sałatka - 51095 przepisów (strona:2065/3407)

Zupa botwinka z jajkiem 89

wolnym ogniu ok.30 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki ,buraczki,łodygi i liście. Warzywa z wywaru możemy wykorzystać do sałatki.Gotujemy 10 minut.Śmietanę hartujemy( wlewamy do niej kilka chochel gorącej zupy) i wlewamy do garnka.Dodajemy sok z cytryny,posiekany koperek,doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy z ugotowanymi jajkami. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Sałatka z fasolki szparagowej i jajek 104

Błyskawiczna tania i prosta do zrobienia sałatka z fasolki szparagowej i jajek.  Sycąca,pożywna i zdrowa! Składniki: 0,5 kg ż ółtej fasolki szparagowej 5 jajek sól i pieprz do smaku ok.5 łyżek majonezu 2 łyżki keczupu Fasolkę myjemy,odcinamy końce i gotujemy w osolonej wodzie.Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki ok.2-3 cm.Jajka gotujemy na twardo.Kroimy w mniejszą kostkę

Przepisy mojej mamy
Sałatka z pomidorem i ogórkiem kiszonym 62

sałatkę pamiętam z dzieciństwa. Jadłam ją zawsze ze świeżą bułką z masłem. Świetna na śniadanie,do obiadu,pracy czy nawet do grilla. Niebo w gębie! Składniki: 1 pomidor 2 ogórki kiszone mała cebulka sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu lub śmietany Pomidora kroimy  w grubą kostkę.Dodajemy ogórki pokrojone w plasterki lub półksiężyce i cebulkę pokrojoną

Przepisy mojej mamy
Sałatka z pora z jajkem i groszkiem 115

sałatka jest super szybka i przepyszna.  I do codziennego obiadu i na świąteczny stół Nasza ulubiona ! Składniki: 2-3 części białego pora 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 szklanki groszku zielonego 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Pora kroimy na cienkie półplasterki. Jajka kroimy w drobną kostkę. Groszek odsączamy z zalewy.Wszystko mieszamy,dodajemy majonez i przyprawiamy

Przepisy mojej mamy
JABŁKA KISZONE ( kwaszone ) na zimę 81

Doskonałe do sałatek i surówek. Kwaszenie ( kiszenie ) to jeden z najstarszych sposobów konserwowania warzyw i owoców. Dziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać

Smaczne moje
Drożdżowa baba 70

rozpoczyna się o świcie. Wszystkie etapy wyrastania i zagniatania muszą odpowiednio długo przebiegać, a trzeba zdążyć do śniadania. Wielka Sobota. Pakowanie koszyczka, czysty obrus przynajmniej do wieczora, barszcz, sernik, sałatka spod ojca ręki, jak zawsze z zawartością majonezu w ilości  "tak właśnie ma być". Jak to w Wielka Sobotę. Zapełnianie lodówki by potem z ulgą ją opróżniać, zadając sobie

Kronika Piekarnika
Migdałowo - maślane gwiazdki 67

Kruche, pachnące masłem, bez proszku do pieczenia, więc idealne do stempelkowania. Upiekłam je, jako wkład własny w wigilię składkową biurową. Ale zostały w słoiku - w zastępstwie pojechała miska z sałatką. Chrupię je teraz z córką,  oglądając po raz zapewne dwudziesty film, ze świętami związany nierozerwalnie. Jeden z stałych punktów, we wspomnianej logistycznej liście świątecznego od A do Z. Upieczcie

Kronika Piekarnika
Foccacia 61

Chrupiące drożdżowe chlebki z dziurkami. Do rwania, łamania i zagryzania, najsmaczniejsze ciepłe. Doskonałe jako przekąska na kolację, dodatek do sałatki, mięsa, ryby. Sprawdzi się przyniesiony w prezencie, jeśli wybieracie się z wizytą,  na kolację z winem. Wręczony na powitanie, jeszcze ciepły.. robi wrażenie. Wypróbowałam to. Z podanych proporcji powstaną dwa chlebki, czyli ilość wystarczająca dla około sześciu osób

Kronika Piekarnika
BURRITO Z KURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM 76

GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI     CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI     KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO   Burrito z kurczakiem z awokado

globuskulinarny
Zapiekane spaghetti bolognese / Baked Bolognese 79

ochoty włączać piekarnika, nasze serowe bolognese może być przygotowane na patelni z pokrywką - po przykryciu ser się rozpuści i połączy z makaronem. Zapiekane spaghetti bolognese świetnie smakuje z prostą sałatką skropioną oliwą z oliwek. To pożywne, banalnie proste danie dla całej rodziny, które przygotujecie w parę chwil. Smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym, a TUTAJ więcej przepisów

Lekcje w kuchni
Ciasteczka armeńskie Nazook z orzechami i Wina z Winiarni Zamojskiej 67

wyrazistym smaku wiśni. Pierwszy raz w winie tak fajnie wyczuwalne są owoce. Mnie to bardzo przypadło do gustu. Wino to jest delikatnie słodkie idealne do domowych ciast i deserów, sałatek z łososiem czy pieczonych mięs. Solo też sprawdzi się naprawdę super :-) Nietypowym winem okazało się dla mnie wino lodowe. Na jeden litr wina lodowego potrzeba przynajmniej 5,5 kg jabłek

kruche babeczki
Dukkah uniwersalna mieszanka przypraw 72

owsianki, czy muesli idealna do podkręcania bułki tartej czy dowolnych panierek do ciast drożdżowych jako kop dla kruszonki lub dla samego ciasta do dowolnych chlebów i bułek do posypywania sałatek i surówek wymieszana z oliwą robi cudowny dressing do sałaty wymieszana z jogurtem staje się świetnym dipem cudowna do pieczonych warzyw do posypywania hummusu i innych past do posypywania

ladykitchen
Gulasz Wołowy z Francji czyli Pot au Feu Faceta w Kuchni 69

godziny. 🛠️ Dodaj ziemniaki i teraz gotuj Gulasz, aż ziemniaki będę ugotowane. 🛠️ W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Dziś kolejny dzień z kuchnią Francuską. Życzę Ci smacznego. Po wczorajszej Sałatce Orzechowej i dzisiejszym Gulaszu Wołowym , już jutro kolejna podróż do Francji , na którą Cię Zapraszam. Mnóstwo wspaniałych dań, znajdziesz również na grupie kulinarnej na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie

RafalCook
Pasztet z selera, batatów, z ryżem pełnoziarnistym, pomidorkami i nutą imbiru. 75

smak i dodaje ogrzewającej nuty,a dodatek ryżu sprawi, iż nie będziecie wołać o chleb. Dzięki dodatkowi ryżu pełnoziarnistego stanie się po prostu bardziej treściwy. W połączeniu z ulubioną sałatką i dressingiem będzie doskonałym pomysłem na kolację, albo śniadanie. Wykorzystałam pomysł Marka Zaremby wprowadzając odrobinę mojej inwencji twórczej. Będziecie potrzebować: - jeden duży seler pokrojony w kostkę oraz jeden batat pokrojony

Z Kuchni Do Kuchni