grzanki i parmezan – tak oto w 1942 roku powstała najbardziej znana na świecie sałatka. Wariacji na jej temat jej bardzo dużo. Cezar z kurczakiem, z grillowanym łososiem, czy nawet z krewetkami. Ja również postanowiłem zrobić swoją wersję bazując na dwóch podstawowych składnikach – sałacie i parmezanie. A ponieważ na zewnątrz coraz cieplej i czasami chciałoby się zjeść coś lekkiego(...)skorupkę i trzymamy jajka w zimnej wodzie. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Na talerzu układamy mix sałat. Zamiast mixu możemy użyć rzecz jasna swojego ulubionego rodzaju sałaty – rzymskiej, lodowej. Ja użyłem mixu, w skład którego wchodziła sałata rzymska, czerwona, rukola, roszponka i świeży szpinak. Na sałacie układamy pokrojone na cztery części jajko
Jacob TastesPor to dość specyficzne warzywo, często niedoceniane i mało popularne, chyba przez wzgląd na swój ostrawy smak. Nie bez kozery por to składnik włoszczyzny. Ja nie
Mieszam w GarnkuSkomponowałam tą sałatkę pod własne podniebienie. Łącząc smaki wielokrotnie próbuję różnych połączeń smakowych w mini wersjach na jednej łyżce, i tak mięso kaczki wspaniale połączyło mi się z kwaśnym jabłkiem, orzechami, podwędzanym serem i obsmażoną pieczarką. Całość oprószyłam siekanym szczypiorem i skropiłam słodko ostrym sosem musztardowym. Pieczarki jak i orzechy są tylko podprażone, aby wydobyć ich smak. To pyszna propozycja(...)musztardy drobno mielonej - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Dodatki: - 5 średniej wielkości pieczarek - 1/4 główki sałaty lodowej - garść orzechów włoskich grubo siekanych - 15 dag sera twarogowego podwędzanego - 1 kwaśne jabłko ( np. szara reneta ) - 2 łyżki grubo siekanego szczypiorku - 0,5 płaskiej łyżki pieprzu mielonego 1. Każdą
kawawszklancemięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki(...)kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą zupę przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pascalem Brodnickim, które zorganizował Lidl Polska
królestwo garówmomencie żałowałam, że jednak nie kupiłam już obranych. Po kilku sztukach jednak oswoiłam się i szło mi już całkiem nieźle;) Jeśli ktoś ma problemy, odsyłam do filmiku instruktażowego . Początkowo sałatka miała być z awokado, ale niestety mój owoc zrobił mi na złość i nie chciał dojrzeć, czym nieco pokrzyżował mi plany. Mimo to było pysznie. Pewnie głównie dlatego, że uwielbiam(...)chorujące powinny pozwalać sobie na owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność puryn Przepis Składniki (2 porcje) 200 g krewetek ugotowanych ½ ogórka długiego 1 pomidor ½ papryki Kilka liści sałaty lodowej ½ cebuli czerwonej Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado Sos winegret: 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 płaska łyżka
Powiedz dietom nieTa zygrōdka [1] łod [2] Teściowyj to mie jakosik tak inspiruje, że aż sōm [3] sie dziwia. Już łod wiosny korciōła mie czerwōno ćwikla [4] . Moja
Chop w kuchnisklarowanym maśle, grillować, podsmażyć na oliwie z czosnkiem albo upiec. Można dodać do zupy lub spożywać na surowo, w postaci surówek i sałatek łącząc na przykład z papryką, jabłkiem, awokado, rukolą, sałatą zieloną, orzechami i oliwą z oliwek oraz kurczakiem. Ja lubię wieczorem chrupać na surowo. Wskazane zarówno dla dzieci jak i osób starszych. Fenkuł czyli koper(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu 4 łyżki soku z cytryny Sól, pieprz (W wersji sałatkowej można dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego na oliwie kurczaka oraz kawałki sałaty lodowej). Przygotowanie: Bulwę kopru włoskiego umyj, odkrój łodygi (można wykorzystać do zupy), pokrój na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Można wykroić z bulwy
Moja Mama GotujeJak żech pojechoł do Teściowyj, to mie coś wziyno [1] na jedzynie kwiołtkōw [2] . Nie żeby tam bōła [3] aż tako biyda [4] , ale na wiosna
Chop w kuchniPowrocila zima. Przypomniala sobie o nas w chwili gdy ja juz na dobre rozkoszowalam sie iscie wiosnennym klimatem. Kilka dni temu mialam wrazenie, ze spadl pierwszy
Przysmaki Karolkiaromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie na pomidorowym sosie z sałatką Na marynatę do dwóch piersi składają się banalne składniki: - 3 łyżki sosu pomidorowego (wariacje związane z sosem pomidorowym są tu lub tu ) - 3 łyżki oliwy - 1 łyżka octu(...)głębokimi ząbkami. Na talerz można wyłożyć kilka łyżek tego samego ale już ciepłego sosu pomidorowego, obok podlać łyżką balsamico dla podkreślenia smaku. Mięso fajnie komponuje się z najprostszą sałatą lodową z rukolą, skropioną odrobiną oliwy i kilkoma kroplami wspomnianego sosu balsamicznego. Ja zjadłem ze smakiem, a Ty, łasuchu
Right Behind The KitchenUff jak gorąco. Na dworze ledwo da się wytrzymać, ale jakkolwiek by było mamy wreszcie lato. Już pierwszego dnia powitało nas gorącym, parnym, odrobinę burzowym powietrzem
Ratunku obiad