oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię i sok z cytryny, mieszamy. Następnie doprawiamy naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy
Słodkie okruszkiOstatnio jest to moja ulubiona sałatka którą zabieram również do pracy. Nie potrzebuje lodówki a co najważniejsze jest lekka i bardzo smaczna Składniki: - 1 sałata lodowa - 30 dkg indyka - 10 pomidorków koktajlowych - oliwa z oliwek - bułka tarta - 1 jajko - pieprz kolorowy i przyprawa chili Na talerzyku rozbijamy jajko, mieszamy go i dodajemy przyprawę chili. Nie dodaję soli, ponieważ(...)najbardziej lubię tego smażonego Teraz robimy sałatkę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki, na to indyka pokrojonego na mniejsze kawałki i pomidorki pokrojone na pół. Ja pomidorki zawsze obieram ze skórki. Po wierzchu trochę posypuję pieprzem i robię drugą warstwę a na końcu lekko polewam oliwą z oliwek. Smacznego
Kuchenne WariacjeWiosna rozkwitła, zbliża się lato, więc i warzywa coraz smaczniejsze. Z okazji małego przyjęcia zrobiłam sałatkę, która już kilkukrotnie gościła na naszym stole. Sałatko-przystawka jest
Przepisy Aleksandryosobnym pojemniczku i polać nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem. Mięsożercy mogą do niej dorzucić, np. kawałki pieczonego kurczaka lub kawałki chudej szynki. Składniki: Mix sałat z roszponką – 150g Kukurydza konserwowa – 285g Ogórek świeży – 270g Pomidorki koktajlowe (13 sztuk) – 200g 1 duża papryka czerwona – 260g Oliwa z oliwek – 3 łyżki Ocet balsamiczny(...)ilość składników można podwoić. Cała sałatka ma ok. 704kcal. 1 porcja sałatki,czyli ok. 300g – ma ok. 176kcal. Waga B T W Bł. Kcal cała sałatka 1201 g 16,8 g 33,1 g 105,4 g 21,9 g 704 kcal Ogórek
Kulinarne PrzebojeSzybka i lekka sałatka dla wszystkich, którzy lubią kalarepę. Składniki: 1/2 kalarepki sałata masłowa papryka czerwona 200 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, cukier Przygotowanie Kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, sałatę rwiemy na drobne kawałki, resztę składników kroimy w kostkę. Składniki na sos łączymy
e-PrzepisyKulinarnespodoba. Z reguły tak skomponowane warzywa jadamy z sosem zrobionym na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Dziś postanowiłam zastąpić olej gęstym naturalnym jogurtem, gęsty jogurt fajnie okleja warzywa i nie spływa na dno miski. A jeśli chcecie nadać sałatce odrobinę charakteru, dodajcie do jogurtu rozgnieciony ząbek czosnku. Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może
Kulinarne przygody Gatitykosteczkę cukinię, cebulę i pomidorki koktajlowe. Gdy nasza komosa wystygnie, mieszamy ją z warzywami. Cały sekret takiej sałatki tkwi w odpowiednim doprawieniu jej do smaku. Osobiście bardzo lubię ją z sosem winegret. Ale można po prostu dodać do niej oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU Ostatnio stałam się
MODA NA BIOniedawno i w której o godz. 20-stej temperatura w cieniu wynosiła 40 stopni C. Na przystawkę do obiadokolacji podano nam danie, które stało się inspiracją do wykonania poniższej sałatki . Ta przystawka otworzyła mi oczy na wykorzystanie kalafiora, bo do tej pory robiłam go tylko na 4 sposoby. Przepis nie oddaje tamtego smaku, ale też nie o to mi chodzi(...)zielona) sól pieprz oliwa z oliwek ocet jabłkowy Kalafior rozdzielić na różyczki. Paprykę i obrany ogórek pokroić w drobną kostkę. Oliwki można dodać w całości lub pokroić na połówki. Dodać tuńczyka odsączonego z zalewy (wzięłam tuńczyka w wodzie). Do sałatki dodać rozdrobnione liście bazylii i natkę pietruszki (ilość zależna od upodobań). Całość polać oliwą i octem jabłkowym (stosunek
Weekendy w domu i ogrodziesól, pieprz Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na strzępy. Morele sparzyć, obrać i pokroić na ósemki. Oliwki odsączyć z zalewy. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, a fetę w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w salaterce i delikatnie wymieszać. Składniki sosu wymieszać, polać sałatkę, przemieszać i wyłożyć na talerze
Czerwień i błękitPost Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeskładniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos.PRZYGOTOWANIE sałatki:Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette
kulinarnyJaPyszna sałatka z dodatkiem pęczaku. Lekka, aromatyczna, wyrazista w smaku. Do jej przygotowania użyłam suszonych pomidorów nadziewanych serem, w oliwie, jeżeli takich ie macie znakomicie nadadzą się zwykłe suszone pomidory w oliwie i do tego ser feta. Już wiem, że będzie to jedna z moich ulubionych. składniki: 100 g kaszy pęczak 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oliwie(...)bazylii, doprawić do smaku. Sos odstawić na czas gotowania pęczaku. Ogórki porządnie wymyć (jeżeli użyjemy szklarniowych obrać), pokroić w kostkę. Oliwki pokroić w krążki. Ugotowany pęczak osączyć, przelać zimną wodą, wlać sos, wymieszać, odstawić do wystudzenia. Dodać pozostałe składniki sałatki. Wymieszać
6nieboprzygotowałam ciasto na tortille z tego przepisu , potem przyszli goście Ania z mężem i synem i zaczęliśmy jeść. Składniki sałatki mieszanka sałat 2 pomidory 1 papryka Sos vinegret 3 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, cukier, cytryna do smaku(...)mieszał tak jak chciał składniki. Dodatkowym sosem był majonez domowy .. a na niego przepis już niedługo. Smacznego ! ps. autorką obu zdjęć jest Ania :) Sałatka w tortilli – pyszny pomysł
Kuchnia na wzgórzuCześć!Jakiś czas temu pokazywałam Wam pierwszy przepis, który zgłosiłam do konkursu BlogerChef.Dzisiaj pora pokazać drugi, ponieważ jak się okazało... udało mi się właśnie tymi dwoma
Pora coś zjeść