sałatka - 51095 przepisów (strona:2667/3407)

Kruche Marchewki 329

Mamy karnawał, co upoważnia nas do odrobiny kuchennych szaleństw ;) Co powiecie na pyszne, kruche marcheweczki?:) Można nadziać je dowolnym farszem lub sałatką, podać na ciepło lub na zimno. W mojej wersji w środku marchewek znalazł się farsz ze szpinaku i kurczaka. Przekąskę podawałam na ciepło. Z przepisu na ciasto wychodzi około 12-15 marchewek. Składniki: Kruche ciasto: 1,5 szklanki

Czerwona Porzeczka
Kaczka w cydrze z karmelizowaną renetą, ziemniakami i winną kapustą włoską. 197

dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia. Dziś coś prostego, wykwintnego i bardzo po polsku. Z nutą słodyczy i delikatnym, winnym posmakiem. Kaczkę podam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i winną sałatką z kapusty włoskiej i ogórka zielonego. Dzielimy na trzy. Do kaczki potrzebujemy: -kacze udka -cydr; szklanka -wino białe półwytrawne; szklanka -jabłko; złotą renetę -cukier brązowy -majeranek, sól, pieprz -tymianek, mięta

BaRepas
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 212

Można dodać posiekanego czosnku przed wrzuceniem szpinaku na patelnię. Studzimy i łączymy z serem, wkładamy do lodówki. Pozostałe składniki. -szpinak -brzoskwinia z puszki -nerkowce -ocet na bazie cydru -parmezan Sałatka. Na umyty i osuszony szpinak wykładamy brzoskwinię i uprażone nerkowce. Polewamy winegretem i posypujemy parmezanem. Winegret. Dwie łyżki oliwy, łyżeczka octu cydrowego, łyżka syropu z puszki brzoskwiń oraz sól

BaRepas
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową 180

Wczoraj troszkę uspokoiłam swoje sumienie wpisem na sałatkę light, więc dziś możemy troszkę zaszaleć :-). Wracam do mojego ukochanego ciasta marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je  naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki. Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Proporcje na tortownicę o średnicy

Kulinarne przygody Gatity
Przekąska sylwestrowa z parowaru 224

więcej czasu by opisać przystawkę, którą wtedy zrobiłem. Oprócz roladek warzywno-szwarcwaldzkich zrobiłem takie z farszem, z piersi kurczaka, groszku i ogórka konserwowego. Można zjeść go zarówno jako sałatkę, a także użyć jako nadzienie do przekąsek :) Składniki : 1 filet z piersi kurczaka  6 ogórków konserwowych  1 puszka groszku zielonego konserwowego  2 łyżki majonezu  1 łyżeczka musztardy

Parowar Faceta
Karkówka marynowana w cebuli 390

Cebulę zdejmujemy z karkówki i kroimy w kostkę, mięso obsmażamy do zbrązowienia na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy wodą, dodaj cebulę i gotujemy do miękkości. Taką karkówkę można wykorzystać do sałatki (przepis wkrótce) lub wystudzić i podawać z pieczywem jako wędlinę. Jeśli jednak chcemy ją zjeść do obiadu można przygotować do niej sos. Kilka łyżek mąki prażymy na suchej patelni, dodajemy

chwile dla mnie
Śledzie w occie i oleju 179

Zapraszam na pysznego śledzika w occie i oleju :) jest to ryba którą zawsze mam w lodówce  w occie , w oleju czy w jakiejś sałatce :) no i oczywiście zawsze gości na moim świątecznym czy imprezowym stole :) Składniki : Około 10 śledzi matias  Kilka cebul  Pieprz zielony Skworcu Sól selerowa Skworcu Oliwa Ocet Ziele angielskie Skworcu Liść laurowy Skworcu Wykonanie

Sama słodycz i szczypta chili
Salatka ziemniaczana z Chorizo i Bursztynem 178

Bardzo się cieszę gdy znajdę nowy przepis na sałatkę, i niekoniecznie na bazie ryżu i warzyw z puszki. W tym roku Mikołaj obdarował mnie książką "What Katie ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu". Książka od pierwszej strony zachwyciła mnie od strony wizualnej a gdy zagłębiłam się w lekturze okazało się, że kilka przepisów porywa i od razu ma się chęć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka z kurczakiem 249

Podpatrzyłam tę sałatkę u bratowej w czasie świątecznych odwiedzin. Bardzo nam posmakowała, więc postanowiłam przygotować ją na Sylwestra. Na pewno często będzie gościć na moim stole. Papryki kroję prawie w paseczki, gdyż lubię jak chrupią :) Składniki: 2 piersi z kurczaka torebka ryżu papryka czerwona i żółta kilka ogórków konserwowych 4 jajka puszka kukurydzy sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy

NA MOIM TALERZU
Sałatka z selera 262

Uwielbiam seler..Ta sałatka znika szybciej niż inne. Składniki: 3 słoiczki selera konserwowego puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 300g szynki konserwowej garść rodzynek 3-4 łyżki majonezu puszka ananasa sól, pieprz Przygotowanie: Rodzynki przepłukać, zalać gorącą wodą do napęcznienia.Odcedzić. Fasole, kukurydzę, seler- odcedzić. Szynkę, ananasa pokroić w kostkę, Wszystkie składniki połączyć razem, dodać 3 łyżki soku z ananasa

Garnkowe fanaberie
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc GRUDZIEŃ 2014 123

polubień na FB       14 2 obserwujących       24 posty 42 ,130 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Drobiowa roladka z pieczarkami    Sałatka jarzynowa z jajkiem Szybkie ciasteczka jak pierniczki   Dziękuję

Magiczne Życie Marty
Feta i oliwa 140

Składniki: Ser feta Pomidorki koktajlowe Czosnek Listek bazylii Kilka ziaren kolendry 3 goździki Oliwa. Do słoiczka wkładam składniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa

Kulinarna rozmowa
Sałatka tabbouleh 123

Sałatka tabbouleh to bardzo świeża i zdrowa potrawa. Jest bardzo prosta w wykonaniu, wygląd pięknie i jest egzotyczna :) Składniki: Kasza bulgur Sok z połowy limonki Sok z polowy cytryny Pęczek pietruszki Pęczek mięty 1 granat 1 awokado 1 czerwona cebula Sól W oryginalnym przepisie zamiast mango powinny być pomidor i ogórek.  Ja dodałam awokado moim zdaniem też świetnie pasuje

Kulinarna rozmowa
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 196

marchew jest dla nas bardzo dobra zawiera wiele witamin i zdrowych protein wiemy wszyscy. Zrobiłam tę sałatkę na śniadanie ponieważ jest bardzo pożywna i dodaje energii na cały dzień. Składniki: 3 średnie marchewki, 1 średnia czerwona cebula, 2 łyżki oliwy, ½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego), Świeżo zmielony pieprz, Sałata roszpunka, Kozi ser Dresing: 2 łyżki oliwy

Kulinarna rozmowa
chicken and tomato bruschetta 202

dodać do tego oliwy. Położyć mieszankę na bułeczkę na to pokrojony w plastry filet z kurczaka, oraz grilowane pomidory na wierzch. Można serwować na talerzu z łyżką ulubionej sałatki na wierzchu

Kulinarna rozmowa

Proponowane wyszukiwania