śniadanie często wybieram owoce i owsiankę, na kolację obowiązkowo musi znaleźć się sałatka! Pod rękę wpadła mi zapomniana puszka tuńczyka i oto co wyczarowałam ;) Składniki dla 2 osób: 1 x puszka tuńczyka garść sałaty (w lodówce została nam tylko lodowa) 1 x pomidor 1/2 papryki 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera feta 2 jajka ugotowane na twardo 1/3 paczki gotowanych warzyw(...)mrożone warzywa, zostawić ok. 5min od zagotowania, aby były chrupiące 2. Rozdzielić sałaty na talerze, dodać: pomidory, ogórki, paprykę, odcedzone warzywa, pokrojoną w kostkę fetę, jajka w ćwiartkach oraz tuńczyka 3. Delikatnie popieprzyć 4. Polać sosem Voilà! Pyszna i pożywna sałatka, idealnie nadająca się do lunchbox'u, na obiad czy kolację gotowa. Czy to nie wspaniale, że jest taka szybka
Kitchens AlphabetZanim zdążycie pokroić składniki, kuskus będzie gotowa. Napęczniały kuskus trzykrotnie zwiększa swoją objętość. Weźcie to pod uwagę zabierając się do przyrządzania sałatki z kaszy kuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus - 1/3 ogórka szklarniowego - 250g pomidorków koktajlowych - ½ żółtej papryki - pęczek szczypiorku - 2 ząbki czosnku - skórka starta z 1 cytryny - sok z połowy cytryny - sól - pieprz - olej z orzechów włoskich(...)paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami i gotowa do spożycia. Sałatkę
mojewypiekiinietylkomandolinie), sałatę pokroić w nieduże kawałki. Wymieszać w misce kuskus, kiełki z pestkami dyni, plastry ogórka, selera i papryki, dodać sałatę i oliwki (mogą być przekrojone na pół) oraz ocet i olej, lekko posolić i popieprzyć, wymieszać dokładnie składniki sałatki, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Można po podaniu posypać świeżymi pestkami dyni.Smacznego
Co na wege obiad?drobną kosteczkę. Przygotuj dwie blachy z piekarnika i wyłóż je papierem od pieczenia. Przygotuj paprykę do pieczenia: Odetnij główkę papryki wraz z ogonkiem. Odcięte główki pozbaw ogonka, włóż do pojemnika, schowaj do lodówki i używaj do kanapek lub sałatki (tych fragmentów nie piekę, wole je spożyć na świeżo). Nożem wydrąż nasiona, usuń białe błonki i przetnij wydrążoną część na pół
Moja Delicjaheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie wiem ile wspólnego z Hiszpanią ma ta sałatka , ale jak wrzucałam składniki do miski to tak , jakoś mi ta nazwa podeszła , chyba dlatego ,że zawiera paprykę w sporych ilościach no i chorizo – regionalny przysmak tego kraju " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class(...)dodajemy makaron . Na końcu wkładamy majonez , ketchup , paprykę mieloną , cukier , sól do smaku i całość mieszamy , aż do połączenia składników . Odstawiamy na 30 minut do lodówki – przed podaniem warto zamieszać ponownie . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Sałatka ” Hiszpańskie Lato „ pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżySałatka jest szybka i smaczna. Idealna dla amatorów buraczkowych wynalazków. Składniki: 4 buraki 4 jajka 4 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 czerwone cebule (średniej wielkości) 4 łyżki majonezu 4 łyżki koperku 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Buraki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (możemy też je upiec). Wszystkie składniki sałatki
IMPRESJA SMAKUGrill to nie tylko mięso, marynaty, ... to również sałatki. Sałatka grillowa z słodkim dresingiem jest jednym z moich autorskich pomysłów i tworzy świetne połączenie z grillowanym mięsem drobiowym. Składniki : opakowanie mixu sałat pół papryki czerwonej średnia czerwona cebula 3-4 rzodkiewki 10-15 dag pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu 1,5 łyżki musztardy (kremowej, nie za ostrej) 2 łyżki(...)migdały krojone Przygotowanie : Mix sałat przekładamy do większej misy, dodajemy do niej cienko pokrojoną paprykę, cebulę, rzodkiewkę i przekrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. W szklance przygotowujemy dresing z wymieszania miodu, musztardy i oleju, a słonecznik i migdały prażymy na patelni. Wszystkie 3 elementy sałatki łączymy ze sobą na kilka minut przed podaniem. Jak już wspomniałem, sałatka świetnie pasuje
Mechanik w kuchniniespodziankę: mały przedświąteczny konkurs. Ciekawi ? Zapraszam po szczegóły we wpisie 😊. Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 100 g wędzonego łososia 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 1/2 cebuli olej rzepakowy sok z cytryny sól pieprz koperek Wykonanie: Cebulę drobno siekamy i przelewamy wrzątkiem(...)sitku. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łososia rozdrabniamy widelcem, łodygę selera kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy kukurydzę. W szklance mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Dresing wlewamy do sałatki i mieszamy. Sałatkę możemy podać na dwa sposoby: w salaterce lub uformować indywidualne porcje. Podajemy ozdobione koperkiem. Konkurs z Bonduelle Zapraszam
Kulinarne przygody GatityCzas na kolejną sałatkę. Dzisiaj sałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy(...)podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyjest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka. Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oliwy z oliwek extra(...)misce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMagdo, ten przepis na sałatkę jest też dla Ciebie :) Tobie smakowała bardzo, może znajdzie więcej wielbicieli, polecam. Składniki : mała sałata lodowa, może być tylko rukola lub mix sałat strąg papryki czerwonej ser mozzarella w kulkach pęczek rzodkiewek pomidory koktajlowe lub małe zwykłe Przygotowanie : Sałatę, rzodkiewki, pomidory i paprykę umyć Rzodkiewki i pomidory pokroić, sałatę również pokroić dość drobno Każdą kulkę(...)sera podzielić na 3-4 części, a paprykę kroimy w cienkie piórka Pokrojone pomidory posypujemy lekko solą i osączamy na sicie Wszystkie składniki układamy warstwami, u mnie były to 2 powtarzające się warstwy, posypałam pieprzem Sałatkę polewamy sosem tuz przed podaniem ja na stół , wtedy dopiero ją mieszamy
Proste Potrawydworze jakby wiosenne. A jak wiosna za progiem to można sobie pozwolić na coś lżejszego. Sałatka choć lekka, to jednak pożywna dzięki kurczakowi. Jest więc dobrą propozycją na lunch. Najlepiej smakuję, gdy kurczak i papryka są jeszcze ciepłe, ale sprawdzi się też na zimno jako danie na wynos np. do pracy. Dzięki przyprawom
Simple DishSzybka do zrobienia a bardzo efektowna i smaczna sałatka.Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie(...)Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Smażę na rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko dodaję do kurczaka.Dodaję jogurt grecki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Taką sałatkę robiłam również bez dodatku selera, ten jednak zdecydowanie poprawił jej smak. Polecam wszystkim jako dodatek do sałatek
Z Majeczką w kuchniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i niezwykle syta. Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad. Sami spróbujcie i przekonajcie się jak łatwo można przyrządzić ciekawe i smaczne danie! 250g brokuła 2 jajka 1 puszka ciecierzycy (użyłam Bonduelle) 1 puszka tuńczyka w oleju 1 czerwona cebula (średnia) 1 czerwona papryka (mała) + odrobina oleju(...)twardo, cebulę drobno posiekać, a ciecierzycę odcedzić, opłukać (pod bieżącą wodą) i osuszyć. W dużej misce połączyć kawałki tuńczyka, cebulę, paprykę, ciecierzycę, brokuła i natkę pietruszki. Całość doprawić solą, pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i skropić oliwą z octem. Sałatkę dokładnie (i delikatnie) wymieszać, a na wierzchu ułożyć ćwiartki jajek. Opcjonalnie można obłożyć ją plasterkami ogórka. (*) Sałatka w wersji na ciepło
Di gotujemega? Bo idealnie skupia w sobie smaki pozornie niepasujące :-) Zdecydowanie pozornie, bo w tej sałatce idealnie się uzupełniają, przenikają... tworząc połączenie idealne... :-) Spróbujcie, na pewno Wam posmakuje... SKŁADNIKI 3/4 szklanki kaszy kuskus 1 szklanka rosołu (lub ewentualnie bulionu z kostki) 4 wątróbki indycze 1 papryka (najlepiej żółta, ale może być też biała) 2 nektarynki 1 duża ugotowana marchewka(...)nektarynki również kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i papryką (najlepiej jeśli kuskus nie jest już gorący, w przeciwnym razie nektarynki "rozciapią się"). Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pietruszkę drobno siekamy. Sałatkę nakładamy na talerze, polewamy jogurtem i posypujemy natką. Mmmm... pycha
Czary - gary w kuchni