sałatka - 51095 przepisów (strona:2505/3407)

Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 105

była uboga, licha i nie do syta. Najadłyśmy się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie -  komfort rozmów przy stole

kolorowotorcikowo
Morszczuk zapiekany pod pieczarkowo – serową pierzynką 117

Czas na rybkę. Jakoś ostatnio zaniedbałam tę kwestię, pewnie przez Święta. Na święta było sporo rybek: rybki w galarecie, po grecku, śledzie kaszubskie, sałatki z rybkami. Było smacznie. Czas zaproponować coś nowego. I tak na dzisiaj proponuję zapiekanego morszczuka. Składniki: 6 płatów ( filetów mrożonych ) morszczuka 250 gram pieczarek 1 cebula Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 30% Olej Mąka do panierowania

Smaki Ewy
Sałatka z fetą 125

cebulę, pomidorki pokrojone na pół oraz ser feta. posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Produkty na sos połączyć ze sobą dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie mieszamy, polewamy po sałatce.  Smacznego

kgwjanczewo
PSTRĄG TĘCZOWY PIECZONY Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 169

którzy lubią delikatne mięso podbite smakiem cytryny i czosnku. Z dodatkiem pieczonych pomidorków koktajlowych to dobra propozycja na obiad lub kolację. Jeśli zostanie wam kawałek świetnie uzupełni lekką sałatkę czy pastę serową.   2 dobrej jakości pstrągi tęczowe 1... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Kotlety z fasoli mung 132

kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.      Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze

Łycha smaków
Wegetariańskie szaszłyki 131

wykorzystać i rozpocząć sezon grillowy.  Wbrew tradycji mięsnej i kiełbasianej przygotowałam na grilla warzywne szaszłyki. Przygotowane w marynacie warzywa nabrały ciekawego smaku. Do tego idealne grzanki z pesto, sałatka, zimne piwko i sezon grillowy rozpoczęty :) Potrzebne składniki:   1 cukinia 1 bakłażan 8 pieczarek 8 rzodkiewek 1 papryka czerwona  1 papryka żółta Marynata

Łycha smaków
Sałatka z serem pleśniowym i orzechami włoskimi 220

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest bardzo smaczna:)  Potrzebne składniki:   1 opakowanie miks sałat garść rukoli garść orzechów włoskich 200 gr sera pleśniowego 4 łodygi sera naciowego 50 gr musztardy  (na domową przepis znajdziesz  tutaj )   pieprz, sól Przygotowanie: Sałaty myjemy i otrzepujemy z wody. Do misy

Łycha smaków
Kotlety z botwinki i kaszy jaglanej 145

układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotleciki możemy zjeść w burgerze lub z wiosenną sałatką z pomidorów

Łycha smaków
NOMINACJA DO LIEBSER BLOG AWARD 111

mieć …. Może torebkę ze swoimi skarbami…i karta płatnicza J 10. Twoja popisowe danie? Nie mam jednego popisowego dania, może, dlatego że lubię różnorodność, jednak najczęściej tworzę różnego rodzaju sałatki. 11. Twój sposób na idealny wieczór? Wieczór w tygodniu: kocyk herbatka z imbirem i miętą, mąż, kotki: Czarnuszka i Dżaba plus fajny film, w weekend dobre jedzenie i dom wypełniony

Łycha smaków
Sałatka z zapieczonymi szparagami, bobem i jakiem w koszulce 120

lekko wrzała woda i gotujemy przez 5 min. Na zapieczone szparagi układamy cienko pokrojoną rzodkiewkę, pomidora, ugotowany bób. Do pesto z rzodkiewki dodajemy oliwę i mieszamy, następnie polewamy sałatkę.  Całość posypujemy świeżym tymiankiem, szczypiorkiem i prażonym słonecznikiem

Łycha smaków
Sałatka z zapiekanymi szparagami, serem pleśniowym i pesto z botwinki 117

łyżek oliwy z oliwek  pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika

Łycha smaków
Ogórki małosolne 118

Nareszcie nadszedł sezon na ogórki - jakie najlepsze - domowej roboty małosolne. Idealne do sałatek, kanapki, do obiadu i na kolację - wcinam je ciągle :). Podaję składniki na 3 naczynia jakie są na zdjęciu. Aby były chrupkie nie zapomnijcie o liściach chrzanu - to one działają cuda :) Potrzebne składniki: 1,5 kg ogórków   5 liści chrzanu 5 cm korzenia chrzanu pęczek kopru

Łycha smaków
Marynowane pomidorki 130

weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek.   Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka ziela angielskiego 1 łyżka

Łycha smaków
Pstrąg łososiowy z salsą z fasolowo-pomidorą oraz z ryżem jaśminowym oraz Liebster Blog Award 138

pokazuje że marzenia w życiu się spełniają. Tą osobą jest Daria która prowadzi bloga mamałyga. Z Darią poznałam się z 15 lat temu (nawet zajadała u mnie w domu sałatkę). Kilka lat temu wyjechała do Warszawy i założyła bloga, teraz wydała książkę (W mojej Tajskiej kuchni) i gotuje w TVN. Pewnie i ona zmotywowała mnie do założenia bloga

Łycha smaków
Faszerowane buraki 114

Ugotowane buraki przekrajmy na pół wycinamy gniazda i faszerujemy.  Całość zapiekamy w 180 st przez ok 20 min.  Z resztek buraka powstałych w wykrojenia możemy przygotować sałatkę

Łycha smaków

Proponowane wyszukiwania