formę. Ułóżcie je przekrojoną stroną do góry na kratce w blaszce do pieczenia. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do miseczki. Wlewamy ocet balsamiczny i olej, pieprzymy, dodajemy wędzoną paprykę. Mieszanką smarujemy obficie przepołowione bakłażany (tylko miąższ, skórki nie smarujemy) i dopiero po posmarowaniu oliwą z przyprawami – ponownie solimy, a następnie posypujemy suszonym oregano i bazylią. Można piec(...)przyrumieni. Ja swoje bakłażany dodatkowo potraktowałam przez 5 minut elektrycznym grillem, żeby wypalić na nich charakterystyczne, prążkowane piętno ;) Idealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek
Karo in the KitchenCzy próbowaliście takiego połączenia? Bo ja do teraz nie. Nie zdawałam sobie sprawy jaki smaczny może być seler naciowy. Zdecydowanie częściej będę go używać. I Was
Smaki Ewy(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka Śmieciówka – czyli surówka z tego, co akurat miałam pod ręką :) Idealna do obiadu lub dań z grilla. Surówka Śmieciówka z kapusty
Kulinarne PrzebojePo raz pierwszy jadłam coś podobnego podczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza
Wielki apetytPrzyzwyczailiśmy się do pizzy na cieście drożdżowym. Jest pyszna, ale jeszcze smaczniejsza i zdrowsza jest pizza na kalafiorze . Od jakiegoś czasu syn namawiał mnie na jej
Salonik smakówsoli himalajskiej, papryką słodką/ ostrą, zioła prowansalskie). 3. Farsz: Cebulę, pomidora pokroić, sałatę porwaćna kawałki, wymieszać z połową jogurtu i kurczakiem. 4. Placek: Jaja wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia i otrębami. Masę wylać na rozgrzanąpatelnię z odrobiną masła klarowanego. Usmażyć z obu stron na małym ogniu, pod przykryciem. Placka posmarować resztą jogurtu, wyłożyć sałatkę, złożyć na pół
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasczerwoną, cebulę i paprykę zieloną. Na koniec nabijamy po jednej krewetce. Szaszłyki doprawiamy z wszystkich stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Całość skrapiamy oliwa pomidorową. Zawijamy w folie spożywcza i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Na mocno rozgrzany grill układamy szaszłyki i grillujemy z każdej strony niecała minutę. Serwujemy z śwież a sałatka i pieczywem
Pyry na Gazlubimy sałatki z makaronem, są syte i bardzo smaczne, nie potrzeba do nich niczego, ale jak ktoś chce może podać z pieczywem i wędliną. Na upał idealne, zastąpi obiad lub kolację. Smaczne tortellini, w przystępnej cenie, znajdziecie tutaj KLIK 25 dag tortellini z mięsem lub serem (polecam z KLIK) 1 mały kalafior 2 czerwone papryki
Takie tam pichceniegrillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula różowa (akurat tylko taką miałam) - sok z ½ cytryny - skórka starta z cytryny - 1,5 łyżeczki papryki wędzonej - sól
mojewypiekiinietylkosałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane z sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę. 'nacinane ziemniaki z pieca' Składniki (dla 2 osób): - 4 ziemniaki - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano) - sól Ziemniaki dokładnie umyć
CookYourselfmocnym ogniu, a drugie na delikatnym, a sami przekonacie się, jaka jest między nimi różnica.)Ugotowane jajka wyjąć z folii i ułożyć na środku półmiska. Sałatkę możemy podać z dowolnym sosem. Ja zaszalałam i przygotowałam sos majonezowy z anchois. Słoiczek 80 g. kosztuje około 7 złotych. Nie jest to mało, ale starcza na kilka potraw, więc czasem(...)można zaszaleć ;)Składniki sosu:5-6 filecików anchois,3-4 łyżki majonezu,2 łyżki soku z cytryny,duża szczypta mielonej ostrej papryki.Majonez, sok z cytryny i paprykę wymieszać dokładnie Dodać posiekane drobniutko fileciki anchois. Jeśli ktoś lubi bardziej słone potrawy, może dosypać soli. Ja jej nie dodawałam, gdyż i majonez, i anchois mają sól same
Codzienna kuchnia niecodziennapowietrza ulotnią z papryki słoiki mocno zakręcić i pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut stawiając je w garnku na zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy
W Mojej Kuchni LubięCzy wiecie, że 9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy, a więc do dzieła - drożdże, mąka, mleko, a przede wszystkim pomysły na smaczną pizzę . Ja zrobiłam najprostszą
Salonik smakówkarmelizowana papryką figi zapiekane z malinami francuskie babeczki z figami górka cielęca z figami Konfitura z fig z orzechami włoskimi – idealna do serów i wędlin odwrócona tarta z figami nalewka na świeżych figach pakieciki z indyka z figami piersi gęsi z figami przepiórki z figami pudding z figami i szynką serrano roladki z łopatki cielęcej sałatka z fig sałatka
królestwo garówpodawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też podaję w przepisie na kebab gdyz jest to naprawdę pyszny dodatek - nie lubię surowej cebuli a w tym połaczeniu z mięsem ugrillowanym lub upieczonym jest rewelacyjna! Kebab ormiański 500 g mięsa mielonego wołowego (może być baranina) 3 cebule mieszanka ziół ormianskich do mięsa (można dodać tymianek i paprykę słodką) sól
sierotka maRysia w kuchni