sałatkę pochodzi ze strony Swedish Food nieco ją jednak zmodyfikowałam. Składniki : kilka plastrów bekonu 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie rukoli lub innej ulubionej sałaty 400-500g truskawek 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 1-2 łyżek z cytryny zioła prowansalskie, oregano ząbek czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka Przygotowanie : W miseczce przygotować
Codzienne Gotowanietakże - por, cebula, papryka (podobnie jak strączkowe-są ciężkostrawne) Przedstawione poniżej mini-przepisy to moje sprawdzone pomysły na pyszny, wieczorny posiłek. Składniki dobrałam na porcję dla jednej osoby. Ich kaloryczność nie przekracza 300-400 kalorii. Potrawy są sycące, ale lekkie - nie obciążają żołądka, a ja nie odczuwam głodu i bez trudu zasypiam. :) 1. Sałatka z jajkiem i brokułem Sałatki dają
Kuchnia Elliedodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze. Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert
bistro mamastartym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie przecinamy na pół (w poprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem lub jako przekąska do wędlin i sałatek
Domowy Smak Jedzeniapiwem, olejem, zmieloną papryką, cynamonem i pieprzem do smaku. Dodać pokrojoną cebulę, przełożyć do słoika i zalać piwną marynatą. Słoik zamknąć, wstawić do lodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka
Tradycyjna Kuchniabyła właśnie ta sałatka do słoja, którą będę się zajadać przez dość długi czas, bo zrobiłam ją z 6 kilogramów cukinii, jak było w przepisie. Stwierdziłam, że ta porcja jest trochę wielka i postanowiłam podać pomniejszoną wersję o połowę, bo dla większości osób chyba bardziej się taka opcja sprawdzi. Składniki: 3 kg cukinii 1 kg papryki 1 kg ogórków
Smakowy Rajprzygotowałam w formie sałatki na zimno, ale kuskus idealnie nadaje się do dań z sosem czy warzywami. Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu, 1,5 szklanki wrzącej wody, 1 małe awokado, 1 mały granat, 4-6 małych ogórków konserwowych, 4 łyżki niesłodzonej kukurydzy z puszki, garść rukoli, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, szczypta wędzonej papryki do smaku. Przygotowanie: Kuskus
Pełna Lodówkarówni z sałatką gyros. Wiem, że są jej różne wersje, ja dzisiaj pokażę Wam swoją. Po prostu jest tak smaczna, że idzie w mig. Szczególnie brat mi ją wyjada zaraz po zrobieniu, choć najlepsza jest gdy smaki się już przegryzą, ale nie każdy chce tyle czekać. Składniki: ½ małej kapusty pekińskiej Biała część pora 1 papryka 5-6 korniszonów Mała
Fabryka pomysłówformę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy ocet balsamiczny i olej, pieprzymy, dodajemy wędzoną paprykę. Mieszanką smarujemy obficie przepołowione bakłażany (tylko miąższ, skórki nie smarujemy) i dopiero po posmarowaniu oliwą z przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec(...)przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek
Karo in the Kitchen(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty
Kulinarne PrzebojePo raz pierwszy jadłam coś podobnego podczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza
Wielki apetytPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówbardzo szybką sałatkę obiadową . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki sosu sojowego 1/2 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej sól pieprz
O kuchni z uczuciemczerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem
Pyry na Gazlubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną. Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację. Smaczne tortellini, w przystępnej cenie, znajdziecie tutaj KLIK 25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK) 1 mały kalafior 2 czerwone papryki
Takie tam pichceniegrillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - sól
mojewypiekiinietylkosałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę. 'nacinane ziemniaki z pieca' Składniki (dla 2 osób): - 4 ziemniaki - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano) - sól Ziemniaki dokładnie umyć
CookYourselfpółmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym sosem. Ja zaszalałam i przygotowałam sos majonezowy z anchois. Słoiczek 80 g. kosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem można zaszaleć ;) Składniki sosu: 5-6 filecików anchois , 3-4 łyżki majonezu , 2 łyżki soku z cytryny , duża szczypta mielonej ostrej papryki . Majonez
Codzienna kuchnia niecodziennapowietrza ulotnią z papryki słoiki mocno zakręcić i pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut stawiając je w garnku na zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy
W Mojej Kuchni Lubię