Witajcie. Dzisiaj nie będzie przepisu na ciasto jak zwykle co weekend, bo będzie jutro. 😋 Zdradzę Wam, że będzie to znowu serniczek. No u mnie to ciasto
Zdrowie i pysznie na talerzutwardo jajek 3/5 szklanki wody (150 g) Opcjonalnie 6 rzodkiewek (100g) łyżeczka cukru (5 g) jajka i koperek do przyozdobienia * mogą być gotowe ugotowane buraki ** nasza ulubiona wersja jest z maślanką *** lub 1-2 łyżki zwykłego octu Czas przygotowania: 10 minut Ilość : 2,1 litra (6 porcji) Przygotowanie Ugotowane buraki , obrane ogórki i opcjonalnie rzodkiewkę ścieramy na tarce(...)maślankę , jogurt grecki , posiekany koperek , ocet jabłkowy i sól , a następnie dobrze mieszamy. Później obieramy jajka i kroimy je w kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Jeśli zupa jest bardzo gęsta dolewamy wody . Opcjonalnie dosładzamy cukrem , a następnie przyozdabiamy każdą porcję ugotowanym na twardo jajkiem przeciętym na pół oraz koperkiem . Zobacz także pozostałe przepisy na zupy i przepisy z burakami Wartości
WegePrzepisMini burgery drobiowe Dziś zapraszam Was na przepis na mini burgery domowe. Takie mini burgery idealnie sprawdzą się na przyjęciu, spotkaniu z przyjaciółmi, a nawet w
Słodkie okruszkizdrowia. Do pracy warto zakupić lunch boksy, przynajmniej jeden do ciepłych posiłków i jeden do zimnych dań. Ułatwi nam to życie. Fajnym rozwiązaniem jest też zakup prostych słoików na sałatki. Jednocześnie warto wyszukiwać produkty już gotowe, bardzo dobrej jakości, które nie wymagają przygotowania, by nie zniechęcić się zbyt szybko. Bo prawda jest taka, że najbardziej zniechęcają nas zbyt długie przygotowania(...)świeżego szpinaku. Połączenie, które sama często stosuje w kuchni, bo szpinak i czosnek to kompozycja idealnie się uzupełniająca. Aromatyczna i zapraszająca, by jej skosztować. Drugi smak to Almette z rzodkiewkami - delikatnie różowy, puszysty, kremowy, który wręcz rozpływa się na języku, pachnący pierwszymi warzywami. Równie pyszny! I dzisiaj mam dla Was niespodziankę, bo na blogu nie będą moje przepisy, ale przepisy
Poezja Smaków - blog kulinarny"Dom zaczyna się w kuchni, a najlepsze historie pisane są smakiem" Powyższe słowa znajdziecie na okładce książki Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna i trudno Autorce odmówić
Cztery Fajerybotwinka. W końcu taka jak trzeba. W tym roku sezonu nie rozpoczęłam jednak od zupy, a od (powiedzmy) sałatki. Na dodatek takiej, którą My może spokojnie zjeść. Oczywiście pod warunkiem, że feta która wyląduje na talerzu jest owczo-kozia, mleko krowie odpada. I postanowiłam ugotować w końcu kaszę, którą jadłam ostatnio chyba z pół roku temu. Do tego oczywiście suszone(...)rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany
KardamonovyKiedyś na wyjeździe przez pomyłkę i trochę z ciekawości kupiliśmy ze znajomymi czarną sól kala namak zupełnie nie wiedząc co to jest. Niechcący posoliliśmy nią sos
Cytryna&Co.gdzie obok ogromnej misy z pierogami, były uszka, barszcz czerwony, śledzie skąpane w swojskiej śmietanie, karp, z którym zdążyłam się już zaprzyjaźnić, bo od tygodnia pływał w wannie, różne sałatki, na deser kutia, a i jeszcze kompot z suszu. Ach, to była uczta!!! Nie było wymyślnych prezentów, ot jakieś skarpety, czy szalik zrobiony przez mamę w jesienne wieczory, jak się(...)głębokim talerzu roztrzepujemy jajka z dodatkiem szczypty soli, a na inny talerz wysypujemy bułkę tartą. Panierujemy karpia w jajku i bułce, i smażymy w rozgrzanym tłuszczu na złoto, przekładamy do metalowej lub szklanej, zamykanej miski i trzymamy w cieple np.w piekarniku nagrzanym do temperatury 100 stopni C. Przed podaniem przekładamy na półmiski ozdobione np, liśćmi sałaty, rzodkiewkami, papryką, czy pomidorkami
Rozpustne gotowaniemożna je przygotować w mniej niż 30 minut! Możesz również przygotować sos do sałatki z wyprzedzeniem i po prostu polać nim danie, gdy nadejdzie pora jego podania. Gotowanie obfitego gulaszu jest doskonałą propozycją na bezmięsną kolację lub śniadanie, a do tego smakuje wyśmienicie. Jajka w sosie pomidorowym dodają potrawie dodatkowego smaku. Składniki Pyszne, zdrowe danie rybne jest jednym z najłatwiejszych(...)powinno się łatwo rozpadać. Oznacza to, że ryba jest gotowa. Jeśli nie widać żadnych płatków, prawdopodobnie jest rozgotowana. Podawać z sałatką Aby przygotować wspaniałe danie dodatkowe do pieczonego pstrąga, zacznij od przygotowania prostej sałatki. Wymieszaj rukolę, koperek i rzodkiewki. Następnie ułożyć pstrąga na talerzu. Skropić połową pozostałego dressingu, dodać microgreens i kwiaty szczypiorku. Podawać z kieliszkiem wina. Wędzona papryka, dostępna
Patchworkmąkę z pestek dyni , jajka oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z mąką z pestek dyni świetnie smakują w towarzystwie sosów lub sałatek . Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość(...)tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Frittata ze szpinakiem Ciasto z rabarbarem Stir fry ze szparagami i tofu Jajecznica ze szparagami Sałatka grecka Koktajl truskawkowy Gzik z rzodkiewką Szakszuka z bobem Krem ze szparagów Zobacz więcej przepisów sezonowych w czerwcu Najnowsze przepisy Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) Rabarbar pod kruszonką
WegePrzepisbezglutenowe: Pasta jajeczna z wędzonym łososiem, Bezglutenowy Chleb Owsiany Składniki / na 2 porcje: jajka - 2 sztuki wędzony łosoś - 100 g koperek - 2 łyżki posiekanego jogurt naturalny - 2 łyżki sól, pieprz Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka - 4 kromki kiełki - garść rzodkiewka - 4 sztuki Przygotowanie: Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i drobno posiekaj razem z łososiem(...)grzałkę przez 5 minut. Udekoruj pomidorem pokrojonym na plastry. Zupa z czerwoną soczewicą i komosą ryżową Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Wtorek: Śniadanie: jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem , Bezglutenowy Chleb Rustykalny Putka Obiad: sałatka ryżowa z grillowanym kurczakiem Podwieczorek: koktajl z truskawek i szpinaku Składniki/ na 1 porcję: 1 szklanka truskawek 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 duża
Chilli Czosnek i OliwaSalmagundi Salmagundi… Po zrobieniu kilkudziesięciu Sałatek Świata niewątpliwie sałatka z Anglii – Salmagundi, okazała się być jak do tej pory najlepszą, którą zrobiłem i zjadłem
RafalCookćwiartki i obranych pół litra soku jabłkowego 150 ml octu jabłkowego 2 liście laurowe kawałek kory cynamonu 10 truskawek pokrojonych w plasterki jajko 350 ml oleju łyżeczka musztardy Dijon łyżka octu pęczek bazylii pęczek liści rzodkiewki 100 g słonecznika – uprażonego na patelni czubata łyżka cukru olej Przepis na rostbef z burakiem i truskawką Marynujemy rostbef przez kilka godzin(...)Zalewamy nim pokrojone w cienkie plastry buraki i ćwiartki szalotki. Solimy lekko. Odstawiamy do ostudzenia i dodajemy truskawki. Z liści rzodkiewki, słonecznika, bazylii i ząbku czosnku miksujemy pesto dolewając niewielką ilość oliwy i doprawiając solą. Ukręcamy gęsty majonez z jajka, musztardy, octu i oleju słonecznikowego. Przed podaniem delikatnie łączymy z pesto bazyliowym. Grzankę smarujemy pesto, czosnkiem z pieczenia, dokładamy plastry
Ugotowane pozamiatane