sałatkach . Dzisiejsza jest inspiracją na Wielkanoc, bo z jajkiem, oliwkami i kukurydzą oraz zieloną sałatą masłową, która ostatnio gości w moich codziennych posiłkach. Lubię zwłaszcza jej młode, najmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko na kanapkach czy jako dodatek do obiadu ze śmietaną i cukrem. Pora to zmienić, jeśli(...)doskonale się sprawdzi. Jeśli lubicie zielone oliwki, wykorzystajcie takie, niestety nie potrafię przekonać do zielonch oliwek, jedynie smakują mi te z pestkami, które zajadaliśmy na promocji Cagliari w Krakowie . Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Składniki: kilka liści sałaty masłowej, tych wewnętrznych, jasnych i chrupiących 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki konserwowej kukurydzy
Moja smaczna kuchniaaromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past, zup czy innych dań :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 5 - 6 główek czosnku olej roślinny (np. rzepakowy) gałązka świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku 3 - 4 średniej wielkości ziemniaki 1 duża cebula kawałek pora 2 listki laurowe 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu
W kuchni Katieudział. Wolałam się zabezpieczyć i przygotować dwa dania, na wypadek, gdyby mi jedno nie wyszło ;) ale pyszne wyszły oba! I potem miałam problem, który z nich zgłosić... Wybrałam wtedy sałatkę (po konsultacjach z Mężem zarówno smakowych jak i przeglądzie zdjęć). Dziś zatem prezentuję drugi wymysł, który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski(...)świąteczny stół - zachwyci każdego! :) Do przygotowania użyłam makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej żurawiny 1/2 szkl. bulionu warzywnego 1 pęczek świeżej kolendry (1/2 krzaczka) około 50ml śmietany 30% żelatyna sól świeżo
Kolorowy Przepisownikcieszą się lepszym zdrowiem” Mahatma Gandhi Poniżej znajdziecie przepis na pyszną i zdrową sałatkę z fasolką, pomidorkami i olejem lnianym. A pod nim… tak długo wyczekiwane wyniki konkursu z SemCo. Składniki: 2 spore garście żółtej fasolki szparagowej* kilka małych pomidorków 2-3 cm pora (biała część) 1 łyżka oleju lnianego wielkopolskiego SemCo 1 ogórek kiszony świeżo mielony pieprz
Słodkie okruszkiJesień jak każda pora roku ma swoje pyszne sezonowe warzywa, są to między innymi różne odmiany pożywnej dyni, a także pyszna i bardzo zdrowa brukselka. Właśnie te dwa jesienne warzywa są bohaterami dzisiejszej sałatki. Przepis znalazłam w najnowszej książce wydanej właśnie przez Lidl Polska pod tytułem "Jeść zdrowej. Warzywa i owoce". Znajdziecie w niej pyszne i zdrowe przepisy
Kulinarne przygody GatityPyszna, łatwa i efektowna sałatka. :) Składniki: 1 opakowanie tortellini z mięsem (250 g) 500 g pomidorków koktajlowych 350 g żółtego sera (o delikatnym smaku) 350 g szynki 1 ogórek (duży) mała puszka kukurydzy 1 por 250 ml majonezu light 3 łyżki jogurtu greckiego sól pieprz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego kilka kropel soku z limonki 2 garście startego parmezanu szczypiorek(...)Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. W miseczce umieszczamy jogurt, majonez, sok z limonki, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz i parmezan. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy. Pora kroimy w półtalarki, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Ser, szynkę i ogórka (umytego i obranego) kroimy w kosteczkę. Umyte pomidorki kroimy w ćwiartki. Kukurydzę odcedzamy. W przezroczystej misce
DominikaDolciDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem
Kawa z mlekiemDo tej pory na blogu funkcjonowało moje bezglutenowe prawie idealne ciasto na pierogi , ale że po kilku latach diety bezglutenowej zrezygnowałam z niej, zatem
Kawa z mlekiemZrobiłam tą sałatkę dzisiaj rano przed pracą. Prosta i pyszna, polecam. Do garnka z gotującą osoloną wodą wrzucić tortellini. Gotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i
Kuchnia PokoleńWitam Was wieczorową porą spod ciepłego kocyka z filiżanką pysznej herbaty. Uwielbiam leniwe wieczory. Szkoda, że tak szybko mijają. Ostatnio u nas imprezowo, co weekend jakaś parapetówka, goście, dlatego trzeba wymyślać różne przekąski, sałatki i słodkości. Tym razem zainspirowana przepisem z bloga kotlet.tv zapraszam Was na sałatkę krabową, w połączeniu z chrupiącą bagietką smakuje idealnie! Składniki
Trufelkowoczas, gdy w kuchni pachnie ogórkami. Małosolne na teraz, kiszone na zimę, sałatki i pikle różnego rodzaju. Wreszcie mamy ciepłe noce, deszcz w ubiegłym tygodniu dobrze podlał ziemię, ogórki rosną jak szalone;) A i na targu ogórki teraz są w dobrej cenie, pora najwyższa więc by uzupełnić domową spiżarnię. Jeśli zdarzyło się Wam kupować kiedyś kiszone ogórki
Obiad gotowynawet mi :) SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 filety łososia ok. 10 cm pora (biała lub jasnozielona część) 6 plasterków cytryny ok. 3-4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki i mięta) sól pieprz kilka malutkich kosteczek sera feta oliwa ev. folia aluminiowa PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Por kroimy w półksiężyce, przesmażam na odrobinie oliwy-około 5-6 minut(...)oliwy, układamy plasterki cytryny na nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką
Kopystką po garachsałatka była lżejsza majonez można całkowicie zamienić na jogurt naturalny. Sama sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, a w smaku przepyszna. Składniki: 1/2 kapusta pekińska 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 2 pomidory 1/2 białej części pora 1/2 pęczka pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć
magiczna kuchnia Kasisłoików przeróżnych wyrobów. Szukałam w tym roku przepisów na przetwory, które do tej pory nie robiłam. Chciałam spróbować czegoś nowego i ciekawego w smaku. I gdy tylko zobaczyłam ten przepis ( klik ), to od raz wiedziałam, że to będzie hit. I się nie myliłam. Sałatka jest przepyszna! I gorąco polecam zrobić sobie kilka słoików na zimę :) Składniki
My simple kitchenprzypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie
PaleoSMAK