już wspominałam w poście o sałatce z kurczkiem i batatem placuszki były kolejnym spontanicznym sposobem na wykorzystanie pozostałych batatów. Delikatne w smaku, lekko słodkie. Smaczne i sycące. A co najważniejsze proste w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) -batat -2 średnie marchewki (albo 1 duża) -pół małej cebuli -pół pęczka natki pietruszki -jajko -6 łyżek mąki pszennej -mały jogurt naturalny(...)150g) -łyżeczka majonezu -sól, pieprz -szczypta ostrej papryki -olej do smażenia Przygotowanie Batata i marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i 2 gałązki pietruszki drobno posiekać i dodać do warzyw. Całość dokładnie wymieszać. Wbić jajko, dodać mąkę (jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mąki), przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką
Zielona KuchniaNieco inna odmiana klasycznej sałatki gyros. Dodałam do niej pieczone ziemniaki, dzięki czemu stała się bardziej treściwa i sycąca. W wersji mniej dietetycznej można dodać smażone ziemniaki lub nawet frytki:) Polecam spróbować by wyrobić sobie opinię która wersja jest lepsza - klasyczna czy ziemniaczana. 1 filet z kurczaka 4 średniej wielkości ziemniaki 1/2 główki sałaty lodowej 1/4 puszki kukurydzy 3 pomidory(...)łyżeczka przyprawy gyros sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 2 małe ogórki gruntowe przyprawa tzatziki 1. Ziemniaki kroimy na ćwiartki, obsypujemy solą, pieprzem i paprykami. Pieczemy w rękawie przez około 45 minut. Studzimy, kroimy na nieduże kawałki. 2. Filet kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 3. Sałatę lodową
Szefowa kuchnikuchenny dla każdego smakosza, który dba o rodziny zdrowie w naturalny sposób www.kuchnia.wp.pl/kat,1037881,title,Katalog-przypraw,wid,18269757,wiadomosc.html Istotne jest stosowanie ziół, które charakterystyczne są dla danego regionu . I tak np. do popularnej sałatki caprese z mozzarellą i pomidorami dodajemy zawsze świeżą bazylię, a do zupy grochowej czy żurku - majeranek suszony. Warto więc podróżować, poznawać kuchnie świata, nowe smaki i aromaty(...)naszej pamięci na długo. Zwracajmy uwagę na termin ważności przypraw i gotowych mieszanek, które kupujemy w sklepach. Jeśli tylko mamy wybór, najlepiej kupujmy przyprawyw całości - kora cynamonu, gałka muszkatołowa, papryka, imbir - rozdrabniajmy dopiero przed ich dodaniem do potrawy. Jak przechowywać przyprawy? Nieprawidłowe przechowywanie sprawia, że są bez wartości, tracą bowiem swój smak oraz zapach. Przyprawy nie lubią światła, dużej wilgotności
Moja smaczna kuchniajesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)Czas całkowity 1 hr 20 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 20 min Składniki 3 kg buraków czerwonych 500 g papryki czerwonej 3 średnie cebule Zalewa 250 ml octu 250 ml oleju 220 g cukru 1/2 łyżeczka soli Instrukcje Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy
Wędrówki po kuchniczosnku sól pieprz Wykonanie: Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do kebab. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Do miski wkładamy porwaną sałatę ,pomidory, paprykę pokrojone w paski, ogórki pokrojone w plastry oraz piórka cebuli. Tortillę podgrzewamy na patelni. Płaty tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu(...)gotowych miseczek przekładamy wszystkie składniki i polewamy sosem czosnkowym. Lubisz eksperymentować w kuchni i przygotowywać ciekawe dania? Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Przygotowanie takich „tortilla bowls” zajmie chwilę, a efekt będzie niesamowity! Wystarczy wyłożyć tortillą metalową, karbowaną foremkę i włożyć do piekarnika do piekarnika. Pod wpływem ciepła
Podróż w kulinariaPamiętacie lunchboxową sałatkę ? Dziś będzie inaczej, choć równie smacznie i zdrowo :) Panuje tu ogromna dowolność smaków i kombinacji, wszystko zależy od naszych upodobań. Fajnie, jeśli macie pudełko z przegródkami, ja nie mam, więc radzę sobie jak umiem, co widać powyżej :D Inspiracja na dziś: - kanapki - dwie kromki razowego chleba, kilka liści sałaty lodowej, dwa plasterki chudej szynki, kilka plasterków ogórka(...)kiszonego, pieprz, sól, czerwona papryka do smaku - dwie obrane, umyte i pokrojone marchewki - kilka pomidorków koktajlowych - wybrany owoc, u mnie mandarynka - mix ulubionych bakalii - u mnie po kilka migdałów, orzeszków ziemnych (niesolonych!), pestek dyni i owoców suszonej żurawiny. I tyle. Mamy pożywne kanapki i pomidorki, bakalie i marchewki do pochrupania w charakterze przekąski i słodki deser w postaci ulubionego owocu
Kulinarne zapędy Kokosapodwójnej ilości składników bo nie zdążycie nawet porządnie się w nią wgryźć. Jeśli chcecie podać ją bardziej elegancko, napełnijcie porcjami sałatki liście cykorii lub wewnętrzne, małe liście sałaty. SKŁADNIKI SAŁATKI 250g paluszków krabowych 80-100g żółtego sera 1 spora łodyga selera naciowego 1 mała puszka zielonego groszku(lub ½ standardowej puszki) 1 maluśka szalotka klika gałązek szczypiorku garstka listków pietruszki(...)ROSE 3 pełne łyżki stołowe majonezu 3 pełne łyżki stołowe ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire ½-1 łyżeczka Srirachy lub sosu Tabasco 1 łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Karo in the Kitchenpołowa z nas kojarzy ten problem z dzieciństwa ;) Pewnie Ameryki nie odkryłam, ale podzielę się z Wami moim sposobem na miękki i soczysty filet. Często z takim kurakiem przyrządzam sałatki ( cesarska ), daję go do kanapek lub po prostu zajadam na obiad z kefirem doprawionym ząbkiem czosnku. Technologia nie jest skomplikowana, a efekt nigdy mnie nie zawiódł. Smażę go na suchej(...)macie patelnię grillową - będzie idealna do tego zadnia. Ja jeszcze takiej nie posiadam, więc w zupełności wystarcza mi zwykła patelnia. Nie używam wielu przypraw - jedynie sól i czerwona słodka papryka. Wybieram filety, które są w miarę równe. Nie kupuję przerośniętych okazów - są duże, ale ani smaczne ani tak delikatne jak te drobniejsze ( i to wcale nie znaczy, że kurczak był
kawawszklancenowy przepis na danie pyszne, aromatyczne i jak zwykle autorskie. Tak więc przygotowane, w specyficzny sposób, żeberka jako idealna baza do każdego obiadu - do waszego wyboru pozostają dodatki takie jak sałatka czy jak ja to mówię "zapychacz" - czyli jakieś zapiekane ziemniaki, puree z selera lub marchewek z chilli. Do przygotowania dania potrzebne będą nam: 1-1,5 kg świeżych żeberek(...)koktajlowych 8-12 pieczarek, średniej wielkości 2-3 liści laurowych 2-3 gałązki rozmarynu sól pieprz kolorowy 1-2 ząbki czosnku 1-2 szalotki lub dymki papryka słodka suszona papryka ostra czosnek niedźwiedzi suszony Na sam początek żeberka porcjujemy i myjemy. Na rozgrzanej patelni układamy mięso, największy gaz i dajemy mu chwilę żeby się przypiekło. Po około
Kuba Gotujeryby, u mnie miruna 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty jajko 2-3 łyżki mąki sok z cytryny - sól, pieprz, tłuszcz do smażenia ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby Przygotowanie : Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli(...)około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce Osączyć na papierowym ręczniku Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym ) Na sos miętowy : Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę. Rybę podałam na ryżu
Proste Potrawyprzypraw tureckich do mięs 1/2 łyżeczki chili mielonego 1-2 łyżki oliwy Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i solidnie nasoliłam. Do miski z mięsem wkroiłam pół papryki i pół cebuli. W małej miseczce wymieszałam zioła tureckie z oliwą. Zalałam tym mięsko i porządnie wymieszałam. Na kilka godzin odstawiłam w chłodne miejsce. Kiedy przyszedł czas grillowania Mąż przygotował(...)kilkukrotnie złożonej foli aluminiowej i siup na grilla. Często mieszane mięsko robiło się na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 40 minut, więc miałam czas skroić warzywa na prostą lekką sałatkę. Kiedy mięso było już gotowe, a grill wytracał temperaturę pozostało podgrzać na nim pszenne tortille i nałożyć składniki, zalać świeżym, aromatycznym sosem jogurtowo - czosnkowym, złożyć i pałaszować. Ja osobiście
Kuchnia po mojemuDanie typowo męskie, bo mięsne-wieprzowo-wołowe. No cóż, czasami trzeba wrzucić na ruszt coś bardziej treściwego, niż lekkie sałatki itp. Będzie niezdrowo, kalorycznie, wybitnie dla mięsożerców, ale smacznie… No i… Klops. Składniki: - 1,5 kg zmielonego mięsa wieprzowo wołowego (2/3 wieprzowiny, 1/3 wołowiny)- 3 jajka- 4 żółtka- ¾ szklanki kaszy manny- 125g wędzonego boczku- 2 łyżki smalcu(...)duże cebule - mała główka czosnku- suszone pomidory (u mnie w oleju)- 110g płatków migdałowych- 4 łyżki sosu sojowego (light)- sól morska- pieprz syczuański- papryka słodka- chilli płatki- oregano- gałka muszkatołowa- 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną)- olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy
mojewypiekiinietylkoBuraczki w na zimę - moje ulubione szczególnie kiedy mam lenia, a trzeba coś podać do obiadu. Tą sałatkę robiła zawsze moja mama, dlatego nie wyobrażam sobie, że może jej zabrakną. Dzisiaj więc zaopatrzyłam moją spiżarnię na mroźne popołudnia. Jeżeli macie możliwość przyrządzenia ich w gronie najbliższych to nie zastanawiajcie się, im więcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy(...)tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć na tarce
Niezły MłynekDobrze wypieczony -12 minZaczynamy grillowanie : Składniki:Wołowina- u mnie 6 steków7 udek z kurczakaSkładniki na marinate:sól, pieprz, papryka, natka pietruszkioliwa z oliwek Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc. Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka(...)czasie dodaliśmy mięso- ponieważ lubimy mięso średnio wypieczone- trzymaliśmy 8 min. Do mięs przygotawałam masło czosnkowe- przepis znajdzieci tutaj.Oraz sałatkę I upiekłam w piekarniku młode ziemniaki. Co by nie powiedzieć z grill się udał , ale z powodów ode mnie niezależnych :) - czytaj głód ...zdjeć zdecydowanie mało .Smacznego grillowania życzę
Smaki EdytyNei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji. Potrawa jest łatwa i szybka do przygotowania, chociaż odradzam w tym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatkwi głównie w przygotowaniu piersi z kurczaka, którą to obgotowujemy w esencjonalnej marynacie(dzięki czemu kawałki mięsa nie tylko nabierają wyrazistego smaku, ale również ładnej, ciemnej barwy powierzchni). W sałatce znalazły się również suszone śliwki, pestki dyni, pomidorki koktajlowe, rukola, ser feta oraz kiełki rzodkiewki - więc jest jak najbardziej zdrowo i lekko. Zapraszamy do zapoznania się z przepisem(...)dyni Marynata do piersi kurczaka: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki sosu sojowego 1/4 szklanki octu balsamicznego łyżka miodu (lub cukru) po 1 łyżeczce papryki słodkiej i chili 1 ząbek czosnku ulubione zioła - najlepiej świeże Dressing: 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek 1/4 szklanki musu roztartego z jednej, świeżej figi
Symfonia SmakówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Dobrych sałatek nigdy dość:) Mam dzisiaj dla Was pomysł na sałatkę równie kolorową, jak i pyszną. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 1 duży brokuł, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, papryka czerwona, ogórek świeży, 2 pomidory, 200g ryżu, 0,30 kg sera żółtego, sos ziołowy: oliwa z oliwek, oregano, szczypta soli i cukru, ząbek czosnku, pieprz Przygotowanie: 1. Do wrzącej osolonej
Kuchnia Pełna PasjiPrzedstawiam pomysł na bardzo smaczną zapiekankę, prostą, niewiele składników, a moc smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy
Kawa z mlekiemtymianek i estragon. Ryba z curry, koperkiem, gorczycą, cytryną, majerankiem, pieprzem i papryką, Marchewka lubi cynamon, goździki, majeranek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i szałwię. Ziemniaki wolą imbir, cebulę, natkę pietruszki, paprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać(...)laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca dania z pomidorów, sałatki, mięsa i ryby. Estragon to idealna przyprawa do drobiu oraz dań z jajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się
Kucharzycawiem, że mnie nie zawiadom i zawsze jest świeżo i smacznie. Ta kiełbasa kojarzy mi się również z domowymi świętami Wielkanocnymi, gdzie tuż obok jajek, barszczu białego, sera, chrzanu, sałatki ziemniaczanej, ćwikły i babki znajdowała się pieczona biała kiełbasa. Dzisiaj dla Was właśnie taki domowy przepis, który zawsze się sprawdza. Lubię podawać ją również na kolację z pieczywem więc kiedy(...)poczęstować ich w nietuzinkowej odsłonie ;) Smacznego ! Biała kiełbasa pieczona w cebuli i piwie SKŁADNIKI : 5 białych kiełbasek 3 białe cebule 60-70 g masła musztarda Dijon sól papryka słodka i ostra majeranek 150-180 ml piwa PRZYGOTOWANIE : Cebule obieramy i kroimy w pół plastry. W szerokim garnku roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy doprawiając papryką słodką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki oleju do smażenia Przygotować formę na polentę (u mnie to keksówka) i kawałek folii spożywczej. Do kukurydzy wlać 0,5 litra wody. Zagotować. Dodać masło, parmezan i wędzoną paprykę. Gotować do miękkości polenty i odparowania wody. Cały czas mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii. Chwycić folię za rogi(...)Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli i warzywami . Można też podgrzać w sosie pomidorowym. Dopiero co ugotowana polenta może być podana jak puree z ziemniaków. ----- Podobne
Weekendy w domu i ogrodziePopularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros FOLWARK z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża) 1 podwójny filet z kurczaka 2 łyżki oliwy przyprawa do gyrosa sól do smaku 100 g chipsów o smaku grillowanych(...)warzyw 1 cebula 5 ogórków konserwowych 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego Folwark 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu łagodnego Sposób przygotowania: Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy. Poszatkowaną kapustę mieszamy
Wanilia i KardamonJego na obiedzie być nie miało to z czystym sumieniem zafundowałam sobie i Synciowi witaminowy smakołyk. Składniki( na 3-4 porcje): 1/2 kapusty pekińskiej 1 spory pomidor 1/2 małej papryki czerwonej 1/2 małej cebul 1/2 niewielkiego ogórka zielonego 1 średni ogórek kiszony sól, pieprz Składniki na dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka oleju roślinnego 3 łyżki soku(...)musztardy delikatesowej 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki szczypta bazyli szczypta tymianku szczypta rozmarynu szczypta czosnku granulowanego mini-szczypta kurkumy dla koloru pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Surówka Składniki na sałatkę pokroiłam w drobną kostkę. Kapustę dość cienko poszatkowałam, odrobinę posoliłam i popieprzyłam. Wymieszałam składniki. Dressing Musztardę utarłam na jednolitą masę z oliwą i sokiem z cytryny. Wsypałam przyprawy oraz natkę
Kuchnia po mojemupółtwardo w lekko osolonej wodzie bądź na parze. Cebulę, paprykę i brokuły pokroić w drobną kostkę. Roztrzepać w misce jajka z odrobiną mleka, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Następnie połączyć z makaronem. Na patelni rozgrzać olej wraz z warzywami. Obsmażać kilka minut, posolić i zalać masą jajeczną z makaronem. Dorzucić na wierzch kukurydzę i pomidory pokrojone w półplasterki, posypać(...)ogień i trzymać pod przykryciem przez ok. 10-15 minut do czasu aż wierzch się zetnie. Odstawić. Udekorować świeżą natką pietruszki. Jako dodatek do gotowej potrawy świetnie sprawdzi się sałatka (u mnie miks sałat ze szpinakiem, pomidorki cherry i jogurt) oraz sos czosnkowy czy ketchup. :) Smacznego
Kuchnia Ellie