Wspaniała sałatka. Doskonały smak. Z dodatkiem octu z owoców granatu, który poprawia trawienie i apetyt. Słodko – kwaśny smak i zapach owoców granatu dają idealne połączenie ze słodkimi truskawkami, łagodną mozarellą i szpinakiem. Składniki: świeży szpinak – oczyszczony, bez łodyżek czerwona cebula w piórka mozarella mini truskawki prażone pestki słonecznika ocet z owoców granatu – najlepszy od Look Food
MojaQchnia.pluprawy , a zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek(...)sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu . Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku i tekstury. Oliwa Oliwa to cenniejszy od złota nektar krajów śródziemnomorskich . Oliwa stanowi
Chilli Czosnek i Oliwałyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, pini 3 łyżki oliwy 1 łyżka sosu balsamicznego 1/3 łyżeczki musztardy delikatesowej Na talerzu rozłożyć porwaną sałatę, można użyć dowolnej mieszanki. Figi pokroić na ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ser pokroić w dużą kostkę i ułożyć pomiędzy figami. Ziarna upażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Przygotować sos. W słoiczku wymieszać oliwę, sos balsamiczny
Monia miesza i gotujeżelazo i wapń. Mają dużo związków antyrakowych. Pamiętajcie zatem - nie wyrzucajcie liści rzodkiewki, wrzućcie je do sałatki lub zróbcie pesto! SKŁADNIKI (dla 4 osób) 400 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti pęczek liści rzodkiewki garść rukoli 10 szt. rzodkiewek 5 łyżek nasion słonecznika kilka łyżek oliwy (ok. 4) 1 łyżka soku z cytryny 50 g startego parmezanu bazylia do dekoracji PRZYGOTOWANIE
Moje Kuchenne RewelacjeAndrzejkowe Party! Dla urozmaicenia smaków, można dodać podprażone na suchej patelni orzechy włoskie, słonecznik czy posypać ziarnami sezamu. Bardzo lubię łączyć pieczone buraki z kremowym serkiem i czarnuszką, doskonale to smakuje! Jeszcze tylko chrupiąca ciabatta i gotowe! Sałatka ze szpinakiem, pieczonym burakiem i wędzonym twarogiem / 2 porcje Składniki: sałatka: 1 duży, upieczony lub ugotowany burak 100 g szpinaku
Moja smaczna kuchniaDzisiaj przedstawiam Wam przepis na sałatkę jaką zrobiłam sobie na kolację. Sałatka jest lekka i pełna witamin. Zapraszam Składniki: 50 g mixu sałat po małym kawałku papryki czerwonej i ogórka pół małego pomidora garść pestek słonecznika 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jeśli trzeba to rwiemy sałatę na mniejsze części i przekładamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneBardzo lubię brokuły ale muszą być lekko twardawe i chrupiące,a takie najlepiej smakują w sałatce w towarzystwie jajek i pomidora. W duecie z fetą też nieźle wypadają. 1 średni brokuł 2 pomidory 3 ugotowane jajka 50 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Brokuła podzielić na różyczki
Kolorowa kuchnia Elkiposzukiwaniu nowych smaków postanowiłam ostatnio pokombinować z jarmużem.. Jako sałatka na ciepło nie przypadł mi jednak do gustu... Z tego co mi zostało postanowiłam zrobić pesto. 200g. - jarmuż 100g. - orzeszki nerkowca 100g. - pestki słonecznika 30g. - czosnek ok. 450g. oliwy z oliwek sok z cytryny sól do smaku Jarmuż dokładnie umyć, osączyć i posiekać na nieduże
Lubię to gotujętroszkę oliwy, położyłam na nią dorsza. Orzechy pokroiłam na mniejsze kawałki. Przełożyłam na rybę, na orzechy dałam słonecznik. Rybę wstawiłam do piekarnika. Piekła się razem z frytkami (na osobnej blaszce) w 180 stopniach około 30 minut. Ja w tym czasie przygotowałam sałatkę. Roszponkę, pomidory umyłam. Pomidory przekroiłam na pół, wrzuciłam razem z roszponką do miski, dodałam suszone pomidory z bazylią
kruche babeczkiszpinaku, trzeba było to ogarnąć bo nawet Ona nie zje tyle na raz i tak oto postała sałatka. Składniki na 2 porcje (jako przystawka) : 0,5 kg świeżego szpinaku (drugie pół zjadła Miśka) 100 g jagód Goi (namoczonych) 50 g ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni) 1 jabłko (starte grubych oczkach tarki) łyżeczka oliwy, sól, odrobina pieprzu suszonego czosnku Przygotowanie
greenscarfmiałam w domu i wyszła przepyszna sałatka :) Jak to mówią ,, potrzeba matką wynalazków,, Polecam. SKŁADNIKI: 0,5 brokuła 4 jajka 0,5 czerwonej cebuli puszki kukurydzy puszka groszku z marchewką 30 dag szynki konserwowej drobiowej 3-4 ogórki kiszone 10-15 dag makaronu muszelki 0,5 szklanki łuskanego słonecznika majonez jogurt naturalny musztarda sól, pieprz WYKONANIE: Jajka, makaron, brokuła
Pani na deserJedna z moich najbardziej podstawowych sałatek. Pasuje niemal do wszystkiego, jest smaczna i lekka. Idealna gdy na dworze upał. Składniki: 50 g rukoli 50 g roszponki pęczek rzodkiewek 250 g pomidorków koktajlowych pół pęczka szczypiorku pół czerwonej papryki 2 łyżki pestek słonecznika i dyni łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki lubczyku suszonego 2 łyżki przyprawy ziołowej (u mnie "18 ziół(...)drobną kostkę, rzodkiewki pokroic na plasterki, pomidorki na połówki Przełożyć wszystkie warzywa dop miski, dodać natkę pietruszki oraz pestki i wymieszać W kubku zmieszać oleje, ocet i przyprawy Do sałatki dodać dressing i ponownie wymieszać Smacznego
pyszne zdrowościCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo sycącą sałatkę na bazie szpinaku i rukoli z grillowanym serem halloumi oraz grillowaną cukinią. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy
Bez Cebulimakaronu, pastę na kanapki lub dodatek do sałatek. W każdej wersji jest pyszne. Dodatkowo jest bardzo przydatne przy wizycie niespodziewanych gości - wyjmujemy słoiczek z lodówki, gotujemy makaron i mamy gotowe danie. Polecam zwłaszcza teraz, kiedy mamy sezon na świeżą botwinkę. pęczek botwinki kilka gałązek bazylii 3 łyżki ziaren słonecznika 2 ząbki czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego(...)około tygodnia. * Moja wersja pesto jest wersją dla alergików - bez orzechów i parmezanu. Zamiast prażonego słonecznika można użyć np. orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, migdałów. Chociaż jak dla mnie prażony słonecznik jest mega smaczny, zwłaszcza niezbyt dokładnie zmiksowany i wyczuwalny. * Bardzo lubię dzielić pesto na niewielkie porcje, które mogę wykorzystać na jeden raz. Znakomicie nadają się to tego słoiczki takie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniechleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem dostępny w ofercie Chrupiące z pieca w sklepie LIDL WYKONANIE: Gotową mieszankę sałat rozłóż na talerze, poukładaj oliwki greckie: zielone i czarne. Posiekaj pomidory suszone i obsyp obficie sałatę, dodaj gotową pokrojoną w kosteczkę fetę. Całość skrop obficie oliwą z oliwek wymieszaną z odrobiną soku z cytryny i solą. Sałatkę podaj z małymi kromeczkami chleba. Mówiłam
SMYKWKUCHNI