Moja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Sałatkę w naczyniu ułożyć warstwowo: kapusta pekinka-pomidory z cebulką-filet z kurczaka-ser feta, na wierzch wylać sos czosnkowy, wygładzić posypać prażonymi migdałami, schłodzić. Smacznego
Wanilia i Kardamondwie łyżki jogurtu naturalnego *dla bardziej wymagających można jeszcze dodać miód i orzechy Sposób przygotowania: dokładnie wszystko mieszamy żeby sok z jabłka przeszedł w ser, najlepiej wstawić na trochę do lodówki żeby się przegryzło Sałatka z arbuzem - Zostałam zainspirowana przez moją byłą sąsiadkę i najlepszą kumpelę ze studiów (tak Marta to o Tobie :) ) Składniki: sałata lodowa 1/3 kostki sera feta(...)rodzynek 2-3 łyżki jogurtu naturalnego/ zblendowanego serka wiejskiego/ domowego majonezu light Sałatka z ananasem i nie tylko: Składniki: miks sałat z marchewką garść makaronu razowego lub z pszenicy durum z otrębami (kupiłam w NETTO) pomidor garść kawałków ananasa z puszki (we własnym soku) kilka kawałków sera feta sos musztardowo-miodowy: 1 łyżeczka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka octu balsamicznego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćosoby 2 szklanki makaronu - u mnie penne 1 średniej wielkości cukinia 5-6 połówek suszonego pomidora z oleju 20 dag kurczaka - resztka kurczaka jaka mi została z sałatki - specjalnie zważyłam ! ;) 1/3 kostki sera typu feta ząbek czosnku sól pieprz tymianek Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Cukinie umyłam i pokroiłam w połówki plastrów. Pomidory i kurczaka pokroiłam
Justa próbuje gotowaćpieczywa pełnoziarnistego pierogów z pasztetem Naturrino w emulsji ziołowej na liściach szpinaku młodych liści sałat z pomidorkami z pieczoną golonką z sosem z gruboziarnistej musztardy sałatki z gruszką, selerem naciowym, serem pleśniowym i płatkami schabu pieczonego boczku na musie z Jakubek ze szpinakiem, pure z ziemniaków z sosem tymiankowym Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie na warsztaty. Wraz
Kulinarne przygody GatityŚliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem, super sprawdzają się w deserach, śniadaniowych owsiankach, plackach, o powidłach nawet nie muszę wspominać, a w sałatkach są wręcz genialne. Uwielbiam je połączone z rukolą, dobrym serem, orzechami i quinoą. Korzystajcie więc z nich póki jest sezon, a za parę miesięcy pewnie do nich wrócimy, gdy nastanie czas na śliwki suszone i wędzone. Składniki(...)czarny pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę i rukolę myjemy osuszamy i wrzucamy do miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki śliwki i czarną quinoę. Ser kroimy na plastry i na mniejsze kawałki, dorzucamy do sałatki, wszystko posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i polewamy sosem z oliwy, octu, świeżo zmielonego pierzu i odrobiny soli. Do tego podajemy dobre wytrawne
Quinoa Raz!pomidorami i orzechami włoskimi Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniakielichu blendera i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Ilość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz
Kuchnia Bazyliikielichu blendera i miksujemy do powstania jednolitej konsystencji. Ilość składników według upodobań. Przygotowując napoje dodawałam po garści każdego ze składników, a następie wlewałam 3/4 kielicha soku Sałatka z pęczakiem, grillowanym fenkułem, serem owczym i pomidorkami koktajlowymi ugotowany pęczak grillowany koper włoski pomidorki koktajlowe ser owczy (słony typu feta) świeże ogórki oliwki bez pestek kilka łyżek oliwy orzeszki piniowe pieprz
Kuchnia Bazyliiodpowiednią konsystencję. Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy do miseczki i posypujemy tartym serem. Można dodać pomidory jako sałatkę. Można oczywiście użyć innego rodzaju mięsa. Polecam także zamiast koncentratu użyć jednego z gotowych sosów słoikowych do spaghetti lub słodko-kwaśnych. Koszt:5zł
Tanie przepisy studenckiepełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może być coś wspanialszego . Zimą można sięgnąć po to cudo i zjeść prosto ze słoika , dodając np. ser feta-zmajstrować , pyszną sałatkę lub podgrzać i podać na ciepło do fileta z kurczaka lub ryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych
Ogrodnik w podróżyrusztu a wypite litry piwa dają się we znaki i chce nam się jeść. Wtedy stoi na stole ona, piękna, kolorowa i przepyszna sałatka :-))) Składniki: opakowanie tortellini z serem ( ja kupuje w biedronce) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 małych ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy
pieprzny smaczekPłatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich w sałatce, która będzie łączyć smaki sera blue, owoców i sałaty. Zapraszam do wypróbowania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 4 wypestkowane liczi z puszki 3 łyżki zalewy z puszki od liczi
Kuchnia PROzdrowotnawersję. Zmieniłam nieco proporcje przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej soli. Uprażone siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do chleba, białego sera, etc. Gomasio z siemienia lnianego Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 10 łyżeczek nasionek siemienia lnianego 4 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni
Kulinarne przygody GatityFeta (ok. 25g), - łyżka orzechów arachidowych (ok. 10g), - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g). Sposób przygotowania 1. Roszponkę myjemy i układamy na talerzu. 2. Kroimy truskawki i ser Feta w kostkę. 3. Sałatkę posypujemy orzechami i polewamy oliwą z oliwek. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z oliwy z oliwek), które działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbędzie je prowadził przesympatyczny Wojtek Lewandowski Po wstępnych uprzejmościach, powitaniu i oprowadzeniu nas po showroomie przez przedstawicieli marki Gorenje, zabraliśmy się do dzieła. Wspólnymi siłami przygotowaliśmy: sałatkę z pieczonych buraków z serem gorgonzola i orzechami włoskimi, pstraga z grzybami i szynką parmeńską, risotto milanese z szafranem podane z osso-buco z gremolatą cytrynowo-pietruszkową. Sprawdziło się tutaj powiedzenie, że proste
karmelowybardzo szybko. Są idealne w pracy i w domu. A że już dawno nie było na moim blogu żadnej sałatki dziś nadrabiam zaległości i prezentuję Wam pyszną sałatkę z kalafiorem szynką i serem. Jestem przekonana, że będzie Wam smakowała. A jeżeli jest tu ktoś kto nie lubi majonezu spokojnie można go zamienić na gęsty jogurt naturalny. Zapraszam!!! Składniki
Passion of CookingPropozycja na pyszną letnią sałatkę z grillowanych warzyw z serem. Możemy użyć fety, dobrego jakościowo serka sałatkowego (np. z ziołami) lub sera pleśniowego - albo mieszanki ulubionych serów :) Takie warzywa sprawdzą się także w roli przystawki. W upalne dni świetnie spiszą się nawet jako danie obiadowe - np. z dodatkiem bagietki. Inspiracja przywieziona z wakacji na Bałkanach :) SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjeupały, oprócz lekkich sałatek preferuję kanapkę z białym serem, pomidorem i szczypiorkiem lub pasty warzywne. Pyszna porcja białka roślinnego zamiast wędliny, doprawiona papryką, czosnkiem i ziołami. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka
Czerwień i błękitSezon na botwinkę trwa, a ja odkryłam kolejny pyszny przepis z botwinką w roli głównej. Tym razem sałatka na ciepło z żółtym serem. Idealna :) Składniki: 1 kg liści buraczanych, 1 ½ łyżki masła, 1 ½ łyżki mąki, 25 dag ostrego żółtego sera, 5 ząbków czosnku, 1 szklanka mleka, 1 żółtko, sól. Wykonanie: Liście botwinki dokładnie wypłukać, zalać małą ilością wody i obgotować
Tradycyjna Kuchnia