Mogę tylko powiedzieć - wymiata - ! 2 pęczki natki pietruszki drobno posiekanej 1 pęczek rzodkiewki 1 jabłuszko ugotowana fasolka szparagowa żółta 1 mały zielony por Sos
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNiespodzianka przygotowana przez moich rodziców z okazji Dnia Mamy i zbliżającego się Dnia Dziecka. Wizyta w restauracji, gdzie do tej pory jeszcze nie jedliśmy, chociaż
Karola gotujeWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 4 małe pory (białe i jasnozielone części), jabłko
JejKuchnia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Niezwykle prosta, ale jakże smaczna surówka. Nie mówię o tym, ze drzemie w niej moc witamin ☺ Szczególnie o tej porze roku, kiedy
Kulinarne przemysleniaKarnawał w pełni, bawimy się na balach i na domówkach, w mniejszym lub większym gronie. No i oczywiście jemy same pyszności przygotowane przez panie domu lub współuczestników zabawy. Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem to jedna z moich propozycji na taką imprezę. Zawszę ją robię i szybko znika z talerzy. A przy okazji, lubicie robić zakupy(...)których nie odważyłabym się kupić, na przykład butów czy też bielizny... Ubrania też wolę kupować w realu, na żywo , wtedy można dotknąć, przymierzyć... Nie kupowałam też do tej pory artykułów spożywczych przez Internet, aż do momentu gdy na mojej drodze stanęło Frisco . Zajrzałam na ich stronę - wybór przeogromny - nie ma kolejki, tłumu wycieczek zwiędzających sklep i przepychających
Kulinarne przygody GatitySzybki i pożywny lunch w pracy zawsze miło zjeść. Najważniejsze aby pamiętać o minimum 3 posiłkach w ciągu dnia, przyjmowanych najlepiej o stałych porach. Lunch do pracy powinien być przede wszystkim pożywny ale też i lekki, aby nie ciążył nam na żołądku. Komponując taki posiłek pamiętajmy aby był on bogaty w białko, np. pierś z kurczaka czy indyka, jajko(...)kukurydzy i posiekaną natkę pietruszki Umieść na dnie słoiczka, dodaj komosę, kukurydzę, pierś z kurczaka drobno pokrojoną, sałatę i na samą górę pomidorki. W tej formię bez problemu przetransportujesz sałatkę w torebce czy plecaku. Przed zjedzeniem wymieszaj lub odwróć do góry nogami i potrząśnij! Smacznego
SMYKWKUCHNImożna przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko(...)duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy
Calzonella.comłyżki oliwy extra vergine, 1/2 cebuli, 3 ząbki czosnku, 1/3 pora, 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, 2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati), 1 szklanka czerwonej soczewicy, 1 puszka(...)pomidorów, 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki cukru, kilka gałązek natki pietruszki, świeża kolendra (opcjonalnie). Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza
Świat Domowej KuchniPołączenie makaronu w sałatkach sprawdza się idealnie. Tym razem proponujemy w bezmięsnej, pożywnej i aromatycznej wersji. Składniki 250 g drobnego makaronu 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 4 ogórki konserwowe 3 jajka ugotowane na twardo 1 por 3 łodygi selera naciowego koperek 3 pełne łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente, odcedzamy
R'n'G KitchenObok pospolity mniszek lekarski, z którego liści robi się sałatki, a z z kwiatów napoje i miód. I tasznik. Nie bez kozery nazywany "chlebkiem" :) Dobry dodatek do wielu potraw, choć co wytrwalsi potrafili nazbierać tego tyle, że starczyło na pastę do chleba :) Okazuje się, ze o tej porze można jeszcze spotkać pędy orlicy, o której pisałem już tutaj
Kryzysowa Książka Kucharskazwykłe czy ciemne). Czosnek niedźwiedzi wspaniale podkręca i podkreśla smak sałatki, a przy tym nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
Kolorowy Przepisownikchleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana, z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka
kruche babeczki