czyli lekka salatka z burakiem zestaw dla 2 osob czas przygotowania 5- 10 min Skladniki: 2 garscie lisci szpinaku baby lub mlode liscie buraczkow 1 sredni burak parmegiano regiano wg uznania sol (ew. wloski dressing) oliwa z oliwek Liscie nalezy wylozyc na talerz (umyc przed wylozeniem). Wybierajac buraka, wybierzcie twardego, swiezego, tylko taki da nam soczystosc w salatce. Umytego
Lajtkraft food intolerancebył tym wybranym, z paroma dodatkami oczywiście. Piknikowe menu: - STEK WOŁOWY W MARYNACIE MUSZTARDOWO MIODOWEJ - SOS SłODKO-OSTRY - MUS Z AVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy Dijon - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu
Lajtkraft food intolerancewersji panierowanej. Pokroiłam w kostkę i usmażyłam tak jak kotlety. I był to bardzo dobry wybór bo w tej postaci tofu świetnie smakuje. Dodałam warzywa i wyszła bardzo pożywna sałatka. składniki: 1 mała sałata lodowa 400 g tofu 1 mały bakłażan 15 pomidorków cherry 2 garście słonecznika olej rzepakowy do smażenia 2 jajka bułka tarta zioła włoskie olej sezamowy Bakłażana
Monia miesza i gotujeSałatka z pieczonego kalafiora ze słodkimi akcentami. Stanowi bardzo malowniczy element stołu. Przepis pochodzi z książki Sami Tamimi i Yotam Ottolenghi „Jerozolima”, którą dostałam w Święta Bożego Narodzenia. U mnie z malutkimi modyfikacjami. Powiem wam, że zastanawiałam się czy nie rozpocząć cyklu o książkach kulinarnych. Nie wiem czy byłby on chętnie czytany. Nie mniej
Polska Zupaupieczenia tego ciasta ale jakoś miałam opory ze względu na to czy słonecznik w cieście się sprawdzi. Jak dotąd jadałam go jako dodatek w cieście na pieczywo czy sałatkach ale w cieście nigdy. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto jest smaczne ale jak dla mnie za słodkie. Więc lepiej kroić mniejsze porcje, no chyba że ktoś uwielbia słodkie ciacha. Ogólnie ciacho polecam
Ewa w kuchniBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką
Szefowa kuchniKolejna propozycja na sałatkę.Tym razem główną rolę gra seler korzeniowy.Warzywo uwielbiane przeze mnie zarówno za smak jak i aromat,który oddaje,zwłaszcza w zupach.Polecam Składniki: duży seler korzeniowy biała część pora 4 jajka 5 ogórków kiszonych jabłko mały groszek lub 1/2 puszki dużego majonez musztarda sól,pieprz Seler i jajka ugotować,następnie pokroić w kostkę z pozostałymi składnikami, dodać
Niespełnione zdolności kulinarnepikante szaszłyki z cytrusowymi nutami zabawiły ostatnio na mym stole.Lekkie,orzeźwiajace i zdrowe,pełne witaminy C.Czyż to nie wspaniałe , że z owoców są nie tylko desery czy sałatki , ale też konkretne dania z mięsem.Jednak największą zaletą jego jest ,że robi się je dosłownie w kilkanaście minut.Palce lizać.Zapraszam. 60 dag.schabu 1 pomarańcza 2 mandarynki 1 papryczka świeża
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćZaraza trwa. Gorączki mniej za to gil po pas. Po raz kolejny sięgam po mój ukochany pęczak i robię sałatkę. Spełniła swoja funkcję jako element śniadaniówki, wspaniale zapełniła brzuch w ramach obiadu, pysznie smakowała na kolację. Pomysł pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Proporcje podaje ogólne, do wypróbowania co komu w jakich ilościach smakuje. Pęczak z suszonymi pomidorami
Dzieje kuchennej Wiewiórymasła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy". Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania: Z sałatką owocową (banany, kiwi, jabłka, pomarańcze, skropione sokiem z cytryny - do tego można dodać rodzynki albo suszoną żurawinę) Z serkiem waniliowym i gorzką czekoladą
Kulinarne InspiracjePamiętacie lunchboxową sałatkę ? Dziś będzie inaczej, choć równie smacznie i zdrowo :) Panuje tu ogromna dowolność smaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie pudełko z przegródkami, ja nie mam, więc radzę sobie jak umiem, co widać powyżej :D Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka
Kulinarne zapędy KokosaSałatka porowa, prosta smaczna i ulubiona od mojej żony. Z resztą sam też bardzo ją lubię. Składniki : 1 duży por 3-4 rzodkiewki 4 jaja ok 15 dag sera żółtego ok 20 dag kukurydzy w puszce sól, pieprz łyżka majonezu Przygotowanie : Poszatkuj por w pół plastry łącznie z częścią zieloną (opłukaną bo może zawierać resztki ziemi) i sparz wrzątkiem. Ostygnięty
Mechanik w kuchnijakiegoś czasu Pani Zima. Może jakby dni były trochę dłuższe, to jakoś człowiekowi inaczej by się funkcjonowało. A tak każdy chodzi ponury, smutny, ospały i zmęczony. Przygotowując sałatkę na pewno sprawicie sobie więcej niż odrobinę radości, do dzieła! ;) Składniki: 3 marchewki mały brokuł cebula ząbek czosnku garść fasolki szparagowej ( u mnie mrożona) 2 łyżki sezamu 2 łyżki oleju
Czerwona PorzeczkaPrzepis jest nieskomplikowany, a składników zaledwie kilka, ale właśnie tego typu desery są w kuchni najważniejsze. Te ciasteczka najlepiej smakują na śniadanie, podane w towarzystwie sałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka
Roślinna - blog wegański