ciasto pokroić na porcje, ułożyć na talerzu, polać sosem, ułożyć odsączone truskawki (marynaty z truskawek czy malin nie wylewamy! Marynatę zagęścić pr zez gotowanie i używać jako sos do sałatek, ciast....) lub maliny. Posypać cukrem pudrem. Takie ciasto przygotowałam podczas warsztatów z Hiszpańską oliwką, które prowadził Sebastian Olma, zwycięzca 2 edycji programu Top Chef. Oprócz ciasta przygotowane zostały
królestwo garówDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem
Mieszam w Garnkujest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej
Uwaga Babcia Piecze ChlebPrzekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę
bistro mamareceptury na każdą porę roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero za jakiś czas: falafele buraczane, letnia tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem oraz sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka. Ale powiem Wam, że najwspanialszy był moment, kiedy dostałam już wydrukowane książki! Gdy zobaczyłam swoje zdjęcia i przepisy w druku od razu serce zabiło
Chilli Czosnek i Oliwadrugim tygodniu akcji "Błyskawiczne piątki" zostały opublikowane następujące propozycje: Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Jajka zapiekane Carpaccio z buraków Pesto z naci marchwi Sałatka ze szparagów białych i zielonych Ryba w zielonej herbacie Pieczona owsianka Makaron z warzywami w pomidorowym sosie Ryż z kurczakiem na zielono Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Bardzo dziękuję wszystkim uczestniczkom akcji
Codzienna kuchnia niecodziennainternautom, poprzez dodatkową serię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatitySmażyć w głębokim tłuszczu około minuty. Wyjmować na ręcznik papierowy. Do rozbełtanego jajka można dodać paprykę ostrą, wędzoną, drobno posiekane zioła. Tak przygotowaną mozzarellę można użyć do sałatki . zastawa
królestwo garówangielskie kilka ziaren Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, kalarepkę obrać i ugotować. Następnie pokroić w kostkę i wymieszać z pokrojoną cebulą.. Dodać drobno pokrojoną paprykę, zalać przygotowaną zalewą i zagotować. Sałatkę dokładnie wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować około 15 minut
Tradycyjna Kuchnianalot. Nie należy się obawiać. Sok z cytryny ścina białko, powodując, że ryba zostanie soczysta. Potrzebuje o wiele krótszej obróbki termicznej. Podobnie robi się ceviche – pochodzącą z Peru sałatkę z surowych owoców morza marynowanych w soku z cytrusów z dodatkiem ostrej papryczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na rozgrzaną patelnię – zwykłą lub grillową – kładziemy zamarynowane kawałki
Jacob Tastesroztacza fantastyczny zapach i aż się prosi o to żeby jego szybką przemijalność zatrzymać chociaż trochę dłużej. Polecam zrobienie octu na bazie kwiatów bzu, który idealnie komponuje się z sałatkami oraz białym mięsem. Składniki: - ocet ryżowy lub inny o małej zawartości procentowej, idealnie 3-4 % - kwiaty bzu 1. Jeśli macie możliwość zerwania kwiatów z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczeń
Apetyczna babeczkagotuje się makaron, czyli około 10 minut. W oryginalnym przepisie podana ilość wszystkich składników przewidziana jest na 500 g makaronu, ja z tego dania postanowiłam uczynić coś w rodzaju sałatki i zredukowałam jego ilość do 250 g – w sam raz na dwie sute porcje. W skład wchodzi jeden niewegański składnik - parmezan, którego z przyjemnością się pozbyłam na rzecz płatków drożdżowych
Roślinna - blog wegańskiwarsztatach przygotowaliśmy pod okiem Szefa Kuchni Łukasza Terlikowskiego 3 wyjątkowe dania, które później wspólnie zjedliśmy :). Zajęcia były kameralne i odbywały się w miłej, przyjemnej atmosferze. Przygotowaliśmy sałatkę z łososiem, kaczkę z puree z pietruszki i jarmużem oraz suflet czekoladowy z gorgonzolą. Następne warsztaty to: Warsztaty barmańskie. Miały nam pokazać, jak w domowych warunkach, bez użycia profesjonalnego
Mała Cukierenkajadało się śledzia z ziemniakami na obiad. Spotkałam się jeszcze z kilkoma starszymi osobami, u których to danie serwuje się na obiad. Tak jak rosół z ziemniakami:) Wracając do sałatki śledziowej...:) Ze względu na to, że jadamy często śledzie postanowiłam trochę z nimi poeksperymentować, wymyśleć coś nowego, połączyć co nieco różne smaki, urozmaicić ten samk. Rozejrzałam się po kuchni
Zasmakuj Kuchnisałatka z krabem i ananasem Kompozycja kilku prostych składników daje nam posiłek lekki, szybki w przygotowaniu i niezwykle smaczny. składniki dla czterech osób 1 dojrzały owoc ananasa 1 szklanka ryżu 155 g kukurydzy konserwowej 250 g paluszków krabowych 4 jajka 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego sól, pieprz sposób przygotowania Gotujemy jajka na twardo, a ryż
Miód i pieprz