ryżu (u mnie do risotto) 1 łyżka masła 2 szklanki bulionu lub rosołu (może być z kostki warzywnej) 6 różyczek brokułów 1 szklanka startego żółtego sera 1 jajko posiekana natka pietruszki zioła do sałatek i dań z warzyw bułka tarta 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Można wykorzystać zwykły ryż i ugotować ciut dłużej niż w przepisie na opakowaniu(...)posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy rozkłócone widelcem jajko, doprawiamy do smaku tak jak lubimy, ja wykorzystałam mieszankę ziół do sałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w pół piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Qchnia po prostuszynki parmeńskiej, buraka i koziego sera Roladki ze schabu z suszonymi pomidorami, anchois i kozim serem Jajka faszerowane pomidorami, papryką i bazylią Jajka faszerowane pieczarkami Sałatka Caprese Prosta tarta z pomidorami, kozim serem i anchois Hummus z suszonymi pomidorami Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową Śledzie na pierniku Śledzie z ogórkiem kiszonym
Mango Papajajakaś taka pozytywna energia. Porcja witalności i witamin. Najprostsza sałatka jaką znam, lubię i zawsze mi wychodzi (czytaj wychodzi każdemu niezależnie od kulinarnych umiejętności) to tzw sałatka grecka. Grecka bo dorzucamy do niej ser grecki, czyli fetę. Ale wcale nie musi być grecka, bo z powodzeniem możemy fetę możemy zastąpić mozzarellą i już mamy raczej włoskie klimaty. Albo zupełnie odpuszczamy(...)sobie ser i niczym go nie zastępujemy. Albo dodajemy do naszej sałatki kiełki (pychotka i bomba dla zdrowia). Przepis na jedną z wersji sałatki greckiej. Inną znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1 ogórek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 fioletowe cebule, 150 g fety, czarne oliwki. Przepis: Kroimy w kosteczkę ogórek (przy czym nie obieramy go uprzednio ze skórki – dlatego lepiej
MODA NA BIOKolejna wersja pożywnej sałatki makaronowej. Tym razem do makaronu dodałam wędzony ser, który bardzo lubię i jak się okazało całkiem dobrze komponuje się z makaronem. Oprócz majonezu do sałatki dodałam też nieco musztardy. składniki: 250 g makaronu, u mnie kolorowe rurki 300 g żółtego wędzonego sera, ja dałam roladę ustrzycką 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała puszka kukurydzy
Monia miesza i gotujegarść bazylii 2 pomidory 1 ser kozi typu feta 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Do sałatki dodajemy pokrojony pomidor, liście bazylii i pokrojony w kostkę ser. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą
Łycha smakówpowiecie na pyszną lekką sałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz głód(...)Zapraszam :) Składniki : 2 garści roszponki 1 łodyżka selera naciowego około 5 pomidorków koktajlowych kawałek ogórka wąż 2, 3 łyżki sera feta 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku Do polania Remulada duńska firmy Folwark sól morska , pieprz do smaku Wykonanie : Roszponkę myjemy i osuszamy , ogórka myjemy i kroimy w pół plasterki , pomidorki myjemy i kroimy w ósemki. Roszponkę
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na szybką i smaczną sałatkę ryżową z tuńczykiem i serem wędzonym. Składniki: woreczek ryżu parboiled puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) puszka kukurydzy por ok 150g wędzonego sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy
e-PrzepisyKulinarnedrugim śniadaniem lub kolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera bałkańskiego 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych rukola ( ilość wedle uznania ) Sos do sałatki: sok z 1/2 małej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich(...)lekko osolonej wodzie. Ugotowanego brokuła zahartować, przelewając zimną wodą. Pozostawić na sicie, aż nadmiar wody obcieknie. Pomidory pokroić w cząstki, cebulę pokroić w cienkie pióra. Ser bałkański pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki delikatnie połączyć. Przygotować sos. Sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól, miód i zioła przełożyć do niedużego słoiczka. Zamknąć słoik i potrząsać energicznie, aż sos zmieni się
kolorowotorcikowoMamy karnawał, ale oprócz tańców trzeba pomyśleć o przygotowaniu jakichś pysznych sałatek. Dziś podam przepis na jakże znaną sałatkę grecką. Jeśli pozostał Wam ser feta z sakiewek z brokułami, możecie ser wykorzystać właśnie do tego przepisu.Składniki:sałata lodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce(...)zamkniętym słoiczku. Sos wylewamy na sałatkę 15 minut przed podaniem na stół.Sposób przyrządzenia:Sałatę lodową dokładnie myjemy i rwiemy na kawałki. Pomidora kroimy na małe kawałki (ćwiarteczki), ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki, cebulę kroimy w piórka, oliwki wrzucamy całe lub dzielimy na pół, a ser feta dzielimy na kwadraciki
upichciccyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu 250 g żółtego sera
Monia miesza i gotujerazem wersja dla mężusia z serem pleśniowym i buraczkiem na rukoli. składniki: 1 garść rukoli 1 nieduży upieczony lub ugotowany buraczek czerwony 60 g sera pleśniowego 1 garść słonecznika olej sezamowy przyprawa do sałatek Na talerzu ułożyć rukolę. Upieczonego buraczka obrać i pokroić w sporą kostkę. Ser pleśniowy również pokroić w kostkę. Pokrojone skłądniki ułozyć na rukoli. Słonecznik uprażyć
Monia miesza i gotujecennych składników. Chociaż smak wcale tego nie sugeruje, jest w tym warzywie dwukrotnie więcej witaminy C niż w cytrusach. Dodatki takie jak majonez czy ser nie są źródłem zdrowia, jednak sałatka jest doskonałym pomysłem na przemycenie dużej ilości selera do naszego organizmu. Panom w szczególności polecany jako afrodyzjak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)rozgotowany. Po wystudzeniu kroimy go w kostkę. Do ryżu dodajemy ananasa, selera, pokrojony w słupki ser żółty, rodzynki, słonecznik i posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem
Wędrówki po kuchniSałatka z quinoa, z jarmużem, świeżymi warzywami i serem feta Jeśli mam ochotę na coś bardzo zdrowego, to ta sałatka jest jednym z dań SUPER FIT z mojego codziennego menu. Jest nieco podobna do tradycyjnej sałatki arabskiej TABBOULEH, ale ja ją mocno zmodyfikowałam. Polecam na lunch do pracy, lub lekką kolację. SKŁADNIKI: ( 2-3 PORCJE): 1 szklanka komosy ryżowej
Calzonella.com