libańsku (wkrótce na blogu) - sałatki - dania warzywne - falafel - szybki dip: jogurt naturalny + zioła + sumak - zatar (2 łyżki drobno posiekanego tymianku + 2 łyżki prażonego sezamu + 2 łyżeczki sumaku + ½ łyżeczki soli). To dziwne, ale ciekawe uczucie jeść kwaśną przyprawę w proszku, ale polecam spróbować. Może akurat polubicie, jak ja. Kwaśny smak kojarzył mi się do tej pory tylko z cytryną. Sumak jest
Qlinarnie i Qlinarnieświątecznej przerwie pora wrócić do normalnego trybu życia, do pracy i szkoły, a po świątecznym obżarstwie warto zmienić nieco dietę, wybierać lżejsze i łatwostrawne potrawy. Mam nadzieję, że moje pomysły będą Was inspirować, a mnie zmotywują do regularnego przygotowywania takich posiłków! Zapraszam na pierwszy w tym roku zestaw jedzonka do pracy ;) Śnidanie : Sałatka krabowa (wersja light - jogurt zamiast majonezu
Codzienne GotowanieSchabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;) Czego do tej pory nie ma na blogu
Kuchnia po mojemuZapraszam dzisiaj na dobrze znaną Wam sałatkę gyros , kojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :) Składniki :1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy10 ogórków korniszonych2/3 piersi z kurczaka 2 cebulkiSól selerowa SkworcuPrzyprawa do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu 1/2 ząbki czosnku KetchupMajonezKawałek poraWykonanie:Piersi i cebule pokroić w kostkę(...)dodać przyprawy i wymieszać , odstawić na 10 minut .Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy wyłożyć kurczaka i dusić do miękkości .Kapustę umyć i drobno pokroić , kawałeczek pora pokroić w paseczki , dodać sól selerową lub vegetę , czosnek przecisnąć przez praskę ,wszystko wymieszać i na chwilkę odstawić .Ogórki pokroić w kosteczkę.Warstwy; Połowa kapusty Zimny usmażony
Sama słodycz i szczypta chilirówni z sałatką gyros. Wiem, że są jej różne wersje, ja dzisiaj pokażę Wam swoją. Po prostu jest tak smaczna, że idzie w mig. Szczególnie brat mi ją wyjada zaraz po zrobieniu, choć najlepsza jest gdy smaki się już przegryzą, ale nie każdy chce tyle czekać. Składniki: ½ małej kapusty pekińskiej Biała część pora 1 papryka 5-6 korniszonów Mała
Fabryka pomysłówDzień dobry!Początkowo myślałam, że przepis na ten koktajl zostawię Wam tylko na fanpage na Facebooku, jednak jak wiadomo zdjęcie ma mały zasięg, więc przepis na
Pora coś zjeśćdobrze, bo dzięki temu można "zaliczyć" kilka miejsc na raz. Jednym z lokali, który teraz szczególnie miło zapamiętam jest Zazie Bistro - rewelacyjna kuchnia francuska. Do tej pory miałem doświadczenie takie, że kuchnia z nad Loary jest droga. A tu psikus - biorąc pod uwagę porcje no i przede wszystkim jakość dań, cena jest(...)Julia z Meryl Streep w roli głównej. Po prostu bajka - grubaśne kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się
Right Behind The Kitchenpietruszki 1/4 selera kawałek pora (około 15 cm) garść suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków) 8 łyżek mleka kokosowego sól pieprz makaron (np. łazanki) Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do namoczenia na co najmniej godzinę. Warzywa obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmujemy warzywa i odkładamy na bok (można z nich przygotować na przykład sałatkę warzywną). Do gorącego wywaru
Dieta bez mlekaJak ten czas szybko mija. Do Świąt został tylko tydzień. Nie mogę w to uwierzyć Choinka już stoi, piernik leżakuje by nabrać smaku to i najwyższy
Życie ze smakiemCiasto cytrynowe Babka cytrynowa to pyszne, wilgotne ciasto, które świetnie smakuje nie tylko w czasie świąt wielkanocnych, ale jest doskonałym dodatkiem do kawy o każdej porze
KorniszonkiDo nasze, popularnej na blogu surówki z białej rzodkwi dodaliśmy trochę selera i okazało się, że ma zupełnie inny i lepszy smak. Tak powstała nowa
Maminek kulinarnywłaśnie następnego dnia zrobiłem kolejną sałatkę, tak żeby klimat utrzymać. Też makaronową, ale z grillowanym kurczakiem. Przepis wkrótce, w kolejnym poście :) I pamiętajcie o klikaniu w reklamy z prawej strony :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturepolana sosem tzatziki, sałatka z grillowanej cukinii z fetą i wiele pomniejszych pyszności. Jako danie główne wjechały chlebki mięsne – nasze ulubione danie, do którego można dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal
GRUBY WAŁEKPo raz pierwszy miałam przyjemność wypróbować makaronu gryczanego..a to dzięki uprzejmości rodzinnej wytwórni makaronów Bio-Fabijańscy . W ofercie tej wytwórni możemy także znaleźć makarony
Moje domowe kucharzeniechaosu podczas gotowania, a z drugiej każdy z naszych gości poczuje się wyjątkowo, jeśli na stole pojawi się jego ulubiona potrawa, choćby w symbolicznej ilości. Kiedy menu gotowe, pora na zaplanowaniu kiedy co będziemy przygotowywać . Jest sporo potraw, które spokojnie mogą zostać zrobione wcześniej, a potem zamrożone lub zawekowane. Na ostatnią chwilę pozostawiajmy sobie tylko to, co naprawdę jest(...)Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję, że nic im się nie stanie przez
Codzienna kuchnia niecodzienna