salatka z pory - 3237 przepisów (strona:75/216)

Domowe "oszukane" sushi bez zawijania 137

ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Na talerzu układamy małą obręcz/pierścień do formowania sałatek, łyżką nakładamy warstwę ryżu, dociskamy do dna. Na ryżu układamy warstwę tuńczyka i także dociskamy. Potem nakładamy warstwę pora, następnie marchewki i ogórka. Delikatnie zdejmujemy obręcz. Wierzch polewamy sosem z mieszanki śmietany z majonezem i sosem sojowym oraz

Bon appetit mon amie
Sałatka magdeburska 233

Sałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie(...)ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę polałem sosem, delikatnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Surówka z kiszonych buraczków, z jabłkiem i fetą 160

Zimową porą moja miłość do wszelkich kiszonek wzrasta. Za świeżymi pomidorami, sałatami, ogórkami tęsknię, ale te które możemy kupić w sklepie są pozbawione smaku. Za to

Stare Gary
SURÓWKA Z PORA Z MARCHEWKĄ 160

 Szybka , smaczna  surówka do obiadu. Por mały zielone części 1 duża marchewka Posiekany koperek 2 łyżki šmietany 1 łyżeczka musztardy mogą być dwie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem) 197

Surówka obiadowa z marchewki, pora, jabłka i rzodkiewki (z olejem). Już nie raz wspominałam Wam jak bardzo lubię surówki. Nie tylko jako dodatek do drugiego

Słodkie okruszki
Sałatka jajeczno czosnkowa 165

Pyszna domowa sałatka jajeczna, którą możemy serwować na różne okazje. -- Skład: 12 ugotowanych jaj, por, cebula czerwona, papryka, marchew, czosnek, sól, pieprz, majonez. Majonez: 2 szkl. oleju, jajko, łyżeczka musztardy, łyżeczka octu, szczypta soli i pieprzu... blendujemy od dołu do góry ~10 s i majonez gotowy...  majonez-domowy -- Wszystkie warzywa i jajka kroimy...potem wkładamy do miski i dodajemy

chleba naszego
Surówka z kiszonym jabłkiem 107

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam wymyślać różne surówki do obiadu. Surówka z kiszonym jabłkiem jest wyjątkowa ze względu na smak składników i bogactwo zawartych …

My Blueberry Corner
Lody porzeczkowe z mascarpone 182

dostałam olśnienia! Przecież ja te lody mam! I wcale ich dzisiaj nie jadłam. Piszę więc i podjadam, grzesząc okrutnie o tak późnej porze.  Lato to w ogóle czas kulinarnej rozpusty... niby gorąco, niby lekko, sałatka, dużo wody w ciągu dnia.. a z drugiej strony bach - urlop i zupełna beztroska. Kawa na śniadanie, kawa po obiedzie

bistro mama
Sałatka z szparagami 164

Wiosenną porą kiedy jest sezon na szparagi możemy przygotować taką smaczną i lekką sałatkę. Możemy ją przygotować na kolację lub do pracy, polecam. Składniki: 50 gram rukoli 200 gram zielonych szparagów 2-3 jajka ugotowane na twardo 2 małe pomidory 1 mała cebula Olej lniany Przyprawa do sałatek Cykoria Sól Sposób przygotowania: Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka

Bajeczna Kuchnia
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 128

książki? Bardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding z chleba

Ugotowane pozamiatane
Żurek tradycyjny wielkanocny z białą kiełbasą i jajkiem. 189

zupa wielkanocna, wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt. W niektórych domach podawany jest już na śniadanie wielkanocne, w innych w porze obiadu. U mnie na obiad, na śniadaniu królują jajka, wędliny i sałatki. Mój żurek gotuję na wędzonce, przeważnie jest to szynka wędzona do gotowania, swojskim boczku i białej kiełbasie, podaję z jajkami ugotowanymi na twardo

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziemniaki pieczone 154

Jako typowa poznanianka ziemniaki przyjmuje w każdej formie i o każdej porze. Mogę je jeść gotowane, pieczone, smażone, w zupie, gulaszu czy też sałatce. Wszystkim fanom tej fantastycznej bulwy polecam też ziemniaki pieczone na patyczkach od szaszłyków. Są smacznym, fajnym i efektownym dodatkiem do obiadu. Ilośc porcji: 3 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 6 ziemniaków

Kolizje Smaków
Sałatka z jarmużem i suszonymi pomidorami 121

Kilka dni temu objadaliśmy się pączkami wiec teraz pora na coś zdrowego co da nam dużo energii na cały dzień. Sałatka z kurczakiem może być śniadaniem, obiadem lub kolacją, świetnie się też sprawdzi jako danie na wynos do pracy czy do szkoły. Składniki: - 1 opakowanie jarmużu, ok.12-15 dag - 2 filety z piersi kurczaka - suszone pomidory w oliwie

Apetyczna babeczka
Sałatka z wędzonym kurczakiem 189

Jeżeli lubicie sałatki z ryżem to trafiłam w dziesiątkę. Mnóstwo dodatków, wędzony kurczak i por... Osobiście przepadam za tego rodzaju przekąskami, na imprezę, spotkanie czy jako drugie śniadanie. Składniki:  3 00 g wędzonego kurczaka (możemy użyć jakiejkolwiek części bez skóry i kości) 150 g ryżu długo ziarnistego (waga przed ugotowaniem )  300 g ananasa z puszki  kukurydza(...)puszki  groszek z puszki 5 łyżek majonezu  biała cześć pora  szczypiorek  pól czerwonej papryki  sól i pieprz do smaku  Przygotowanie :  Mięso kurczaka bez kości i skóry pokroić w drobne kawałki. Ryż ugotować, zmoczyć pod zimną bieżąca wodą i odcedzić. Ananasa i paprykę pokroić w drobną kostkę, a kukurydzę i groszek odsączyć. Pora

Niezły Młynek
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 546

tarki II puszka tuńczyka III część pora IV majonez V kukurydza VI ser żółty VII fasolka VIII 2 puszka tuńczyka IX reszta pora X majonez XI starte na małych oczkach tarki żółtko jaj. Gotową sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin aby składniki "przegryzły się".  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą