Sambousa (zwane też samosa) to jedna z bardziej popularnych i lubianych przystawek w Arabii Saudyjskiej, innych krajach Zatoki Perskiej, ale także w Azji i Afryce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy Tortellini zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajemy pozostałe składniki, pokrojone w kostkę, rukolę, mieszamy i zalewamy sosem. sos: mieszamy jogurt i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym (lub sok z cytryny). Sałatkę przed podaniem schładzać co najmniej 2 godziny w lodówce
SMYKWKUCHNIobiad, nawet Młody wyczyścił talerz do czysta, mimo,że był tam szpinak. Połączenie słonej szynki parmeńskiej z filetem z kurczaka - idealnie. Wszystko na talerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak(...)Woll`a jeszcze wrócę, a teraz przejdę do przepisu. Składniki: 2 niewielkie filety z kurczaka ok. 6 plasterków szynki parmeńskiej 3 ząbki czosnku 2 garści świeżego szpinaku 1/3 kostki sera feta świeżo zmielona sól ( u mnie różowa himalajska ) świeżo zmielony pieprz czarny kawałeczek masła Wykonanie: Oczywiście filety umyłam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam. Szpinak również wypłukałam
Blondynka Gotujesałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last
Karo in the KitchenBardzo prosta sałatka do wykonania w kilka minut. Smażona w ziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości. Składniki (na 2 porcje): 1/4 główki sałaty lodowej 300 gram piersi kurczaka 50 gram sera feta 1/2 ogórka ćwierć czerwonej papryki 1 kromka żytniego chleba olej
Mango Papajapieprzem, smarujemy musztardą i kładziemy plaster ser. W rozbełtanym jaju maczamy schabowego i obtaczamy go w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron( sprawdzając czy usmażył się w środku, ja to robię pod przykryciem wtedy wiem że się poddusi i usmaży). Schabowe podajemy z ziemniaczkami lub frytkami , do tego sałatka
Różowa kuchniaprzepadają za selerem naciowym, ponieważ w sałatce smakuje naprawdę dobrze. Wiem, że nie wszyscy jedli selera naciowego i próbując go samego mogliby się zrazić, dlatego też polecam spróbować go w takiej wersji. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 1 puszka kukurydzy konserwowej ananas z puszki (4-5 plastrów) 15-20 dag sera żółtego 15-20 dag wędliny np. szynka konserwowa
talerz przyjemnościMikołaj był zadowolony... Miseczki na sałatkę Składniki: (na 4 sztuki) 20 g drożdży 100 ml ciepłego mleka 50 ml oleju 1 jajko pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy
Lawendowe Niebolekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie: Kaszę przesypać
Passion of Cookingoprzeć. Dziś powstała bardzo syta, zdrowa sałatka. Detox się przyda każdemu. Szybka w wykonaniu, smaczna i chleba do niej nie trzeba! Składniki -mix sałat gotowych i umytych kolorowych -pomidorki koktajlowe -listki bazylii -szynka drobiowa u mnie moja własna z szynkowara -marynowane pieczarki -suszone pomidory -czarnuszka -natka pietruszki i listki bazylii -ulubiony ser twardy pokrojony w kosteczkę lub ser typu
Z Kuchni Do KuchniZapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie
SzczyptaSmaQsię z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów 1. Ryż gotujemy
Apetyczna babeczkaPenne z kurczakiem Konkurs z Kuchnia fusion SKŁADNIKI: makaron penne- 500 g pierś z kurczaka podwójna - 1 szt serki topione kremowe - 2 opak
Kuchnia Danusijako „miseczka” do serwowania wszelakich sałatek, past i innych przystawek. Awokado to podstawowy składnik pikantnej meksykańskiej pasty guacamole. Ja postanowiłam awokado wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów na faszerowane jajka, między innymi polecam: Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane łososiem wędzonym Jajka faszerowane dla dzieci – myszki z sera Jajka faszerowane wędzonym łososiem Jajka faszerowane zielonym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsera żółtego. Jeśli więc liczycie kalorie, to nie jest wersja przepisu dla Was. Jeśli jednak jesteście na diecie low-carb, śmiało przyrządzajcie to danie. Dzięki zastosowaniu warstwy majonez+ser, mięsko jest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso(...)breją, tylko komponują się z całością idealnie. My pałaszujemy takie danie samo, ale sprawdzi się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam
Mieszam w Garnku