wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki temu paluchy chlebowe wyszły słodkie ale nie przesłodzone. Składniki
Kuchnia w oparachLekka, zdrowa, pożywna kolorowa sałatka na bazie kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw curry, świeżych owoców oraz roszponki. Idealny pomysł na obiad pełen witamin. Składniki: 300g fileta z kurczaka 125g roszponki 1 granat 3 pomarańcze 70g słonecznika 2 łyżki klarowanego masła curry sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry, odstawić na około 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyTrochę podrasowana wersja słynnej sałatki z pomidorów i z mozzarelli. Lubię klasykę, oraz nieraz coś trochę ją tuningować. Dziś oczywiście kolacja z serii "zrób se sam", no to szaleje... Dziś kolacja białkowa: mozzarella i pestki słonecznika, które zawierają prawie 21% białka. Upsss!! Zapomniałem dodać, że coraz częściej udaje mi się wejść do kuchni i coś zrobić... cóż to robi
Dieta Rozdzielna i ZdrowieTrochę podrasowana wersja słynnej sałatki z pomidorów i z mozzarelli. Lubię klasykę, oraz nieraz coś trochę ją tuningować. Dziś oczywiście kolacja z serii "zrób se sam", no to szaleje... Dziś kolacja białkowa: mozzarella i pestki słonecznika, które zawierają prawie 21% białka. Upsss!! Zapomniałem dodać, że coraz częściej udaje mi się wejść do kuchni i coś zrobić... cóż to robi
Dieta Rozdzielna i Zdrowieporcje) Dressing sok z połowy cytryny łyżka miodu łyżka oleju Wszystko wymieszać. Sałatka garść jeżyn garść malin 2 brzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzała gruszka Wszystkie owoce umyć, obrać, pokroić, wrzucić do miski i wymieszać. Polać dressingiem. Polecam dodać też trochę ziaren, np. słonecznika, dyni czy płatków migdałowych
Słodkie inspiracjemorskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w : nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia lub 20-30 g orzechów... więc warto dodawać niewielką ilość do każdego posiłku! Ja najchętniej do wzbogacenia sałatek czy kanapek używam oleju lnianego i pestek dyni. Nie wystrzegam się także masła
Kuchnia Ellieposiłek.Dziś zrobiłam sobie taką z łososiem, bo przy piątku tradycyjnie rybka musi być. Sałatkę podałam na talerzu z kolekcji MARTHA GOLD- PORCELANA BOGUCICE Składniki: puszka łososia w wodzie miks sałat z roszponką opakowanie 1 czerwona cebula 15 dag sera typu feta 3 łyżki pestek słonecznika firmy Kresto olej lniany pieprz, sól Wykonanie: Sałatę wykładamy na talerz, pokrojoną cebulę
Z Majeczką w kuchniMoże się nazywać żółtą sałatką, bo kolor żółty tu dominuje, jest taka prosta, a tak wspaniale smakuje, że można ją gorąco polecać! Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 15 dag sera żółtego 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 łyżki majonezu Wykonanie: Kukurydzę odcedzamy z zalewy przepłukujemy zimną wodą, odsączamy na sitku. Ananasa wyjmujemy syropu na sitko. Ser żółty kroimy
kgwjanczewołyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka pestek słonecznika i dyni Jajka gotujemy na twardo, a następnie, po obraniu, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki. Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella. Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy. Porca ma ok. 460 kcal
KucharzycaZielono mi... Warto jeść zielone warzywa. Warto!Składniki:100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu do miękkości garść pestek słonecznikałyżka siemienia
Mango PapajaProsta, minimalistyczna, a smak naprawdę zaskakujący...Składniki: 1 duży świeży brokuł lub paczka mrożonych opakowanie sera feta jogurt grecki 200ml 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku
Anioły w kuchniProsta, letnia sałatka z kilku składników. Ogromna dawka witamin i błonnika z dodatkiem aromatycznej, świeżej mięty. Wypróbujcie koniecznie póki na bazarze, aż tyle dobroci. Ilość porcji: 3-4 porcje Czas przygotowania: 30-45 minut Składniki: fasolka szparagowa – 150g cukinia – 150g bób – 150g masło – 30g nasiona słonecznika – 1 łyżeczka oliwa z oliwek – 2 łyżki(...)złoty kolor. Kiedy wszystkie warzywa będą gotowe, wystudź je, a następnie przełóż do jednej miski. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, zioła pokrój drobno i całość wymieszaj ze sobą. Sałatkę dopraw solą i pieprzem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro
wiecejwarzyw.plmożna jeść je bez obaw. Sałatka z łososiem i jajkiem Składniki : mały pęczek rzodkiewki z liśćmi (jeśli rzodkiewka nie jest ekologiczna, lepiej nie wykorzystywać liści) 1 mała sałata rzymska (albo pół sałaty masłowej) garść rukoli 1 awokado 4 jajka 100g wędzonego łososia 50g parmezanu mieszanka ziaren do posypania: pestki słonecznika, dyni, siemię lniane, sezam sos: 2 łyżki majonezu(...)pomocą obieraczki do warzyw. Wszystkie składniki włożyć do miski, z wierzchu położyć połówki jajek i ser. Przygotować sos. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Sosem polać sałatkę. Posypać prażonymi pestkami. Podawać np. z bagietką lub grzankami. Smacznego
Obiad gotowysię pod ręką w zamrażarce. Składniki: baza do sałatki do liście i tutaj możemy wykorzystać dowolnie: rukolę, świeży szpinak, sałatę lodową, mix sałat, kiełki (to co mamy właśnie w lodówce) następnie zielone warzywka, ja wykorzystałam: fasolkę szparagową, zielone szparagi, groszek, brokuły dodatkowo dobrze smakują podprażone nasionka, orzechy mogą to być nasiona słonecznika, dyni, sezam albo jakiś gotowy miks na dressing(...)wszystkie składniki. Gdy warzywa już są gotowe dajemy im chwilkę na ostygnięcie (dobre są jeszcze lekko ciepłe) i wykładamy na sałatę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy nasionkami. Sałatka cudowna!!! Idealnie pasuje do pieczonej ryby
Brzuszki ŁakomczuszkiWitajcie :) uwielbiam sałatki i mogła bym je jeść na okrągło, dzisiaj propozycja na słodko, skusicie się :) Zapraszam :) Składniki: 1 opakowanie mixu salat lub masłowa 1 pomarańcz 1/2 szklanki uprażonych orzechów włoskich 3 łyżki prażonego słonecznika kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki cukier do smaku Wykonanie: Pomarańczę sparzamy gorącą wodą, obieramy
Sama słodycz i szczypta chilicytryny 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku po łyżce pestek dyni, słonecznika, piniowych orzechów i sezamu Poszatkuj obie kapusty. Marchewkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj składniki na dressing, dodaj do warzyw i jeszcze raz wymieszaj. Upraż nasiona na patelni i posyp sałatkę nimi sałatkę przed podaniem. The post Coleslaw z młodej kapusty appeared first on Blog
codojedzeniaposiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety układamy na blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze
Łycha smakówPonieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu. Składniki: 3 średnie czerwone
Trzeci talerzdlatego smakowała wyśmienicie. Warzywa nie pryskane, bez chemii... samo zdrowie. Tym razem sałatka była dodatkiem do obiadu. Jednak pasuje jako samodzielne danie. Składniki: - sałata rukola - pół główki zwykłej sałaty - 2 pomidory - 3 ogórki gruntowe - pół czerwonej papryki - 4 łyżki kukurydzy - łosoś wędzony - 1/3 szklanki słonecznika - pół opakowania sera feta - 4 łyżki oliwy - łyżka soku z cytryny -sól
Pan i Pani Smith w kuchniBardzo proste i smaczne danie w 15 minut, inspirowane włoską sałatką Caprese ( link do przepisu) , w której główną rolę gra mozzarella, bazylia oraz pomidory. Moja propozycja to sycący, o bardzo ciekawym smaku makaron ugotowany w wywarze warzywnym, z aromatycznym, bazyliowym pesto na słoneczniku z mozzarellą (która dodatkowo wzbogaca smak bazylii i pomidorów) oraz pomidorkami koktajlowymi. Danie, które warto docenić
Kraina Miodem Płynącajajka ugotowane na twardo ugotowany makaron (ilość wg uznania) świeży ogórek nasiona słonecznika sól, pieprz słodki dresing 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2-3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku Szpinak poszatkować, dodać pokrojone jajka i ogórki. Przygotować dresing i wymieszać z sałatką
Jadło i czytadło