże, ale cienkie plasterki 3 białe cebule 50g masła 50g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 ml bulionu warzywnego (lub drobiowego) 100ml mleka

Dietolog
Przykładowy jadłospis odchudzający 1700 kcal 136

długo, żeby się nie ogrzało). 3. Posyp borówkami i wiórkami   Jeśli nie masz blendera lub chcesz zabrać posiłek do pracy – pomiń mleko sojowe i zrób sałatkę owocową. OBIAD K:494.7 / B:15.4 / T:14.5 / W:65.4 / Błonnik:14.0   MAKARON Z PESTO I RZODKIEWKAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pesto zielone z bazylii(...)około 25-35 minut w temperaturze 180st. C, do uzyskania wilgotnej konsystencji. 5. Podawaj ze zmiksowanymi truskawkami. KOLACJA K:354.2 / B:33.1 / T:13.6 / W:24.5 / Błonnik:7.5   DROBIOWE KIESZONKI Z GROSZKOWYM PUREE (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta

Powiedz dietom nie
Kotleciki mielone w chrupiacej panierce 179

niezwykle proste w przygotowaniu  i to jest ich największą zaletą , a  podane z odpowiednimi dodatkami zadowolą  smaki każdego. Składniki: 500 g mięsa mielonego /wieprzowe lub drobiowe/ 1jajko 1-2  łyżeczki  ziół włoskich /tymianek,cząber,czosnek,cebula,oregano, bazylia,papryka/ 2 łyżki  otrębów owsianych 2 łyżki bułki tartej ok. 1 łyżeczki soli pieprz mielony(...)stron do zrumienienia. -Gotowe przełożyć na  na papierowy ręcznik. -Kotleciki podawać  z ulubionymi dodatkami / buraczki, marchew, kapusta i ogórek kiszony/. U mnie kotleciki  podane z mixem sałatek /bez ziemniaczków i pieczywa ,ale jesli ktoś lubi

Zakamarki mojej kuchni
Zupa krem z pieczonej cukinii 204

Uwielbiam takie przepisy jak ten - mało składników, szybko się przygotowuje, a w efekcie przepyszne danie. Jako, że sezon na cukinię już trwa to dzisiaj przepis z

Kuchnia Łukasza
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 91

Share on Linkedin Share on Tumblr Share on Vk Share on Reddit Share by Mail BURGERY WOŁOWE / BEEF BURGERS 0 Comments / 06/10/2016 DYNIOWE RISOTTO / PUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments(...)Comments / 12/07/2016 KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 0 Comments / 07/07/2016 KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 0 Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016 ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 1 Comment / 22/06/2016 ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016

Martyna Cooks
Złociste fileciki 162

lubi kotletów drobiowych? Bo ja uwielbiam, a takie to już w ogóle... Może i nie są za zdrowe, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić, przynajmniej ja sobie pozwoliłam... Składniki: Dla dwóch osób: 2 filety z piersi kurczaka ok 2 szklanki chipsów ziemniaczanych "zapałek" sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 łyżki mleka ok 5 łyżek mąki olej(...)jajku i panierujemy w ziemniaczanych chipsach. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony, pilnując by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z ulubioną sałatką.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie