salatka z pory - 3237 przepisów (strona:132/216)

Szybka sałatka z tuńczyka 135

Jest to mała porcja, jeśli chcesz większą trzeba podwoić składniki. Bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo prosta. Makaron zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut

Kuchnia Pokoleń
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 164

LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z  cieciorką, brokułem i marchewką Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach

Wegańska kuchnia orientalna
Liebster Blog Award 130

Coco Chanel 9.   Ulubiona pora roku? odp: Lato 10. Napoje gazowane czy niegazowane? odp: gazowane 11. Od jak dawno gotujesz?  odp: odkąd pamiętam  MOJE PYTANIA !!! 1. Ulubione narzędzie w kuchni to...? 2. Bez jakiej przeprawy nie możesz się obejść w kuchni? 3. Jaka jest Twoja ulubiona sałatka/ surówka ? 4. Jaki jest Twój

ClauditteMissCooking
7 powodów, dla których uwielbiam ... 446

składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można

KUCHARNIA
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 212

jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku... Czasami też zdarzają się chłodne, ponure

W kuchni Karmel-itki
Letnie smaki Francji. Sałatka z serem pleśniowym, burakiem i kwiatami bzu czarnego 171

coś lekkiego i biec dalej w poszukiwaniu przygody. Nawet gotować się nie chce bo przecież tak łatwo sięgnąć po chrupiące sałaty, młode warzywa czy soczyste owoce. Do takich letnich sałatek czy przekąsek doskonale nadają się sery, które podkreślą walory innych składników same stając się gwiazdami na talerzu. Aromatyczne, pełne smaku, przenoszą nas w odległe krainy, na łąki mlekiem płynące(...)zależy od wielu czynników. Wpływ na nie ma nie tylko mleko konkretnej rasy bydła o czym decyduje położenie łąki gdzie zwierzęta się pasą i roślinność jaką jedzą, ale także pora roku, temperatura i miejsce przechowywania gotowych wyrobów. Wiele z tych regionalnych produktów ma certyfikaty jakości AOP zaświadczające o ich niezwykle wysokiej jakości i miejscu pochodzenia. Sięgając po sery

Smaczna Pyza
Przechowywanie żywności 147

gotową pyszną i zdrową sałatkę – jak znalazł na kolację. Wymienione warzywa z puszki mogą stanowić również dodatek do warzywnych zapiekanek , gulaszów czy farszów tak więc nie ma obaw, że otwarta puszka nie zostanie szybko wykorzystana. Pełnoziarnista mąka – wiadomo do czego służy mąka: ciasta, naleśniki, pierogi i wiele innych potraw. W lodówce zalega ser twarogowy? – pora usmażyć razowe naleśniki(...)przez cały rok. Dotyczy to przede wszystkim letnich warzyw i owoców jak: ogórki – pomysłów na przetwory ogórkowe jest mnóstwo – począwszy od tradycyjnych ogórków kwaszonych a skończywszy na różnorodnych wersjach sałatek z ogórkiem w roli głównej) pomidory, z których można przygotować przecier pomidorowy czy domowy ketchup , papryka, z której można przyrządzić smaczny przecier, świetnie nadaje się również do marynowania czy sałatek

moj przepis na
Kluski dyniowe z serem pleśniowym 239

farsz do naleśników. Dopiero po upieczeniu lub ugotowaniu dynia zyskuje inny wymiar smakowy. Przy okazji kupienia dyni, możemy również wykorzystać jej pestki, które wysuszone nadadzą się do różnych sałatek. Jednak dzisiaj, przedstawiam przepis z wykorzystaniem miąszu dyni, który dodałam do klusek. Podałam je w kremowym, lekko słodkim, serowym sosie na bazie śmietanki 30%. Efekt końcowy jest ukazany na zdjęciu. Miłego(...)szklanka puree z upieczonej dyni 2 jajka 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (typ 700) 80 g startego parmezanu szczypta soli szczypta cukru sos: około 180 ml śmietanki 30% 1/2 pora 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru sól, pieprz sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 120 g sera pleśniowego brie/camembert

Jaglusia
Sałatka z kaszą gryczaną, fetą, pieczonym burakiem, awokado oraz orzechami włoskimi czyli nowy cykl- Lunch Box 500

jednak zainwestować trochę swojego wolnego czasu w domu, by móc dobrze przygotować się do następnego dnia. W tym celu właśnie stworzyłam nowy cykl na blogu o nazwie LUNCH BOX. Pora lunchu to moment, w którym powinniśmy przygotować nasz mózg do działania na resztę dnia oraz zapewnić nam samym energię by móc zrealizować zadania danego dnia, cóż niewielu jest takich(...)energia jest potrzebna. Wysiłek psychiczny jest współmierny do naszego wysiłku fizycznego, dlatego nasze posiłki spożywane w ciągu dnia są tak dla nas ważne. Przedstawiam Wam Panią sałatkę, którą można zabrać ze sobą do pracy jak i na uczelnię. Zawiera wszystkie niezbędne do naszego funkcjonowania składniki: węglowodany (które równają się energii), białko oraz witaminy i minerały. A więc do dzieła. Składniki

Mango Papaja
Pesto z czosnku niedźwiedziego 118

Dzień dobry! Jak minęła Wam majówka? Pogoda chyba nie była wcale taka zła, nas deszcz zmoczył jedynie raz ;-). Na dobry początek tygodnia serwuję Wam kolejne zielone

Pora coś zjeść
26 przepisów z egzotycznymi owocami 111

Owoce egzotyczne zachwycają nie tylko swoim wyglądem. Smaczne, kolorowe, dodają energii nawet w zimowe, ponure i mokre dni. Idealne do koktajli, sałatek, świetnie smakują w wytrawnych duetach . Zdrowe, pełne witamin i coraz częściej dostępne w Polsce sprawiają, że z czystej ciekawości kupujemy egzotyczne owoce. Niektóre z nich można zamrozić, podzielić na porcje, w woreczkach i wyjąć, gdy tylko mamy ochotę(...)pożywny koktajl! Latem zaś można zmiksować pyszne sorbety, które są o wiele lepsze w smaku, konsystencji i wyglądzie od tych sklepowych, pełnych niezdrowych dodatków. Do moich ulubionych, zwłaszcza zimową porą należą cytrusy, ale i ananasy, kaki to moja wielka miłość. Na co zwracać uwagę kupując owoce egzotyczne? Słodkiego i dojrzałego ananasa poznacie po tym, że łatwo oderwać środkowe liście, kaki

Moja smaczna kuchnia
Sumak 154

jaja po libańsku ( szakszuka ), sałatki, dania warzywne,  falafel , szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak, zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To nowe doświadczenie kulinarne jeść kwaśny smak, który pochodzi z przyprawy w proszku ( kojarzył mi się do tej pory głównie z cytryną) . Sumak jest jednak

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka meksykańska 2167

Bardzo kolorowa, szybka w wykonaniu sałatka nadaje się w sam raz na przyjęcie gości lub na co dzień. Jej wykonanie zajmie Ci dosłownie 10 minut. Prezentuje się niesamowicie apetycznie i odwdzięcza się smakiem. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża papryka pół pora 200 g sera żółtego majonez sól, pieprz do smaku Wykonanie

Mojewlasne.pl
Pieczona pierś z gęsi z dodatkiem borówek 147

Wielkanoc nadchodzi coraz szybszymi krokami. Pora zaplanować menu na te dni, prawda? Chcę Wam dzisiaj zaproponować prostą, ale pyszną potrawę: pieczoną pierś z gęsi. Można ją podać jako danie obiadowe, a wtedy wystarczy ugotować (lub upiec) ziemniaki, zrobić sos (np. na bazie dobrej śmietany) i przygotować dowolne, ulubione sałatki. Można także podać ją jako przekąskę, bo taka pierś będzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa cebulowa 384

sobie nie dodać jej do mięs, sałatek, surówek czy innych dań). Ale wracając do zupy – bardzo, ale to bardzo ją lubię. Nawet nie wiem kiedy ten moment nastąpił, że odważyłam się ją spróbować, a potem przygotować samodzielnie, ale… jak już zrobiłam, to przyjęła się. Zwykle wracamy do niej w porze jesienno-zimowej. Fajnie rozgrzewa, jest niedroga

Smaki Na Talerzu
Degustacja w BelEtage 226

przystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt.  Druga przystawka – szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami

Obiad gotowy
Sałatka z makaronu gryczanego z tuńczykiem 289

zaledwie kilka minut. Do sałatki użyłam makronu gryczanego od Fabijańscy , który świetnie łączy się z tuńczykiem i pozostałymi  składnikami, a w dodatku ładnie się prezentuje. Doprawiłam pieprzem białym od  Rafex . Składniki: 300 gram makaronu gryczanego od  Fabijńscy 1 puszka kukurydzy 1 puszki tuńczyka w sosie własnym Kawałek pora 5 łyżek majonezu Sól świeżo

Bajeczna Kuchnia
karnawał w królestwie garów 128

krewetkami sałatka z wątróbką    sałatka z jajkiem i groszkiem pasztet z wątróbki pimientos de padron  daktyle zapiekane rosti/jajko/anchois   zapiekane tartinki z ciasta francuskiego gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem   słodko słone poduszeczki z halloumi muffinki z serem i suszonymi pomidorami   chipsy ziemniaczane z serem mini tarty z porem i szynką mini tarty ze szpinakiem

królestwo garów