Dziś postanowiłam przedstawić sałatkę, czy raczej pastę do kanapek, którą "wyniosłam" z domu. Moja mama przygotowywała ją na święta i inne uroczystości. Dobrze to pamiętam, ponieważ często biegałam po okolicznych warzywniakach w poszukiwaniu pieczarek i cienkiego szczypiorku. Oto przepis na banalnie prostą, szybką, smaczną i efektowną pastę pieczarkową ze szczypiorkiem . Gorąco ją Wam polecam, ponieważ idealnie komponuje się
Codzienne Gotowanieniedawna rukolę jadałam tylko w sałatkach. Okazuje się, że pasuje również do makaronów na ciepło. :-) W tym wydaniu szczególnie mi smakuje, dziś prezentuję więc makaron z rukolą i suszonymi pomidorami. U mnie z kurczakiem, ale równie dobrze można podać go bez mięsa. 200g makaronu penne (u mnie razowy) 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 filet z kurczaka 300g pieczarek
Szefowa kuchnifilet z kurczaka + przyprawa gyros 1/2 sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek 3-4 pomidory olej sos: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu … Czytaj dalej Wiosenna sałatka gyros
czarrna od kuchnitakie zupy nie robił to gorąco polecam wypróbować przepis. Pokrzywa jest bardzo zdrowa więc jeżeli mamy możliwość oraz dostęp do świeżej pokrzywy to warto z niej przygotować różnego rodzaju sałatki lub zupy. Pokrzywę należy zbierać z dala od dróg aby nie była zanieczyszczona. Jeżeli ktoś chciałby poczytać więcej o samej pokrzywie to odsyłam pod ten adres: Pokrzywa
Uwaga Babcia GotujeKoreczki można zrobić na tysiące sposobów i większość z nich jest naprawdę smaczna. Tym razem polecam klasyczne połączenie smaków, czyli pomidory, mozzarellę i bazylię. Te składniki tworzą bardzo popularną sałatkę caprese, ale doskonale sprawdzą się też w formie koreczka. Wystarczy tylko dobrać odpowiednie pomidory i mieć w domu świeżą bazylię
Milion Smakówkuchenny dla każdego smakosza, który dba o rodziny zdrowie w naturalny sposób www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html Istotne jest stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki caprese z mozzarellą i pomidorami dodajemy zawsze świeżą bazylię, a do zupy grochowej czy żurku - majeranek suszony. Warto więc podróżować, poznawać kuchnie świata, nowe smaki i aromaty
Moja smaczna kuchniapieprzem cytrynowym, na koniec spryskuję olejem, jak nie miałam spryskiwacza do oleju, po prostu smarowałam rybę olejem.Zostawiam rybę na kilkanaście minut. W tym czasie zwykle przygotowuję sobie ryż i sałatkę. Kiedy wszystko mam już gotowe do środka ryby wkładam po dwa plasterki masła czosnkowego, kilka gałązek koperku i plasterek cytryny, rybę spina wykałaczkami. Smażę ryby na rozgrzanej patelni już
Blondynka Gotujeposiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano
mojewypiekiinietylkoWitajcie :) nie macie pomysłu na sałatkę do obiadu a tradycyjna lodowa Wam się przejadła to proponuję dzisiaj pyszne warzywka na ciepło.Wystarczą ziemniaki, marchewka, groszek i kukurydza. Dzisiaj taki dodatek warzyw podałam z rybą , smakowało wybornie:) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 malutka puszka kukurydzy Bonduelle 1 malutka puszka groszku Bonduelle 3 duże marchewki 3 ziemniaki 1 łyżeczka koperku ProEco
Sama słodycz i szczypta chilisałatę, potem kolejno: pierś, rzodkiewki i paprykę. Tuż przed podaniem skropić oliwą i octem. Łatwizna? Ale jaka dobra! :) ----- Podobne: Sałata z szynką i mozzarellą Melon z chorizo i brie Sałatka z kurczakiem i ananasem "Pani na Hruszowej" Jadwigi Skirmunttówny to historia Marii Rodziewiczówny opowiedziana przez jej wieloletnią (25 lat ostatnich lat Pisarki) towarzyszkę życia. Poruszające są wspomnienia, gdy kobiety musiały
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj na blogu propozycja pełna witamin. Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy
Czerwień i błękitoprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać. Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia. Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami
Wino Francja Kuchniapatrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania dla innych, zdarza
ladykitchenminut posypałam odrobina zwykłego sera żółtego. "Włala ;)" Zapiekanka powstała głównie po to by składniki zalegające w lodówce nie wylądowały w koszu. I tak kurczak Teściowej upieczony dla nas do sałatki zyskał drugie życie i kawałki papryk oraz szczypior również. Wyszło pysznie, ładnie, a efekt przerósł oczekiwania. Po raz kolejny sprawdziło się moje umiłowanie do ziemniaków i sera po prostu
Kuchnia po mojemuczerwonej cebuli 3 grube plasterki szynki 4 jajka sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz … Czytaj dalej Grillowana sałata rzymska w sałatce z jajkiem
czarrna od kuchni