jest niezaprzeczalny: mamy wiosnę! :) A skoro nie ma jej na dworze to trzeba ją chociaż „zrobić” w kuchni :) W tym celu przygotowałam prostą, ale pyszną, lekką, zieloną sałatkę z liści świeżego szpinaku, cząstek soczystych pomarańczy oraz czerwonej cebulki. Całość polana orzeźwiającym dressingiem na bazie oliwy, soku z pomarańczy i cytryny, miodu oraz musztardy. Pyszności, polecam! Składniki (na ok. 4 porcje(...)pomiędzy białych błonek. Dodajemy do szpinaku. Cebulę siekamy w dość drobną kostkę i wrzucamy do reszty składników. Dokładnie mieszamy. Do słoika wlewamy oliwę, sok z pomarańczy i cytryny, miód i musztardę. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, aby wszystko się dokładnie wymieszało. Dressing doprawiamy do smaku solą i pieprzem i polewamy nim sałatkę. Gotowe! Smacznego
MyCookBook.plOstatni moment aby wykorzystać bób bo potem nie będzie już taki smaczny, jędrny tylko lekko mazisty ale wtedy można robić pasty. Moja dzisiejsza propozycja to szpinak
Moje Małe Czarowaniewzięła i z jakim zamiarem została stworzona.Cóż... przeznaczenie. :) Zabrałam listę na zakupy i wyszło coś pysznego. Składniki: świeży szpinak pierś z kurczaka ser pleśniowy pomidorki koktajlowe lub zwykły pomidor garść orzechów piniowych lub nerkowców sos do sałatek Kolejny bardzo prosty i szybki przepis. Nie podaję proporcji, ponieważ sałatka kiedyś urodziła się w mojej głowie, a ilość produktów zawsze się(...)czekamy, aż nasiąknie smakiem. Dokładnie myjemy szpinak i odrywamy stwardniałe końcówki. Osuszamy i wykładamy na talerz. Kroimy pomidorki koktajlowe na pół, bądź normalnego pomidora na ósemki i układamy na szpinaku. Dodajemy sera pleśniowego pokruszonego w nieduże kawałki. Całość zalewamy sosem do sałaty (oczywiście możemy zrobić swój łącząc oliwę i ulubionymi przyprawami, natomiast ja używam gotowego sosu w saszetkach włoskiego
Brzuszki Łakomczuszkiwalkę z wiosennym przesileniem. Świetnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lekki obiad lub zdrowy lunch box do pracy lub szkoły. Składniki (2 porcje): Sałatka: 1/4 szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku baby 1 jabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju(...)Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy. 4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. 5) Przygotować sos: olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem
Fitsweet.mebobem i fasolką szparagową quinoa i smażone zielone warzywa pieczone młode warzywa pierogi z bobem i serem sałatka z kaszą orkiszową ryż z bobem i szpinakiem pasta z bobu z miętą letnia sałatka makaronowa z żółtymi buraka, bobem i kozim serem zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym zielone warzywne curry pasta z bobu Zielony hummus z bobu Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatitygrzybami, na przykład suszonymi. Pęczak z warzywami na ciepło, to moje ulubione danie. To co mam dodaje do pęczaka. Próbowałem go już pomidorami, kukurydzą, fasolami, łososiem, szpinakiem. Dobrze do takiej sałatki smakuje mozarella lub feta. Artykuł Jak i dlaczego warto być kaszoholikiem? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plMiedź 0,13 mg Mangan 0,90 mg Selen 1 µg Fitosterole 9 mg Do czego możemy wykorzystać szpinak ? Spożywamy go i na surowo - w sałatkach, w postaci różnych past, pesto czy też koktajli i po obróbce termicznej. Możemy z niego przyrządzać zupy, dodawać do wytrawnych tart, do smażonych dań, do omletów(...)naprawdę możliwości jest niezliczona ilość. Oto garść moich propozycji: Wiosenna sałatka ze szparagami Szpinakowe naleśniki Zakręcone bułeczki ze szpinakiem Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Tarta ze szpinakiem i kurczakiem Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Tarta ze szpinakiem i ricottą Panini z łososiem Spaghetti z sosem szpinakowym. Spaghetti ze szpinakiem i pesto Szpinakowy chłodnik Frittata ze szpinakiem Wiosenny detox, czyli
Kulinarne przygody GatitySałatka świeża i zdrowa z wyraźnie wyczuwalnym smakiem sezamu. Nadaje się na grila jak i do kanapek. Wykonanie jej zajmuje zaledwie kilka minut (czas podsmażenia ziaren) więc można ją wykonać jako awaryjna kiedy goście już za drzwiami. Wyrazisty smak i świeżość produktów nie zdradzi, że została ona wykonana tak szybko. Składniki: * 1 ogórek szklarniowy * 200g fety * 200g świeżego szpinaku
MohiellaGdybym napisała, że zrobiłam tą sałatkę podczas sprzątania lodówki, skłamałabym i nie. Owszem w lodówce leżało kawałek fety i trochę świeżego szpinaku, pomidory, ogórki i takie tam różne. Po ser musiałam pofatygować się do sklepu, bo u nas ser pleśniowy nigdy nie leży w lodówce dłużej niż dwanaście godzin. Oboje z synem zjadamy każdą ilość, na kanapkach, bez kanapek, pieczony(...)Składniki: 1 ser camembert kawałek zielonego ogórka kilka pomidorków koktajlowych albo śliwkowych, albo takich jakie masz w domu kawałek sera feta ze 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz albo jakaś mieszanka ziół do sałatek ze dwie łyżki sosu owocowego na bazie octu winnego (u mnie Lidlowski morelowy) ze dwie łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Na początku włączyłam piekarnik
Blondynka Gotujegrzankami. Dla mnie to sałatka uniwersalna. Mogłabym jeść ją non stop...robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu(...)ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki w misce. Sałatkę mieszamy z sosem
Kuchnia MagdaLenyPożywna sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), burakami, brokułami, szpinakiem, fetą, podprażonymi orzechami oraz sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Bardzo się cieszę, że dałam się namówić Malwinie na spróbowanie moghrabieh , bo jest naprawdę pyszny! Moghrabieh , nazywany również kuskusem izraelskim, libańskim lub perłowym, to po prostu popularny w kuchni krajów Bliskiego Wschodu makaron z pszenicy durum w postaci(...)gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej dzieje. Moghrabieh połączyłam z plasterkami buraków, brokułem i szpinakiem, dodałam fetę, podprażone orzechy laskowe i migdały, a wszystko wieńczy bardzo ciekawy sos jogurtowy z dodatkiem czosnku, kuminu i koperku. Ostatnio
Chilli Czosnek i Oliwanerkowcem w sosie z tamaryndowca. Nieeebo w gębie !!! Danie wegetariańskie. Wszystko pysznie chrupiące. Nigdy nie rozgotowane ! :) Moja ukochana Morning Glory czyli w tłumaczeniu na polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady(...)Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe 20 zł w przeliczeniu. Ulubione piwko :) Rosołek :) Grzyby z pak choi. Zielona herbata ze słodkim skondensowanym mlekiem, zaparzana w skarpetce "antygwałtce " :) Kaczuszki na Rambuttri w Bangkoku I już na moim talerzu :) Nic nie może się
Jemy PijemyZnacie stronę HelloZdrowie ? My od dłuższego czasu często na nią zaglądamy i śledziliśmy wszystkie nowinki o zdrowiu, zdrowym odżywianiu oraz fantastyczne przepisy, które są tam
Plate of Joywiosną są mi szparagi i jajko w koszulce. Reszta to już inwencja twórcza i zawartość lodówki. Warzywa upolowane w warzywniku mamy i babci smakują niesamowicie w takich sałatkach. Dziękuję Wam kochane. Szpinak prosto z grządek, rzodkiewki idealnie szczypiące w język czy botwinka młoda smakują zdecydowanie lepiej, kiedy przywiozę je ze wsi od rodziny. Strasznie doceniam to, że mam taką możliwość(...)jeść żywność niemalże BIO wprost z warzywnika mojej rodzinki żyjąc na co dzień w Wielkim Mieście. Składniki na 1 porcję: garść świeżego, młodego szpinaku kilka listków botwiny 2-3 rzodkiewki garść orzechów laskowych 1 jajo 2 suszone pomidory kawałek sera feta 5-6 główek szparag zielonych kilka plastrów ogórka zielonego cytrynowy dressing
Mango PapajaUpał, upał, upał... W taki dzień jak dzisiaj nie mamy ochoty na dłuższe stanie przy kuchence. Oto pomysł na szybką przekąskę lub lunch: lekka ekspresowa sałatka skomponowana na bazie różnych jadalnych liści. Rukola, roszponka, szpinak sałatkowy i mojego zeszłoroczne odkrycie burak liściowego Mangold, oto jej główne składniki. Ekspresowa letnia sałatka Składniki na 2 porcje
Kulinarne przygody Gatity