Przepis mnie zaintrygował. Wypróbowałam i efekt jest naprawdę niezły. Tak przygotowany ser można wykorzystać np. jako element sałatki albo podawać osobno. Można dobrać swoje ulubione zioła. 150 gram sera białego półtłustego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1/4 papryczki chilii 1 łyżeczka soli
Czerwony Gupikwielbicieli kaszy polecam pyszną sałatkę z pęczaku i sera feta z dodatkiem cudownych ziaren granatu. Przepis mogło by się wydawać szalony, ale połączenie jest naprawdę idealne. Słona feta, kwaśny granat, słodkie rodzynki, miodowy dresing i neutralna w smaku kasza tworzą zbalansowaną całość. Po prostu trzeba tego spróbować. Składniki: 2 szklanki kaszy pęczak 2 granaty 1/2 pęczka natki pietruszki(...)papryczki chili bez pestek 150 g sera feta garść rodzynek Dresing: 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki płynnego miodu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek oliwy otarta skórka z połowy cytryny suszone płatki chili według uznania 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę ( można pominać) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pęczak wsypać
Gosia gotujeSałatki à la caprese. Ja uwielbiam włoską Caprese, którą bardzo często przygotowuję: Sałatka Caprese Kanapki Caprese Sałatka caprese z mozzarelli i pomidorów Koreczki (Caprese) Sałatka caprese Koreczki caprese z oliwkami Plastry pomidora i plastry sera owczego bundz układamy naprzemiennie, na wierzchu układamy małe świeże listki bazylii. Doprawiamy sałatkę solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek(...)świeże oregano, ocet balsamiczny, aby urozmaicić jej smak można do tej sałatki podać np. czarne oliwki (które uwielbiam), albo przygotować pesto z rukoli. Ja przygotowałam moją sałatkę w jej klasycznej postaci, czyli tylko ser, plastry pomidora i listki bazylii. The post Sałatka à la caprese appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki 1 gałązka(...)odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy na sałatce. Można je wcześniej uprażyć na patelni. Ser rozkruszamy i dorzucamy na talerze. Przygotowujemy winegret: mieszamy wszystkie składniki i delikatnie skrapiamy sałatkę. Podajemy samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego chleba
Kolizje Smakówzrobienia sałatka z rukoli . Możesz ją podać jako sałatkę do obiadu lub zjeść całkowicie samodzielnie, do kanapek czy na grilla. Smakuje świetnie z roladką z koziego sera lub fetą. W tej sałatce każdy składnik ma znaczenie i nadaje jej wyjątkowego charakteru. Wspaniałe, intensywne kolory zachęcają do jedzenia i przykuwają uwagę. Chrupiąca rukola oraz pestki słonecznika a do tego soczyste pomidorki
AniaGotuje.plPrzepis na sałatkę ze śledziami, groszkiem i serem żółtym, który może się przydać na nadchodzące Święta. Składniki: 250 g śledzie w occie 5 jajek puszka groszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy
e-PrzepisyKulinarnesól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej biały) Sałatka: *roszponka *pomidorki koktajlowe *ser mozzarella *sos sałatkowy "włoski" ( by ułatwić sobie życie:) ) Przejdźmy więc do przygotowania: Łososia oczyszczamy z łusek, kroimy na 2 w miarę równe części, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem(...)Roszponkę rozkładamy na talerzach, pomidorki kroimy na 4 i układamy na wierzchu. Następnie na nie układamy drobno posiekaną mozzarellę. Sos robimy wg przepisu na opakowaniu ale polewamy nim sałatkę dopiero przed samym podaniem! Wykładamy na talerz z sałatką, risotto i łososia. Dekorujemy cząstkami cytryny i gotowe! Gorąco polecam do tej kolacji kieliszek (lub dwa :) ) białego wina
Wspólne smakicytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do reszty składników znajdujących się w wysokim naczyniu. Ser grana padano zetrzeć na tarce i połowę(...)dodać do sosu. Całość zblendować. Sałatę podrzeć na małe kawałki i ułożyć na talerzach. Dodać kawałki kurczaka, grzanki i pokrojone anchovis. Całość polać sosem, posypać startym serem i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Sałatka gotowa! Smacznego
kuchniabellissima.wordpress.comJakiś czas temu pokazałam Wam Rewelacyjną Marynatę do mięs i warzyw . W ty poście okazuję Wam dwa dania, mojego syna z sałatką i ziemniaczkami i moje z sałatką wzbogaconą o marynowany ser i spaghetti z cukinii z pesto alla genovese. W liście składników nazwę marynaty podlinkowałam, po kliknięciu w nią przeniesiecie się na przepis opisujący jej wykonanie.Czy nam to smakowało(...)Następnego dnia, mięso wyciągnęłam na blat, zajęłam się ziemniaczkami, blachę z nimi odstawiłam na bok. Przygotowałam pesto. Wstawiłam ziemniaczki do nagrzanego piekarnika, wstawiłam wodę na cukinię. Na szybko przygotowałam sałatkę, jak widać to na talerzu była prosta. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków, rozgrzałam patelnię grillową i zaczęłam smażyć mięso, cukinię włożyłam do gotującej się wody. Potem było szybko. Cukinię
Blondynka GotujeBardzo chciałam spróbować jakiejś sałatki z pieczoną dynią. Szukając przepisu często natykałam się na połączenie dyni, buraków i koziego sera. Postanowiłam więc sprawdzić jak ta kombinacja będzie mi smakowała. Okazało się, że to z jednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane
W kuchni wieczoremsztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam(...)szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy
Cooking Monstersztuki, które następnie kroiła jak pizzę - zajadałam się nimi aż miło. Dziś jadamy je najczęściej z domowymi dżemami, serem lub owocami. Wystarczy otworzyć słoiczek nałożyć trochę dżemu o ulubionym smaku i gotowe! Gdy mamy ochotę na coś specjalnego przygotowuję np. sałatkę owocową i krem z jogurtu i bitej śmietany - mniam! To szybka propozycja, która zasmakuje dorosłym i dzieciom. Powyżej podałam(...)szopską, która jest prostsza w przygotowaniu, a równie smaczna. Kroimy pomidory, zielonego ogórka, paprykę i czerwoną cebulę. Dodajemy pokruszony ser solankowy, przyprawiamy octem winnym, oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem. Gotowe! Przepisy: Farsz cebulowo-pieczarkowy Sałatka szopska Hamburgery Ten obiad choć do najzdrowszych nie należy, to czasami się na niego decydujemy. Wiadomo, że składniki, których używamy
Cooking MonsterHalloween i dynia to obowiązkowy duet na koniec października. Dziś zapraszam na bardzo prosty przepis, który połączy te dwa elementy, oto sałatka makaronowa z pieczoną dynią, z dodatkiem sera pleśniowego, który złamie nieco mdły smak dyni. A do tego czosnkowo-musztardowy sos. Mówię Wam jest pysznie ! Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 opakowanie makaronu
Kulinarne przygody Gatitybagietka 2 długie parówki 2 plastry żółtego sera pół ogórka 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 1 mała cebula czerwona łyżka oliwy z oliwek sól pieprz keczup przepis Umyte liście kapusty pekińskiej osuszamy i siekamy w paseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, czerwoną cebulę i pokrojonego w kostkę pomidora. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę oliwy(...)oliwek i całość mieszamy. Parówki obieramy z osłonek i gotujemy . Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół z jednej strony i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku. Gorącą parówkę owijamy plasterkiem sera, wkładamy do bagietki, dodajemy sałatkę i polewamy keczupem
Smakowite DaniaNigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób(...)inną wersję. Zapraszam i polecam bardzo gorąco! SAŁATKA Z SAŁATĄ, BOTWINKĄ I KUKURYDZĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml) 5 - 6 dużych liści salaty duży pęczek botwinki (tylko same liście) 120 g pomidorków truskawkowych 1 cebula czerwona 6 - 7 sztuk rzodkiewki 1 kulka sera mozzarella (125 g) Sos: 5 łyżek oliwy
Zakątek rozkoszy kulinarnych