Takie cudo, na każda porę dnia. Ja jadłam na śniadanie, ale jako przystawka do obiadu, albo przekąska na wieczorne przyjęcie jak znalazł. Składniki: 5-6 łyżek
Quinoa Raz!Prosty w przygotowaniu, bardzo delikatny i subtelny w smaku krem marchewkowo- imbirowy – może stanowić lekkie danie lub przystawkę na każdą porę roku! Wybierając jedzenie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPotrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już
mojewypiekiinietylkoCo myślicie o truskawkach podanych z miętą, cukrem trzcinowym i sosem balsamicznym? Ja do tej pory uwielbiałam truskawki z cukrem i śmietaną. Jednak te podbiły
Magiczne Życie MartySałatkę z brokułem robię już od dość dawna, bo jakoś mam wielki sentyment do tego warzywa i bardzo mi smakuje :) a zawsze jak widzę brokuł to sobie myślę, że ma kształt idealnego (jak dla mnie) bukietu ślubnego :) i gdy przyszła pora wyboru bukietu, to z kształtem nie było problemu – był jak brokuł, tyle że z róż i białych eustomów(...)trochu i każdą warstwę delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy po trosze majonezu, po czym nakładamy kolejną warstwę i tak do momentu gdy skończą nam się składniki :) Uwaga! Gotowej sałatki na koniec nie mieszamy, gdyż brokuł jest zbyt delikatny i po wymieszaniu może powstanie nam brzydka bryjowata papka, którą raczej nikt z gości nie będzie chciał się poczęstować
Smakowy Rajcebuli, pora oraz czosnku, które potem oddały zupie swój intensywny, lekko słodkawy smak. Dodałam ziemniaki i bulion, a gdy się gotowały - zmiksowałam pesto. Natka pietruszki oraz orzechy włoskie według mnie bardzo dobrze łączą się z ziemniakami. Pesto pietruszkowe zresztą uwielbiam na równi z tym bazyliowym - pasuje nie tylko do ziemniaków (spróbujcie dodać odrobinę do ugotowanych ziemniaków lub sałatki ziemniaczanej(...)tego przepisu, prawda? Ziemniaczana zupa-krem z pesto pietruszkowym Składniki / na 4-6 porcji: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła 1 cebula pokrojona w kostkę 1 por pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku posiekane 600 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę (wybieram żółtą odmianę) 1 l bulionu warzywnego (domowego lub z kostki ekologicznej) szczypta gałki muszkatołowej sól
Chilli Czosnek i Oliwaproste posiłki.Miska- w tym niepozornym naczyniu możesz podać: pożywne, pyszne i kolorowe dania.Zupy sałatki,owsianki.Autorka utwierdza w przekonaniu że inspiracją do pysznego i zdrowego gotowania może być wszystko.Pora roku, wspomnienia, wycieczka na targ. Miska-to pierwsze naczynie z którego jedzą dzieci. Idealna na każdą porę dnia.Zmieści pyszne i pożywne danie czasem przygotowane z kilku tylko produktów.Ważne
Sama słodycz i szczypta chiliteraz piszę posta. Da się? Da się. A co do samej sałatki, podpatrzyłam ją u moich tyskich rodziców na świętach. I już. Nie pytałam nawet o składniki, zrobiłam ją na czuja, trochę po swojemu. Wyszła jak cza :). Składniki: 5 jajek biała część dużego pora 1 puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki
Kardamonovyukrywać - zaraz jesień. Mimo, że nie jestem fanką aury jaka panuje o tej porze roku, to jestem ogromną fanką dobrodziejstw jakimi obdarowuje nas natura w tym czasie. I tak jeden składnik potrafi często zainspirować mnie do zrobienia czegoś nowego i pysznego. Tak było z tą sałatką! Gruszki i figi po prostu kazały się zapiec z serem, miodem i tymiankiem
Cooking Monstercheese, lasagne z ciągnącym się serem, czy chociażby pikantne zapiekanki przyrządzam o tej porze roku dosyć często. Jednak równie często staram się, aby te dania były jak najbardziej zdrowe. Jednym z moich faworytów w ostatnim czasie są dyniowe bezglutenowe gofry z czarnym sezamem. Podane z sałatką na ciepło w obłednym słodko-pikantnym dressingu. A jakby tej dobroci było mało
Mienta blogprzyszła pora na bób, który już od pewnego czasu gości na warzywniakach. Aż szkoda nie skorzystać. W poszukiwaniu fajnych, lekkich, a zarazem pożywnych przepisów na dania z tym warzywem znalazłam to - czyli fantastyczną sałatkę z bobem. Źródłem przepisu jest blog Jadłonomia. To trzeba koniecznie wypróbować w tym sezonie bobowym! Smacznego! Składniki: 500 g bobu 0,5 czerwonej cebuli
psgotujemytłuszczu i od razu podawać ze świeżymi warzywami, sałatkami lub humusem. Tym razem poszliśmy na łatwiznę i humus kupiliśmy. Nie jest on zły, ale z domowym na pewno smakowało by jeszcze lepiej, bo co domowy to domowy. My do tej pory robiliśmy humus z tego przepisu. Niestety z racji "małych " przejść z telefonem utraciłam kilka zdjęć
Państwo Wojtczuk gotująświeżym szczypiorkiem z ogródka posypane. Kolorowe obiadki gotuję 🍴, zdrowe sałatki szykuję, bo chcę żeby dania były wyjątkowe i w smaku nietypowe. Dzięki Wiośnie 🌹 🌼 🌷 ciągle się uśmiecham 😄 i na takie, radosne Wasze smakołyki czekam ⏳. Regulamin konkursu: 1. Tematem konkursu jest Wiosna to pora radosna - słodka i słona . 2. Nagrodami
Moniki Smakołykigyrosa lub grilla 200 g sera żółtego goudy kilka papryk konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1/2 część sałaty pekińskiej lub lodowej 1 ogórek zielony 2 pomidory 1/2 części pora ketchup do polania(...)por drobno kroimy. Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę
Kulinarne Fantazje Mariolijeśli tak to mam dla Was propozycję szybkiej i pysznej sałatki. Do sałatki użyłam bezglutenowego makaronu kolanka Incol które bardzo polecam alergikom. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 szklanki ugotowanego makaronu kolanka ja użyłam Incola 4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę kawałek pora pokrojonego w półplasterki 1 puszeczka marchewki gotowanej na parze i pokrojonej
Sama słodycz i szczypta chiliweekendy staram się przygotowywać jakąś sałatkę do kanapek z wędliną. Ostatnio wymyśliłam taką oto kompozycję z warzyw, sera i jajek. Bardzo nam smakowała! Właśnie teraz jest okazja, by przepis wypróbować, do czego bardzo Was zachęcam... Składniki: 2 pory 5-6 jajek pęczek rzodkiewki 1 puszka kukurydzy 4-5 korniszonów 3 łyżki majonezu ok. 150 g żółtego sera 2 łyżki
Czerwień i błękitżydowsku, szwedzku czy sarmacku, albo z imbirem, suszonymi śliwkami i pomarańczą! Karp faszerowany, sałatka z boczniakami glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami
Plate of JoyPyszna i łatwa do zrobienia sałatka. Sprawdzi się zarówno na co dzień, na śniadanie lub do pracy, jak również na większe spotkania jako przystawka. Polecam bo jest pyszna i wyrazista w smaku. Tak jak lubię :) 2 duże pory (jasne części) puszka czerwonej fasolki mały słoik marynowanych pieczarek 6 jajek 3-4 łyżki majonezu sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotować
Smakołyki AsiKolejnym daniem był tatar z tuńczyka, podany na dwa sposoby. Drobno krojony na sałatce z ogórków oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas
królestwo garówsmaku. Przygotowanie: 1. Umytego pora kroimy na bardzo drobne paseczki. (2.) Pora można sparzyć polewając wrzątkiem - ja tego nie robię. Całkiem surowy jest ostrzejszy :). 3. Jajka gotujemy na twardo i kroimy z drobną kostkę. 4. Wszystko łączymy przy pomocy majonezu. 5. Dokładnie mieszamy sałatkę, dodajemy sporo pieprzu (przynajmniej 3 szczypty) i sól. 6. Sałatkę przekładamy do słoika
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisywszystkich smakoszy sałatek do których i ja się zaliczam . składniki na 6 porcji 1 opakowanie tortellini z serem 150 g 4 pomidory 3 ogórki kiszone 4 jajka ugotowane na twardo 30 dag szynki 1 por 5 kopiastych łyżek majonezu pieprz przepis Pierożki tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szynkę , ogórki i pomidory kroimy w kostkę, a pora rozcinamy wzdłuż
Smakowite Daniawywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół by jak największe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić na pół wzdłuż by środek też się przypiekł - zdejmuję(...)Wyjęte i ostudzone wyglądają co prawda nie specjalnie efektownie , ale to nic. Odrzucamy por i cebulę choć i je można po zmiksowaniu użyć np. do zagęszczenia zupy lub zrobienia sosu cebulowego do gotowanego mięsa) Z reszty wystarczy delikatnie ściąć brązowe przypieczenia i użyć do zrobienia sałatki , jarzynki do II Dania , utłuc z ziemniakami na puree ( osobno marchew, osobno pietruszkę
Buniabaje w kuchni