Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami, można przygotować na tydzień lub dwa przed Świętami. Składniki sałatki są tak dobrane, że żaden z nich nie dominuje smakowo. Śledzie można pokroić w kosteczkę lub pozostawić w formie większych kawałków, jak lubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias(...)rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić na mniejsze kawałki. Wymoczone płaty osączyć na sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno
Codziennik KuchennyKolejny miesiąc minął..a nawet kolejny roczek..a u mnie jak zawsze ciągle mam za mało wolnego czasu...W miesiącu grudniu opublikowałam troszkę więcej wpisów- 38
Moje domowe kucharzenieW naszym kraju mamy wiele tradycji wigilijnych. Jedną z nich jest 12 postnych potraw na wigilijnym stole. Mało, że mają być na stole to jeszcze każdą
Kolizje SmakówDorada z grilla smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna. Składniki: 2 wypatroszone dorady Ziołowe masło: 2 łyżki masła pęczek świeżego(...)lodówki, przygotowuję sałatkę: Sałatę rwę na kawałki, posypuję pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku pieprzem, skrapiam oliwą Rozkładam ryby na kratce, grilluję na średnim żarze około 15 minut. Podaję od razu z sałatką. Smacznego
Wanilia i Kardamonzostał wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą 750 ml śmietany 18% 2 łyżki miodu 4 łyżki musztardy(...)owiń folią (aluminiową lub spożywczą), aby zapachem rybnym nie przeszły inne produkty i wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjajest świetną przyprawą, pomimo być może niefortunnej nazwy. Ma kolor mielonej kawy, pachnie lekko octem. Świetnie zastępuje cytrynę, czy rzeczony ocet w daniach, zatem będzie idealną przyprawą do ryb, drobiu, do sałatek, jako przyprawa do wszelkiego rodzaju mięs. Dzisiaj wykorzystałam go do pysznych pieczonych kotletów. Poznaj recepturę
PichceniomaniaKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinyKolorowa sałatka na bazie świeżych warzyw, tuńczyka, awokado polana sosem majonezowym to świetna propozycja zarówno dania obiadowego jak również drugiego śniadania w pracy czy kolacji. Składniki
Szalona Kuchnia EwelinySmaczna sałatka, która jest doskonałym przykładem na nowoczesne połączenie tuńczyka z idealnie współgrającymi, a zarazem zaskakującymi smakami. Składniki: 1 opakowanie mieszanki mix sałat 2 puszki tuńczyka
Szalona Kuchnia EwelinyPyszna sałatka z wyrazistym w smaku łososiem norweskim. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z tortellini. Ta wyszła rewelacyjna! 250 g kolorowego tortellini z szynką 150 g wędzonego
VioletoweKucharzeniezawsze ma się w lodówce czy szafkach: czosnek, cebula, sos sojowy. Zobacz też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kotleciki ryżowe z soczewicą Ryż z kurczakiem i jarmużem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Przepis na ryż z brokułami i marchewką Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki połowa brokuła średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki sosu
Kuchnia Bazyliiciemne , ale kolor ryby wychodzi ciemno bursztynowy , alkohol nadaje kruchość rybie i smak.Podałam rybę z kaszą bulgur , ale wy możecie ją podać z ryżem i sałatkami. 4 dzwonka ulubionej ryby 1 limonka suszona kolendra lub świeża jeśli macie 100 ml.whisky 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki miodu płynnego Szczypta cynamonu. *************************************. Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z limonki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigronie znajomych, najlepiej smakuje schłodzony do 10-12stC, a swoją świeżością przyniesie orzeźwienie w upalne dni. Cydr pasuje do wielu potraw na bazie warzyw, lekkich dań z ryb czy drobiu, sałatek oraz deski serów, jak również potraw z grilla. Odnajdzie się również w towarzystwie deserów i owoców. Cydru można używać do duszenia mięs, jako dodatek do zup (również kremowych
Obiad gotowygodziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką w oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie
Dieta Rozdzielna i Zdrowiepomidorów, ziół i czosnku. Można używać ją jako pastę (po wymieszaniu z wodą i olejem) lub dodawać do potraw w postaci suchej. Idealnie pasuje do bruschetty, przystawek, sosów, sałatek, mięs i ryb. Tuscany spice blend, Spaghetti á la Toscana I use this blend to make a very tasty and super quick spaghetti a’la toscana -> dinner ready in less
Qlinarnie i Qlinarniemałe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy
Kulinarne InspiracjeŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź
Smaczna Pyzasałatka z tuńczyka Składniki: czerwona papryka 4 ugotowane jajka 4-5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy puszka tuńczyka w zalewie własnej pęczek zielonej pietruszki kilka łyżek
Aromatyczne Podróżemiski, dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki. Oliwę połącz z octem, solą pieprzem i odrobiną cukru, dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę. Do takiej sałatki można podać rybę smakuje wtedy wybornie podana z białym winem to już w ogóle :) Smacznego
KukuleczkiPyszna sałatka,która z powodzeniem może być spożywana na kolację czy śniadanie....składniki i połączenie zaskakujące i taki też jest smak.Spróbujcie i dajcie znać
Niespełnione zdolności kulinarneMieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie. Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat oraz sałatek. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąprzegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana
SzczyptaSmaQmoże by tak zawinąć też coś do przekąszenia? Mistrzem zawijania jest konQbek. Myślę, że jest jedyną osobą ta naszej planecie, która w tortillę jest w stanie zawinąć wszystko. Rybę po grecku. Sałatkę warzywną. Risotto. Leczo. W porównaniu z nim jestem zaledwie początkująca, ale dziś proponuję tortillę w wydaniu też trochę mniej typowym- jako bazę do prostej przekąski, którą śmiało można
les mirabellesCytat z łódzkiego baru mlecznego: - Kto zamawiał ruskie? Głos z sali: - Nikt, sami przyszli! Tak jak z sałatką grecką i rybą po grecku, nikt nie wie czemu pierogi ruskie nazywane są w ten sposób, skoro z Rosją nic wspólnego nie mają. Nie zmienia to jednak faktu, że są pyszne, choć musiałam do nich dorosnąć (więc może jednak mąż
Przepysznik - BLW i nie tylkokolor podważamy go łopatką i przewracamy na chwilkę na druga stronę pokrojony w paski ser układamy na sałatce, doprawiamy wszystko świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym taką sałatkę podajemy do ryby, najlepszy będzie łosoś - otrzymujemy w ten sposób ciekawą paletę smaków
zobacz ich smakProponujemy sałatkę bogatą w wapń a na dodatek bardzo smaczną. Składniki: -puszka sardynek w oleju -1/2 średniego brokuła -ok. 10 dkg fasolki szparagowej
Maminek kulinarnycennych właściwości leczniczych. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Olej ma unikalny, przyjemny smak. W kuchni jest stosowany do przygotowywania sałatek, surówek, ziemniaków, kasz, serów, pieczywa, ryb oraz mięs. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. Polecam!!! Zapraszam serdecznie do sklepu SEMCO, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych produktów
Tradycyjna kuchnia KasiPozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela sól
Kuchenne zapiski Edytykuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki
mojewypiekiinietylkoWarstwowa sałatka śledziowa tradycyjnie pojawia się na stole dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Ma w sobie jeden z ważniejszych dla mnie smaków
Szefowa kuchnidominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie
królestwo garówużyciu) Poszczególne rodzaje kardamonu mają też różne zastosowanie: kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy ( tutaj przepis ), herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek. Paweł dodaje zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu. kardamon biały - to wybielony zielony kardamon, używany jest głównie do deserów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z ziemniakami i papryką to jedna z moich ulubionych sałatek. Nieco przypomina zwykłą sałatkę jarzynową wzbogaconą o śledzie, które wręcz uwielbiam
Kulinarne Przebojesię ładnie przypiekła (rybę obracamy tylko raz, czyli najpierw jedna strona, później kolejna). Jako że ryba jest zrobiona na tłuszczu, to polecam do obiadu ziemniaki i lekką sałatkę (zamiast frytek). Jeżeli ryba jest duża, to warto ją ponacinać, wtedy nie wymaga dłuższego smażenia. Moje rybki smażyły się łącznie około 23 minuty i były miękkie. Wypatroszone pstrągi przed usunięciem łusek
Passions hobbies lifeTa sałatka jest bardzo prosta. Tak naprawdę robi ją mój mąż, który też sam ją wymyślił. Lubi ją robić chyba dlatego, że zajmuje mu to zaledwie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka z fasolki i tuńczyka. Sałatkę tą wymyśliłam kiedy została mi fasolka z obiadu i chciałam ją wykorzystać do kolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSałatka z tuńczyka gości już w moim domu ponad pięć lat i zawsze jest tak samo pyszna. Robię ją często, bo jemy ją nie tylko na
Passions hobbies lifeKuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem
Ala piecze i gotujepicie oleju lnianego, który również jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, ale również w omega-6. Najprostszym rozwiązaniem zużywania oleju jest dodawanie go do różnorodnych potraw m.in: sałatek, kasz czy ryb. Olej lniany posiada duże ilości NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Obniża poziom złego cholesterolu (LDL), zapobiega chorobom serca, wzmacnia system odpornościowy. Jak stosować siemię lniane na co dzień
Truskawkowa Fiesta