sałatka - 51095 przepisów (strona:2621/3407)

Pudding z nasion chia 173

krotnie. Są doskonałe na zdrowe śniadania i desery, dla osób odchudzających się, czy chorych na cukrzycę. Można jeść je same – popijając dużą ilością wody, można posypywać nimi sałatki, można je zmielić i zagęszczać nimi sosy, można dodawać do jogurtów i owsianek, lecz najmodniejsze są teraz puddingi, które powstają po zmieszaniu nasion chia z mlekiem lub sokiem. Nasiona pęcznieją

Poezja smaku
937. Kasza jęczmienna trochę inaczej & Kilka pomysłów na.. 180

już przypomniałam sobie o starej dobrej kaszy jęczmiennej na słono to i za zamachem postanowiłam jej spróbować w końcu na słodko ;) A tu kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli  potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna  kurczak

More food, love and dreams
Surówka z pora i pomarańczy. 174

paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki,zdjąć osłonki. Wszystko razem wymieszać, dodać pistacje i winogrona. Jogurt wymieszać z sokiem z połówki cytryny,cukrem, solą , tymiankiem i pieprzem. Zalać sałatkę i wymieszać. Gotowa

O kuchni z uczuciem
Pieczony łosoś w sezamie 193

mózgu - jest bogate w minerały, witaminy, kwasy omega oraz lecytynę. Użyłam białego sezamu, ale jeśli posypiecie łososia czarnym, efekt będzie bardziej spektakularny, a smak intensywniejszy. Do tego polecam lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków. Składniki (4 porcje): 600 g filetu z łososia 4 łyżki ziaren sezamu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

Powiedz dietom nie
Kiszone cytryny - kuchnia marokańska 156

cytryny  można przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Przed użyciem opłukać z nadmiaru soli i usunąć pestki.   Zastosowanie: D robno pokrojoną skórkę możemy używać do sałatek .   Do tajine , gulaszy i sosów można użyć zarówno całe ćwiartki, jak i samą skórkę w zależności od tego czy  chcemy uzyskać słabszy czy mocniejszy aromat cytrynowy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sos tahini czyli طحينة 227

pietruszki lub kolendry) zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Podawać do pieczonych lub grillowanych mięs i ryb w tym oczywiście do falafela i kebabu oraz do warzyw i sałatek. Uwaga - bezpośrednio po dodaniu wody sos gęstnieje, ale nie należy się tym martwić, rozrzedzi się podczas miksowania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 149

biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek, najczęściej z nadzieniem daktylowym, którymi tak Wam  narobiłem apetytu w poprzednim poście. Kleicha, znane też pod nazwami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Egzotyczna sałatka jajeczna 161

kulinarny blog Futrzaka ) dręczył w Argentynie  brak ogórków kiszonych, a jajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone) jedno dojrzale avocado duuuzo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kardamon - czym go zastąpić i jak "przeliczyć" na mielony 240

rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony  - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały  - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa. kardamon

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit 168

Skoro wczoraj był przepis na labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski. Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 220

jest jego smak. W poniższym przepisie nie podaję ilości - każdy z Was może przygotować taką ilość i wersję shanklish, jaka Wam odpowiada. Dobrze wysuszony ser dodaje się pokruszony do sałatek lub kroi w grube plastry i zawija w chleb. Doskonale smakuje z cebulą i pomidorami. Składniki jogurt odtłuszczony lub o niskiej zawartości tłuszczu mieszanka drobno zmielonych przypraw w skład której

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wiosenna sałatka w stylu fit 285

Przyszła wiosna! Postawmy na świeże i zdrowe produkty. Dziś bardzo proste połączenie, ale jedno z moich ulubionych. Na obiad, kolację czy do lunchboxa na wynos do pracy ;) Wiosenna sałatka w stylu fit Receptura na jedną porcję:   - główka mini sałaty rzymskiej  - garść liści świeżego szpinaku   - 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy  - pół zielonego ogórka

Sajkofanka smaku
Ekspresowa sałatka 4023

Może się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 15 dag sera żółtego 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sitku. Ananasa wyjmujemy syropu na sitko. Ser żółty kroimy

kgwjanczewo
Słoneczna zieleń zamknięta w słoiczku 148

Bardzo lubię wszelakie owoce. A te zielonego koloru ostatnio upodobałam sobie najbardziej. Kupiłam parę pysznych i słodziutkich owoców kiwi. Jedne poszły do sałatki, inne do ciasta, a z pozostałych zrobiłam mój ulubiony szybki i zdrowy deser - kisiel. Ten kolor i smak, ach... delikatna słodycz, lekko ciepły ... mogłabym się nim zajadać i zajadać. Spróbujcie i Wy. Jak zawsze u mnie - szybko

Słodkie okruszki
BIAŁE KIEŁBASKI SOJOWE GLAZUROWANE W MIODZIE 167

Jeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały się pod naporem talerzy ze strawą. Ale za to jak wspaniałą, pachnącą i aromatyczną! Najpyszniejsze śniadanie roku. Moja Mama stwierdziła, że podawanie na Wielkanoc sojowych białych kiełbasek stanowi bezapelacyjnie profanację zwykłej, białej kiełbasy parzonej

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania