sałatce taco czytałam kilka razy w różnych amerykańskich książkach. Byłam jej bardzo ciekawa, bo jakoś nie mieściło mi się w głowie połączenie sałaty z nachosami. Czego to jednak Amerykanie nie wymyślą 😉 I nareszcie udało mi się ją zrobić 😊 Z powodzeniem może zastąpić obiad lub obiadokolację. Składniki : sałata rzymska lub lodowa 500 g mięsa mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra
Weekendy w domu i ogrodziemorzem. Taką sałatkę robi się o świcie,by ją zabrać ze sobą, lub zjeść po powrocie. Nie leży na żołądku, nie ciąży podczas sjesty. Łączy się ją z majonezem oraz selerem naciowym, gdyż Włosi uważają, że...to afrodyzjak! Składniki maltagliati rustici 100% orkiszu BIO FABIJANSCY majonez KIELECKI bez substancji konserwujących sałata lodowa szpinak baby pomidorki koktajlowe szynka
Z Kuchni Do KuchniSkładniki: -główka sałaty lodowej -garść pomidorków koktajlowych -dowolne kiełki (u mnie piękne różowe kiełki rzodkiewki) -pestki dyni -oliwa z oliwek -pieprz, sól Wykonanie: Sałatę i pomidorki płuczemy, następnie sałatę rwiemy na mniejsze kawałki a pomidorki kroimy na pół. Dodajemy kiełki i oliwę, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Wierzch dekorujemy pestkami dyni. Lekka sałatka gotowa :). Smacznego! przepis bierze udział
KasiekGotujeNieco inna odmiana klasycznej sałatki gyros. Dodałam do niej pieczone ziemniaki, dzięki czemu stała się bardziej treściwa i sycąca. W wersji mniej dietetycznej można dodać smażone ziemniaki lub nawet frytki:) Polecam spróbować by wyrobić sobie opinię która wersja jest lepsza - klasyczna czy ziemniaczana. 1 filet z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 puszki kukurydzy 3 pomidory
Szefowa kuchniPamiętacie lunchboxową sałatkę ? Dziś będzie inaczej, choć równie smacznie i zdrowo :) Panuje tu ogromna dowolność smaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie pudełko z przegródkami, ja nie mam, więc radzę sobie jak umiem, co widać powyżej :D Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka
Kulinarne zapędy KokosaDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmakowe. Prosta sałatka w sam raz na prawie już jesienne śniadanie. Produkty na 4 niewielkie porcje. mała pierś z kurczaka 6 śliwek awokado pół salaty lodowej kilka orzeszków brazylijskich albo pini oliwa z oliwek balsamico do modena przyprawy: pieprz, sól, cząber Pierś z kurczaka umyć, pokroić na paski lub w kostkę i przyprawić. Sałatę umyć, porwać, dodać
Humanistka w kuchnikurczaka 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1 ogórek długi 2 cebule Kubeczek z oliwkami (czarne i zielone z czosnkiem, są w Lidlu w takich kubkach zwykle mają je na lodówkach) 1 słoiczek z suszonymi pomidorami garść natki pietruszki pęczek posiekanej szalotki świeże oregano świeżo mielony pieprz 1 czerwona papryka ser feta Sos do sałatki: oliwa, ocet i musztarda Piersi
ClauditteMissCookingwyprobowac. Ryba w wiorkach kokosowych smakuje fantastycznie, a salatka jest lekka orzezwiajaca i lekko slodka. Calosc to perfekcyjny, lekki, smaczny i szybki obiad. Polecam! Skladniki : 250g bialej ryby (u mnie lupacz) 1 jajko 2-3 lyzki maki 2 lyzki wiorkow kokosowych sol, pieprz tluszcze do smazenia pol glowki salaty lodowej pol zielonego ogorka 2 lyzki majonezu 1 lyzka sosu sweet(...)przekroic wzdluz na pol, wydrazyc nasionka i pokroic w plasterki, wrzucic do wiekszej miski. W miseczce dokladnie wymieszac majonez z sosem sweet chili i polaczyc z pokrojonym ogorkiem i salata, dokladnie wymieszac. Przygotowanie ryby - rybe oplukac, osuszyc recznikiem papierowym, posolic i popieprzyc. Na patelni rozgrzac olej. W glebokim talerzu roztrzepac jajko z odrobina wody, w drugim talerzu wymieszac make
Codzienne GotowanieWpadła do nas koleżanka Madzi z pracy, też Madzia. A że jakoś nawet nie bardzo głodni byliśmy to na szybko sałatkę zrobiłem. Fantastyczna sprawa, kilka minut i mieliśmy syty i zdrowy posiłek dla 3 osób. Wyskoczyłem jeszcze tylko do sklepu po mozzarellę, bo akurat nie mieliśmy. I tutaj smutek wielki mnie spotkał. Bo lubimy jeść dobre rzeczy, staramy się kupować(...)smaku jest zauważalna. Skoro więc już się wyżaliłem to przejdźmy do konkretów. W misce rwiemy na kawałki sałatę lodową, sałatę rzymską i roszponkę. Połówkę awokado kroimy w kostkę i dorzucamy do sałaty. Mozzarellę kroimy w plasterki i też dorzucamy do sałaty. W paski kroimy suszone pomidory i też do miski dajemy. Całość obsypujemy wyprażonym na suchej patelni ziarnem słonecznika
Marder&Marder Manufacturebieżącą wodą. Sałatę lodową porwać palcami na mniejsze kawałki (nie kroić). Paprykę pokroić w drobne paski, pomidora w kostkę. Awokado obrać ze skóry, przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. W zależności od owocu awokado, można zamiennie stosować drugi sposób: przekroić owoc na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki zostawiając w dłoni wydrążoną skórę
Pij soki wyciskanezamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty Sałatę porwij, umyj
Pasje Jolkidania które nie wymagają wiele nakładu pracy, a dadzą pyszny efekt i za to właśnie uwielbiam sałatki. Wystarczy połączyć kilka składników wraz z ulubionym sosem, by stworzyć pożywny i zdrowy posiłek, który często zabieram ze sobą w pojemniku. Zamiast kupować niezdrowe buły wolę poświęcić 10 minut wieczorem na stworzenie czegoś, co zjem ze smakiem. Niestety większość sklepowych bułek jest(...)sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około łyżeczki Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Porwać liście na sałaty. Na sałatę ułożyć
Fabryka pomysłówkiszone 4 liście sałaty lodowej sos 1 ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, osączyć. Paprykę, ogórki pokroić w dużą kostkę. Cebulę w półksiężyce, a kabanosy na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do miski, dodać kaszę, wymieszać. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do oliwy, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiWami klasyką. Sałatka Grecka to pyszna zapowiedź lekkiej przekąski, obiadu czy kolacji. Znajdzie miłośników, wśród tych, którzy są amatorami świeżych warzyw, słonego smaku fety i specyfiki oliwek (wiem, że w większości przepisów są one czarne, ale zielone jak dla mnie mają intensywniejszy smak). Bardzo fajnie smakuje z grzankami :) Składniki: kostka sera typu feta, pół sałaty lodowej, 2 pomidory, zielony
ChilliJemy