Przepisów na bogracz jest tyle, co na popularną sałatkę jarzynową. Każdy ma swój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze
My simple kitchenodsączyć z nadmiaru tłuszczu. Serek camembert umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Kładziemy na niego pokrojonego pora. Przygotowujemy zalewę z oleju, cukru, cytryny, czosnku i przypraw. Zalewamy ser. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach (góra/dół) przez 20 minut. Opcjonalnie całość podajemy z sałatką z rukoli i słonecznika. Smacznego
upichconaSycący bakłażan z sałatką z makaronu z szynką i korniszonem. Proste, lekkie a jakie dobre. Może być na przekąskę, na obiad, na imprezę. Obowiązkowo dodaję dużo pietruszki bo ją uwielbiam, a zimową porą dobrze jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu
wesoła kuchniaOstatnio na topie są u mnie selerowe. Dziś przepis na seler ze słoika. Sałatka jest przepyszna a nie jest pracochłonna tak więc do dzieła. 1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić(...)fasolą. Kukurydzy nie trzeba przelewać wodą, wystarczy odsączyć na sicie. Ananasa pokroić w kawałeczki i także odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półksiężyce. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem
Jadło i czytadłoRobię je z różnymi dodatkami i wykorzystuję tez makarony w różnych kształtach. Do tej sałatki użyłam makaron Melissa Prima Gusto w kształcie drobnych muszelek. Składniki: 150 g makaronu Conghiliette Prima Gusto 100 g szynki konserwowej w plasterkach 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (białą część) 4 plastry ananasa z puszki 6 łyżek majonezu sól pieprz cukier Przygotowanie: Makaron
Ala piecze i gotujesałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce . Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona Kawałek pora 80 g kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła 6 plastrów dobrej szynki 5 małych
Sama słodycz i szczypta chiliSłoneczna sałatka w żółtym kolorze :) Bardzo szybka w przygotowaniu więc będzie idealnym poczęstunkiem dla niespodziewanych gości :) Składniki: 1 słoik selera marynowanego 1 puszka kukurydzy 200 g szynki konserwowej jasna część pora 1 puszka ananasa 150 g sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Marynowany seler oraz kukurydzę osączamy z zalewy (seler można pokroić w krótsze paski
Na Ciasteczkowych PapierachPyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy
Bajeczna Kuchniaśrednie pomidory 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Por przekrawamy wzdłuż i kroimy w półplasterki. Jabłka kroimy i pomidory kroimy w kostkę. Śmietanę łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce. Źródło: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji" Ilość porcji: 5 koszt wykonania: ok. 6 zł czas przygotowania
Pobite gary BarbaryWreszcie nadeszła pora na pyszne, młode i jędrne szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone
potrawyregionalnepiekarnik do 200 stopni i pieczemy 15 minut. Gotowe :) A w kolejnym wpisie sałatka krabowa :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufacturePogoda rozpieszcza nas pierwszymi promykami wiosennego słońca, święta za pasem, najwyższa pora więc zabrać się za pyszne i roślinne wielkanocne potrawy. Na pierwszy rzut pójdzie majonez, który stanowi bazę do większości dań. Już wcześniej podawałam podobny przepis przy okazji makaronowej sałatki ze świeżymi pomidorami i awokado , ale na wszelki wypadek powtórzę go tutaj wraz ze zdjęciami. Ten majonez robi
Roślinna - blog wegańskimamie, odmrożę sobie uszy" ;) Kostka jest wyrazista, ale smak ten sam. Choć na tę sałatkę mam ochotę ze 3 razy w roku, bardzo ją lubię. SKŁADNIKI: 2 większe ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1/2 małego selera 1 kopiasta łyżka drobno pokrojonego pora 2 jajka 2 średnie kiszone ogórki 10 plasterków szynki 1-2 łyżeczki ostrej musztardy
Kuchnia w opałachpodacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly. Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii,ale to nie jedyne polskie danie noszace dziwna nazwe.Na swiatecznym stole u wiekszosci bedzie goscic salatka jarzynowa,moze wiec skusicie sie na podanie sledzika po japonsku? Skladniki na 2 porcje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się od domownika, bo jego mama taką robi na święta. Przejrzałam Internet, żeby zobaczyć jak to wygląda i z czym się to je i opracowałam swoją wersję. Oczywiście moja sałatka jest z quinoą, bo innej opcji nie ma ;) a ponieważ zostałam fanką domowego majonezu i od jakiegoś czasu nie kupuję gotowego, więc mój majonez również znalazł tu swoje zastosowanie. Namawiam(...)kostkę, buraki marynujemy w soku wiśniowym. Por pozbawiamy zielonych końcówek (zostawiamy tylko zwartą jasno zieloną część) i kroimy w drobną kosteczkę, zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na parę minut i przecedzamy. Ogórki kiszone również kroimy w kosteczkę. Na dno szklanej miski, lub szklaneczek wykładamy śledzie, na nie kładziemy majonez, warstwę pora, znów majonez, ugotowaną quinoę, majonez, ogórki
Quinoa Raz!Risotto w trochę innym wydaniu niż gotowałam do tej pory. Przede wszystkim bez dodatku mięsa. Może danie na zdjęciu nie wygląda apetycznie, ale jest bardzo
Karola gotujePrzedstawiam przepis na pyszne gofry bezglutenowe. Świetnie nadają się na drugie śniadanie. Odradzam na pory popołudniowe (jest w nich cukier, który w naszych okolicznościach powoduje
Kawa z mlekiem