marynowanymi pieczarkami dla miłośników sosu czosnkowego. Jak zwykle w takim przypadku chwila krojenia i już gotowa sałatka. Lekko kwaskowata ale i łagodna No cóż dużo gadać – lubię ją. Składniki: duży słoik pieczarek marynowanych puszka kukurydzy 5-6 jajek 20 dkg żółtego sera 1 por (biała część) 1-2 ząbki czosnku Sól pieprz majonez jogurt Przygotowanie: Sos – 3 łyżki majonezu(...)jogurtu lub śmietany, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku (lub dwa jeśli lubicie mocno czosnkowe sosy)wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Mamy w ten sposób sos czosnkowy. Warstwa 1 – pora przekroić wzdłuż na pół, umyć i pokroić w drobne piórka. Sparzyć gorącą wodą, przelać zimną, odcedzić i wyłożyć jako pierwszą warstwę na dno miski. Sól pieprz i 2 łyżki sosu
Kulinarna Patilogiawarzyw z rosołu, wszystkie warzywa korzenne oprócz ziemniaków były składnikiem rosołu. 4 ugotowane marchewki 1 pietruszki ½ korzeń seler 1 jabłko 3-4 duże ogórki kiszone 1 por 1 cebula (opcjonalnie, sałatka musi być zjedzona od razu, cebula powoduje, że sałatka wcześniej się psuje) 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 1/3-1/2 szklanki majonezu może być(...)domowy majonez 1 łyżka gęstej śmietany (opcjonalnie) 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie Sałatki z warzyw z rosołu: Por parzymy wrzątkiem, studzimy i drobno siekamy, tak samo siekamy cebulę jeśli ją chcemy wykorzystać. Ugotowane marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy odlaną z zalewy kukurydzę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrio a w połączeniu z pozostałymi składnikami tej sałatki tworzą orzeźwiającą całość. Dodatkowej lekkości nadaje sałatce mała ilość majonezu. Idealna w oczekiwaniu a ciepłe wiosenne dni i świeże warzywa… Składniki: 2 słoiki selera 1 puszka ananasa 30dag szynki gotowanej 4 jajka 1 por 2 duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę(...)krótsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Por przecinamy na pół, myjemy i następnie kroimy w cienkie paski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odsączamy i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu, sol i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Czas przygotowania ok 30 min. The post Sałatka z selerem i ananasem appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaMajówka już tuż tuż więc wymyślam kolejne sałatki, które przygotowuje się łatwo i szybko. Dziś sałatka porowa. Połączenie pora, groszku i jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :) Składniki - 1 por ( tylko biała i jasno zielona część ) - 1 mała puszka groszku konserwowego - 1 większe(...)przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną natkę pietruszki i 2 łyżki majonezu. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę. Sałatki już nie solę, ponieważ por był wcześniej nasolony, dla smaku można dodać świeżo zmielonego pieprzu. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródMój mąż fanem majonezu to nie jest, ale, o dziwo, ta sałatka mu bardzo smakuje. Nie wiem, może dlatego, że tak zachwyca go połączenie ostrego pora, słodkiej kukurydzy, ciecierzycy z jego ulubionymi ogórkami kiszonymi, że nie zauważa majonezu? W każdym razie chętnie ją zjada, podobnie zresztą jak reszta rodziny! Polecam ją zarówno na lunch do pracy, na pyszne śniadanko(...)szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Ale jak długo można ją tam trzymać, to Wam nie powiem, bo u mnie ta sałatka znika w ciągu jednego dnia Smacznego! Artykuł Sałatka z pora i ciecierzycy pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plbabci dosyć dużą ilość pora tak, więc musiałam zastanowić się co z nim zrobić. W tej sałatce zakochałam się z moim mężem bez pamięci. Polecam. Przepyszna. Składniki na sałatkę z porem (około 6 - 7 porcji): duży por (lub kilka małych) kawałki tuńczyka w puszce 3 jajka 5 ogórków konserwowych 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 g majonez (kilka łyżek
Karola gotujenajlepsza pora na sałatki z pomidorów. Pomidory są teraz najsmaczniejsze, a i wybór różnych gatunków coraz większy. Chciałam zrobić sałatkę jaką znalazłam na stronie Ottolenghi, niestety nie miałam melasy z granatów, zastąpiłam ją 100 % sokiem z granatów. Wiem, że to nie to samo, ale sos i tak wyszedł bardzo smaczny, a sama sałatka jest pyszna. Warto poszukać
Stare Garymieszkam z rodzicami, a to już ponad 11 lat, smak sałatki już nie jest taki sam, jak w domu... Musiałam pójść na kompromis, bo mąż lubi, jak w sałatce jest por zamiast cebuli, a ja lubię, gdy jest jabłko. Często robimy ją wspólnie, więc tak powstała nasza rodzinna sałatka warzywna - ale gdy mąż robi ją sam, to zawsze przeforsuje mniej(...)mundurkach" przez ok. 25 minut (lub krócej, wszytko zależy od warzyw). Ważne, żeby warzywa nie były rozgotowane. Jaja gotujemy na twardo. Wszystkie warzywa, jabłko oraz jajka kroimy w kosteczkę, pora siekamy drobniutko, dodajemy groszek oraz majonez z musztardą, dokładnie mieszamy i gotowe
Delicious TitbitsTrwa karnawał, więc pora na pierwszą zwariowaną sałatkę – zobaczcie jak zrobić, krok po kroku, sałatka pizza z tortellini. Karnawał to świetna pora na odważne przepisy. taka właśnie jest sałatka pizza z tortellini, która sprawdzi się nie tylko w czasie imprez, ale także przy innych uroczystościach. Dlaczego to sałatka pizza? Produkty, które używamy do jej przygotowania, praktycznie nie różnią się
Kuchennyviral.plMakaro n Tortellini – urocze małe pierożki, które przepięknie komponują się w sałatce. Różnorodność smaków – z grzybami, z mięsem, z serem – nie da wkraść się rutynie Sałatka zakosztowana u mojej siostry czaruje wyglądem i smakiem Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz(...)drobną kostkę. Aby przygotować pory , trzeba pokroić je w półplasterki i zalać wrzątkiem. Kiedy zmiękną, należy je odcedzić. Selera i kukurydzę odsączyć z zalewy. Gdy wszystkie składniki są gotowe, wystarczy je połączyć, dodać majonez (można wymieszać go ze śmietaną – proporcja wg uznania) i przyprawić solą, pieprzem oraz vegetą. Gotowe Smacznego! Post Sałatka Tortellini pojawił się poraz pierwszy
Za drzwiami kuchnipopularne w Polsce. My Polacy uwielbiamy różnego rodzaju sałatki. Przygotowujemy je na różne imprezy okolicznościowe, święta oraz po prostu na śniadanie lub jako lunch do pracy. Dzisiaj przygotowałam sałatkę z pora, marynowanych pieczarek, pomidorków koktajlowych z dodatkiem ogórków kiszonych i kukurydzy. Bardzo wyrazista w smaku, poza tym idealnie się komponuje z napojami alkoholowymi, wiem bo sprawdziłam na sobie 😃 Składniki(...)Ogórki kiszone kroimy w drobna kostkę, pieczarki i pomidorki kroimy na 4 części. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym i musztard ą . Gdy por zrobi się miękki to łączymy go z pozostałymi warzywami, dodajemy sos majonezowy i przyprawiamy sałatkę do smaku sol ą i pieprzem. Smacznego
kulinarne odsłony patiDzień dobry! Nowy tydzień z chęcią zaczniecie czymś smacznym, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam ciekawą sałatkę. Kolorowych kalafiorów szukałam bardzo długo w Krakowie. Z zazdrością
Pora coś zjeśćSałatki warzywne z majonezem to jedne z najpopularniejszych polskich przekąsek. Dziś przedstawiam Wam przepis na sałatkę z porem, jajkiem i majonezem, którą wzbogaciłam dodaniem kabanosów oraz miechunki. Miechunka to roślina mająca wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem wielu cennych witamin. Owoce miechunki mają delikatny słodko- kwaśny smak. SKŁADNIKI: 1 por, 4 jajka, 2 kabanosy wieprzowe, ½ pęczka szczypiorku, 50g suszonej miechunki(...)Jajka gotuję na twardo. Obieram i kroję w kostkę. Kabanosy kroję w plasterki. Szczypiorek drobno siekam. 3. Do salaterki przekładam pora, jajka, kabanosy, szczypiorek oraz miechunkę. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Do przygotowania sałatki wykorzystałam miechunkę suszoną, którą otrzymałam do testowania od firmy HELIO . Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO
Tradycyjna kuchnia KasiPowód? gorrrącooo!!!! jest mi za ciepło i gdy wracam do domu po pracy wcale nie mam ochoty stać przy kuchence. Sytuacje ratują szybkie potrawy typu placuszki oraz sałatki. Przyszła pora na młode warzywa i staram się wykorzystywać je ile tylko mogę. Tak też powstała ta sałatka. Jest lekka, świeża a jednocześnie sycąca. Polecam! A jeśli lubicie takie
Dzieje kuchennej WiewiórySmaczna i zdrowa surówka do obiadu. Składniki: średni por marchew mała cebula czerwona jabłko sól, pieprz łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Pora i cebulę
e-PrzepisyKulinarne