sałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone. Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą. Składniki: - gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy(...)kostkę. Oliwki przekrawamy na pół. Wszystko razem mieszamy. Wlewamy sosy i znów należy przemieszać. Na końcu posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/salatka-z-feta/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace
dom-agi.plowsiane z dodatkiem posiekanych orzechów, wiórków kokosowych, płatków migdałów oraz pestek słonecznika i siemienia lnianego. Po uprażeniu wymieszane z olejem kokosowym i miodem oraz posypane tartą gorzką czekoladą i suszoną żurawiną. Jest prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Genialna do owsianki lub jogurtu naturalnego. Można posypać nią owocową sałatkę lub schrupać jako słodką przekąskę. Ja robię ją regularnie, a później
cool and mintyłyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany *** *** Przed podaniem posypujemy grzankami i opcjonalnie prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub pestkami dyni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kremowa zupa z cukinią
Blog z Apetytempięknie się prezentuje, ale jest niezwykle smaczna i zdrowa. Polecam! Sałatka z halloumi, buraczka i awokado Składniki: Sałatka mieszanka sałat (rukola, szpinak, roszpunka, itp.) opakowanie sera halloumi 2-3 buraki (ugotowane lub upieczone) pół dojrzałego awokado pestki dyni lub słonecznika do przybrania Dressing 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego
Codzienne Gotowanieminucie dorzucamy obrany bób oraz pomidorki cherry przekrojone na pół. Smażymy 2-3 minuty doprawiając w tym czasie sałatkę. Polewamy octem i dorzucamy grzanki. Całość mieszamy i przekładamy na talerz. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii i na przykład uprażonymi nasionami słonecznika. Smacznego
Kolizje SmakówOrzeźwiające w smaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek. U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej. Składniki: koper włoski(fenkuł) jabłko marchewka 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Koper pokroić
Pysznie & PięknieTa sałatka jest zdecydowanie jedną z naszych ulubionych. Przez długi czas nie mogłam się przekonać do serów pleśniowych, nie tyle chodziło tu o
KuchniaWeDwoje.plwszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana Padano) - sok z cytryny - olej rzepakowy tłoczony na zimno Liście (mogą być z łodyżką
mojewypiekiinietylkoSkoro sezon grillowy to oczywiście sałatki! Dzisiaj propozycja dość wyrazista w smaku, w bardzo wiosennym nastroju ;) Składniki: garść liści szpinaku 1/2 awokado kawałek Gorgonzoli kilka pomidorków koktajlowych słonecznik sok z cytryny Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć, awokado obrać i pokroić w plasterki, pomidorki przekroić na pół. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać słonecznikiem i skropić
Piąty grzech głównyserca polecam :). Szparagi w sezonie jem prawie codziennie w różnych kombinacjach, teraz przedstawiam sałatkę Potrzebne składniki: 0,5 pęczka białych szparagów garść sałaty garść czosnku niedźwiedziego 5 pomidorów koktajlowych 0,5 ogórka zielonego lub 2 konserwowe 0,5 papryki czerwonej garść oliwek zielonych garść pestek słonecznika 0,5 kostki fety 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki(...)zapiekamy z 180 st przez ok. 20 min. Sałatę i czosnek niedźwiedzi dokładnie myjemy rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy pomidorki koktajlowe, pokrojone ogórki, paprykę, oliwki i kostki fety. Sałatkę polewany oliwą, dodajemy pieprz, sól i mieszamy. Na koniec dodajemy zapieczone szparagi
Łycha smakówkuchni libańskiej i bardzo popularna na Bliskim Wschodzie. Bardzo ją lubię, szczególnie teraz, gdy mamy dostęp do świeżych i aromatycznych warzyw. Idealna na lekki posiłek, także do pracy. Bazą sałatki tabbouleh jest kasza bulgur, która właśnie na Bliskim Wschodzie, obok ryżu, jest podstawą diety. Tabbouleh u mnie najczęściej występuje w postaci kolacji. Pojawia się często w przepisach kuchni wegetariańskiej(...)najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem. Cebulę, chilli i czosnek bardzo drobno siekamy. Chilli pozbawiamy również pestek (chyba, że lubimy pikantne potrawy). Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę oraz pokrojone warzywa i pestki słonecznika. Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, miętę
Analiza Smakukomponują się z jogurtem, natką pietruszki i sałatką. A najlepiej smakują na zimno. Składniki: ok. 150 g komosy ryżowej ok. 150 g mrożonego szpinaku, u mnie w liściach niewielki ząbek czosnku + odrobina masła/oleju 50 g mąki orkiszowej* puszka łososia w oleju/ wodzie dwa żółtka dwie czubate łyżki nasion słonecznika sól i pieprz * zmielone płatki orkiszowe Przygotowanie: Komosę(...)poszatkowany szpinak, rozdrobnionego łososia, żółtka, nasiona słonecznika i mąkę orkiszową. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować niewielkie kotleciki i układać w równych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C. W połowie pieczenia kotleciki przewrócić na drugą stronę. Podawać z dipem jogurtowym i lekką sałatką. Najlepsze na zimno
Kuchnia Elliezawsze muszę mieć coś słodkiego - jakiegoś batonika, czy drożdżówkę, a gryczanki świetnie to zastępują i w dodatku mają przyjemny skład (na pierwszym miejscu kiełkowana kasza gryczana, daktyle, rodzynki, kiełkowany słonecznik oraz kasza jaglana, polskie owoce aronii, czarne jeżyny, żurawina, kiełkowane siemię lniane, szałwia hiszpańska oraz kiełkowany aramantus - skład gryczanek o smaku owoców leśnych). Sami przyznacie, że brzmi bardzo dobrze? :) Jest(...)prosto z torebki jako przekąska do filmu, z mlekiem, jogurtem naturalnym, w deserze, lub sałatce owocowej, oczywiście można wymyślić swoje wspaniałe danie i przyrządzić z nimi. Ja przygotowałam pyszne, zdrowe i syte śniadanie . Składniki: 1 jogurt naturalny 4-5 łyżeczek musu malinowego domowej roboty łyżka słonecznika łyżka płatków ulubionych 1 mała brzoskwinia pokrojona w kostkę 1/2 opakowania Gryczanek (u mnie
TrufelkowoPasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to przepyszne, a w wykonaniu proste smarowidło do pieczywa, bardzo fajna alternatywa dla masła - cena masła oszalała, więc trzeba sobie jakoś radzić ;) ja akurat przygotowałam ją po raz pierwszy nie ze względu na widok sklepowej metki obok masła, a dlatego, że po spróbowaniu pasty kupionej w markecie (bardzo drogiej jak na opakowanie 115g) zobaczyłam(...)też suszone pomidory, dlatego często je dodaję do różnych dań, głównie obiadowych, ale i sałatek. I ku mojemu zaskoczeniu, zajada się nią też mój mąż. Sklepowa pasta była dobra, więc, uwaga, wygrzebałam z kosza opakowanie :D i na podstawie składu przygotowałam własną pastę ze słonecznika i suszonych pomidorów - wyszła spora micha wspaniałego smarowidła, które przełożone do słoiczków znika każdego dnia
Kolorowy Przepisownikserek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka 2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać i pokroić(...)mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX
Matka Żywicielka