także kompozycji sałatkowych, w których skład wchodzą świeże ogórki i czerwona kapusta. Suszone, rozdrobnione ziele bazylii dodaje charakteu i wyrazistości potrawą z pomidorów lub z dodatkiem pomidorów, sałatką z ryżem, zapiekanką z kasz i makaronów, potrawą z fasoli, ale przede wszystkim jest wspaniałym dodatkiem do sosu bolońskiego. Bazylia nie lubi towarzystwa innych przypraw, poza odrobiną soli
Klaudynkowa kuchniajedna z moich ulubionych sałatek :) Ma w sobie dużo smaków, choć składników niewiele. U mnie idealna na czwartkowe popołudnie, gdy czyszczę lodówkę z wędlin, których używałam na kanapki do pracy w ciągu tygodnia. Robi się szybciutko. Składniki rozdrabnia się według uznania. Polecam dodać kilka listków rukoli, bo wzbogaca smak. Ja dziś pierwszy raz używam swojej własnej posianej w tunelu zimą
Weekendy w domu i ogrodzieoraz w jakich okolicznościach. Trochę czasami umieraliśmy ze śmiechu, niemniej przepisy są ciekawe, proste i nie każą nam jechać na Goa po różową sól, co zawsze bardzo doceniamy. Chociaż sałatkę zamawiamy równie często jak steka czy burgera, będziemy korzystać i gotować „jak prawdziwi faceci”! Prawdziwy facet według Cave’a je mięso. Je go dużo i w tradycyjnych
GRUBY WAŁEKNajbardziej lubię wiosnę i lato za ilość warzyw i owoców, można w końcu poszaleć z sałatkami, wiosennymi kanapkami czy warzywno-owocowymi koktajlami itp. Zdecydowanie dużo lepiej się czuję jedzą takie rzeczy, czuję, że mam więcej energii do życia. A wy też robicie sobie taki wiosenny detox? Dzisiaj proponuje wam pyszną czekoladową kawę z dodatkiem Nutelli, myślę, że dobrze osłodzi
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiejsza sałatka z kapusty kiszonej gości dość często na naszym stole. To witaminowa bomba, która sprawdza się o każdej porze roku. Taką surówkę podaję po prostu do drugiego dania obiadowego, pasuje do różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna. A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę
Smaczna Pyzadelikatne a do marynowania nadają się tylko te ze zwiniętymi kapeluszami bo te z rozwiniętymi są tak kruche że rozpadają się podczas gotowania. Popróbujcie bo to znakomity dodatek do sałatek. Marynowane muchomory. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieryż i kawałki masła. Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Zapraszam jeszcze po przepis na "Sałatkę z grillowaną sałatą rzymską " KLIK
Takie tam pichcenieprawie idealnie okrągłe i takie jak chciałem :) Metodę opiszę niżej :) Jajka często jadam w różnych daniach. Były już na blogu miedzy innymi : Jajka na twardo w szynce szwarcwaldzkiej , w Sałatce z pora , czy jako Jajecznica w papryce oraz w wielu innych przepisach. Choć jajka pod każdą postacią, robią się znacznie dłużej w parowarze, niż w garnku z wodą
Parowar Facetaulubionych przypraw. My tym razem użyliśmy mieszanki, którą Brat Męża przywiózł nam z podróży poślubnej. Warzywa kroimy w kostkę i mieszamy. Na podgrzaną na suchej patelni pszenną tortillę wykładamy sałatkę i ciepłe mięso. Zalewamy sosem (tak obficie jak lubimy). Składamy i gotowe. Amatorom ostrych smaków polecam przygotować dodatkowo pastę chili na bazie koncentratu pomidorowego (wystarczy łyżkę koncentratu utrzeć z oliwą
Kuchnia po mojemuwszystko razem przez kilka minut, na małym ogniu. Równolegle na rozgrzanej patelni grillowej smażymy kotlety (bez tłuszczu). Też niezbyt długo, żeby nie wysuszać mięsa. ... mięsko się smaży Podajemy z sałatką jaką lubimy. Najbardziej pasowałaby z białej kapustki, ale z braku laku ogóreczki też bomba. I ... obiad gotowy. Brak mi słów jaki ten obiad był dobry. Genialny w swojej prostocie. Tato
Kuchnia po mojemukilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemuKażdy w mojej rodzinie powie, że najlepsze ogórki kiszone robi moja Mama. Są aromatyczne, chrupiące. Mają intensywny smak i piękną ciemnozieloną barwę. Idealnie pasują do kanapek, sałatek i samodzielnego spożycia, bo na zupę to ich aż szkoda. Nasi Mężowie niejednokrotnie stosowali je jako zagryzkę, przegryzkę czy tam przekąskę i zakąskę. Generalnie mogą je wcinać na okrągło. Rok w rok dostajemy
Kuchnia po mojemuukładam pokrojoną w ćwiartki obraną marchewkę. Na niej kładę mięso. Podlewam wodą. Piekę w temperaturze 180 stopni ok. 1 godzinę. z Mięsko wychodzi aromatyczne i soczyste, a przy okazji "sałatkę" mamy z głowy. Pieczona marchew dzięki smakowi pomidorów jest fantastyczna. Danie pysznie smakuje z ryżem. Polecam. Nawet tym, którzy za indykiem nie przepadają ze ze względu na jego specyficzny smak
Kuchnia po mojemukaszance nikt się nie narobił, a doznania smakowe były przednie. Syncio na przykład był zachwycony chlebem z masłem i keczupem mimo, że chwilę wcześniej zjadł klopsika z ziemniaczkami i sałatką (dla Niego oczywiście ugotowałam
Kuchnia po mojemukulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym
Kuchnia po mojemu