pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest ona niezbędna. Można za to dodać inne swoje ulubione warzywa jak np. papryka, zapraszam
karmelowySałatki z kaszą w roli głównej często funkcjonują jako u mnie w domu jako szybki lunch - robi się je w 15 minut a efekt zawsze zachwyca :) Kasza, szczególnie jaglana, ma wiele walorów zdrowotnych i dlatego zaliczana jest do kategorii superfood, czyli naturalnych produktów, które dobrze wpływają na nasze zdrowie. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 15 minut(...)jęczmiennej (lub jeden woreczek) 100 g mięsa z rosołu lub piersi z kurczaka 1/2 twardego i kwaśnego jabłka (u mnie Granny Smith ze skórką) 1/2 czerwonej papryki garść rukoli garść kiełek brokuła łyżeczka (najlepiej świeżo) startego Parmezanu lub innego twardego sera 1 łyżka oliwy + odrobina do smażenia (może też być inny tłuszcz) 1 łyżeczka ocyu jabłkowego lub soku z cytryny
Bazując na smakuSałatek nig dy dość. Sałatka z surimi, przełamana kwaskowatym smakiem ogórków kiszonych, jest świetna propozycją na wieczorne spotkanie ze znajomymi, do datek do grilla, czy po prostu w ramach lunch box'u do pracy. Znika tak samo szybko jak się pojawia. Polecam. Skła dniki: 2 opakowania surimi 2 garści rukoli 2 czerwone papryki czerwona cebula 4-5 ogórków kiszonych makaron
ChilliJemySałatka z pieczonym burakiem i gruszką - przepis Przepyszna kompozycja świeżych warzyw - rozmaite smaki i aromat ziół - przedstawiam przepis na znakomitą sałatkę z pieczonym burakiem i gruszką. Składniki (porcja dla 2 osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki(...)kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę; - na samym wierzchu układamy plasterki gruszki, grillowanego buraka oraz cebulę. SMACZNEGO
MintTastenią świeże zioła, warzywa, owoce i grzyby. To wszystko z dodatkiem jednego z moich ulubionych serów stworzyło bogatą i spójną w smaku kompozycję. Zielone, szpinakowo-miętowe naleśniki wypełniłam rukolą i pleśniowym serem kozim. Podałam je z pieczarkami i pomidorkami podsmażonymi na cytrynowym maśle. Do tego szczypta (a może kilka) naturalnych przypraw, świeże truskawki, świeże zioła i można rozkoszować się przepysznym(...)listków świeżej mięty 2 jajka 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów odrobina oleju do natłuszczenia patelni nadzienie: 100 g rukoli 150 g sera pleśniowego koziego dodatkowo: łyżka masła klarowanego łyżka soku z cytryny 250 g mini pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych łyżka przyprawy Vegeta Natur
Mienta blogmniszka! Jeśli tak bardzo go nie lubimy w naszym ogrodzie może polubimy go na naszym talerzu? Myślę że, warto spróbować! Mniszek w smaku przypomina rukolę. Jego liście idealnie komponują się z gruszką i lekkim dressingiem. Sałatka z mniszka z gruszką składniki
wegetalerzenawet piec z niej ciasta. Wiosna się zbliżam, organizm potrzebuje odbudowy po zimie, więc jedzmy jak najwięcej cukinii i zdrowych sałatek i dań z nią w roli głównej. Szybko, zdrowo, zielono i smacznie. Składniki: mix sałat z rukolą 1/2 szklanki kefiru sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1/3 zielonej cukinii (200g) Przygotowanie: W szklance przygotowujemy dresing do sałatki
Słodkie okruszkiSałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli (standardowe opakowanie sklepowe) 200g sera gorgonzola 200g winogron Sos: 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy 3 łyżeczki(...)oleju 3 łyżeczki wody 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1. Ser gorgonzola kroimy w kostkę, winogrona przekrawamy na pół. Mieszamy z rukolą. 2. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki łączymy ze sobą. Sos przelewamy do sałatki, mieszamy. Podajemy z grzankami
Szefowa kuchniJesień na talerzu nie musi być ani mniej ciekawa, ani kolorowa – a oto i smaczny dowód: sałatka z kurczakiem, kawałkami słodkiej, pieczonej papryki, chrupkimi orzechami, kaparami, delikatnie ostrą rukolą oraz gorzkawą czerwoną cykorią. Prawdziwy przegląd smaków! Całość stworzy sycący, odżywczy i pyszny posiłek na lunch lub lekką kolację – w dodatku świetnie będzie się prezentować i w pudełku na wynos(...)smaku. Na talerz wyłożyć rukolę oraz porwane liście radicchio, na to paprykę z kurczakiem i dodatkami oraz kapary/oliwki, całość posypać kawałkami orzechów. Smacznego! By złagodzić gorycz radicchio, liście dobrze jest moczyć przez kilka – kilkanaście minut w zimnej wodzie. Kurczaka można zastąpić indykiem, ale też np. łososiem lub tuńczykiem z puszki. The post Jesienna sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem appeared
Even Better Foodwinogronem i kwaskowym winegretem komponuje się po prostu idealnie! Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem z dodatkiem pysznego świeżego chleba z suszonymi pomidorami to pyszny pomysł na lekki lunch. Gorąco polecam! Sałatka z grillowanym halloumi i winogronem Składniki: opakowanie sera halloumi (200-250g) nieduża kiść winogron mieszanka sałat (rukola, sałata, roszpunka, szpinak itp.) 3 łyżki oliwy z oliwek
Codzienne Gotowaniezróbcie taką sałatkę u siebie:) 1 brokuł 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2-3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki(...)smaku szczyptą słodkiej i ostrej papryki, szczyptą kurkumy, oregano, solą oraz niewielką ilością pieprzu. Na talerzu rozkładamy rukolę. Na niej rozkładamy zawartość patelni. Buraka kroimy na cieniutkie półplasterki, rozkładamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę, posypujemy po wierzchu sałatki. Pestki dyni lub słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni, posypujemy po sałatce. Do jogurtu greckiego dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy
Smaki Na Talerzuwody, 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku, pieprz, sól morska. Przygotowanie: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojoną marchewkę w długie wąskie słupki -specjalną obieraczką. Mieszamy. Układamy paski ugotowanego buraka, wąskie paski żółtego sera, kawałki zielonego ogórka. Ugotowaną kolbę kukurydzy kroimy w plastry - o grubości 2 ziarenek. Sałatkę posypujemy suszoną żurawiną i polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników
Aga w kuchnitruskawek kilka kostek sera fety 3 łyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz- opcjonalnie Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą
Z Majeczką w kuchni