sałatka - 51095 przepisów (strona:2665/3407)

Babeczki do wielkanocnego koszyczka 124

tych świętach lubię to, że nie wymagają dużo czasu w kuchni i wielu przygotowań. Wystarczy kilka ulubionych smaczków i już człowiek szczęśliwy. Najbardziej nie mogę doczekać się jarzynowej sałatki i ćwikły, którą przygotowuje teściowa. Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi rusko-norweskie 315

dumać by nad nazwą, powiem jedno. Czasami mam wrażenie, że resztki z lodówki specjalnie czekają na swój moment. Tak miałam z łososiem. Kupiłam opakowanie 200 g, trochę dałam do sałatki, dwa razy zrobiłam kanapki do pracy z łososiem i białym serkiem. A łosoś nie ubywało... Czytaj więcej

bistro mama
Dietetyczna twarogowa pasta kanapkowa z warzywami 463

dosyć drobną kosteczkę i dorzucić do twarogu.  Szczypiorek pokroić i również dorzucić do reszty.  Doprawić solą i pieprzem.  Podawać na kanapkach lub obok kanapek tak jak sałatkę. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Sałatka z szynką parmeńską i oregano 182

SKŁADNIKI: Rukola Roszponka Oliwki zielone/ czarne Mozzarella Pomidorki koktajlowe Szynka parmeńska PRZYGOTOWANIE: Pokrojone składniki układamy na liściach rukoli i roszponki. Następnie podsmażamy szynkę parmeńska na patelni i dokładamy do sałatki. Wszystko polewamy oliwą extra virgine i posypujemy oregano

kulinarnyJa
Sałatka z kurczakiem i szparagami 222

możecie użyć blendera. Przygotowanie szparagów: Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne. Przygotowanie sałatki: Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem

kulinarnyJa
Sałatka z figami 308

Figi uwielbiam pod każdą postacią. Zarówno te świeże jak i suszone. Dzisiejszy przepis na przystawkę-sałatkę z wykorzystaniem świeżej figi. Połączyłem je z dojrzałym awokado, mozzarellą i szynką parmeńską. Wszystko to na rukoli i polane redukcją balsamiczną. Lekka i świeża przystawka. Polecam na każdą okazję. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 18,50 zł SKŁADNIKI

kulinarnyJa
Sałatka z wołowiną i granatem 213

Dziś zaserwuję wykwintną sałatkę z wołowiną, granatem i serem pleśniowym. Bardzo proste i szybkie  w przygotowaniu danie. Zarówno na lunch jak i kolację. Czas przygotowania: 20 min Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 11,50 zł SKŁADNIKI: 120 g steku wołowego 1/2 granatu 6 pomidorków koktajlowych 20 g sera pleśniowego Mix sałat z radicchio, rukoli i cykorii Oliwa

kulinarnyJa
Grzanki z dynią i suszonymi pomidorami 126

Dynia nadal króluje w mojej kuchni. Po  sałatce z dynią  nadszedł czas na jakąś ciekawą i smaczną przystawką z tym typowo jesiennym warzywem. A mianowicie grzanki z dynią i suszonymi pomidorami.  To połączenie było trafne, gdyż dynia jest dość mdła w smaku. Dlatego postanowiłem złamać jej smak kwaskowatymi suszonymi pomidorami i delikatną ostrością świeżo mielonego pieprzu

kulinarnyJa
Sałatka z gruszką w czerwonym winie na rukoli z serem camembert i prażonymi migdałami 185

racji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :) Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 2 świeże gruszki rukola migdały

kulinarnyJa
Pasta z awokado - guacamole 150

spożycia. A co zrobić jeśli kupicie niedojrzałe awokado? Zawińcie je w gazetę i odłóżcie w zacienione miejsce na dzień lub dwa.  Awokado możecie wykorzystać zarówno jako dodatek do sałatek  lub przygotować z niego pyszną pastę guacamole. Serwujcie ją jako przystawkę/przekąskę z pieczywem i pomidorami lub chrupiącymi nachosami. Również nadaje się jako dodatek do dań z grilla

kulinarnyJa
Sałatka ze smażonymi boczniakami 155

Czas by na naszych stołach zagościły sałatki. Dziś moja inspiracja na chrupiące boczniaki na kruchej i soczystej sałacie. Świetne połączenie sałaty i grzybów w aromacie oliwy truflowej oraz świeżo siekanej natki pietruszki.  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 4 średnie boczniaki 5 pomidorków koktajlowych płatki z sera grana padano natka pietruszki

kulinarnyJa
Sałatka owocowe trio (mango, ananas, kiwi) 180

Zastrzyk witaminowej energii w formie owocowej sałatki na dzień dobry. Proste, smaczne i zdrowe.  Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 3 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI: 1 ananas 1 mango 2 kiwi 1 limonka kilka listków mięty PRZYGOTOWANIE: Ananasa, mango i kiwi obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce przekładamy do miski. Dodajemy

kulinarnyJa
Caprese na śniadanie 165

tego blendera ręcznego, który sieka wszystko błyskawicznie, a dodatkowo ładnie łączy oliwę z octem. Dresingiem polewamy wymieszane w misce pomidory, mozzarellę i oliwki. Sosu nie wlewajcie za dużo, żeby sałatka nie pływała. Nadmiar można wstawić do lodówki i wykorzystać następnego dnia

W kuchni wieczorem
Tarta z cebulą i kiełbasą wg Julii Child 194

górnej półce w temperaturze 190 stopni. Wnętrze tarty powinno ok. 20 - 25 minuty zacząć rosnąć, a pod koniec ser powinien być zarumieniony. Tartę podałam z sałatką z pomidorów, oliwek, cebuli, oliwy, octu balsamicznego i bazylii

W kuchni wieczorem
Kurczak z brzoskwiniami i malinowym dressingiem 182

daje takiej satysfakcji jak naprawdę udana realizacja przepisu, który zrodził się w naszej głowie. Sałatka, którą dziś przygotowałam miała łączyć słodycz sezonowych owoców z sytością smażonego mięsa. Charakteru nadaje jej wędzony ser. Wszystko to już w kuchni było - drób z owocami czy ser z żurawiną, a jednak i tak wyjątkowo jestem dziś z siebie zadowolona :) Składniki (2 porcje): 2 małe

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania