sałatka z oliwkami - 3540 przepisów (strona:85/236)

Sałatka z grillowanym karczkiem 210

pracy. Jako podkreślenie jej charakteru i smaku posłużył mi Sos czosnkowy FOLWARK , który  idealnie się do niej nadał. Sałatka z grillowanym karczkiem  SKŁADNIKI: około 150 g grillowanego karczku  70-100 g kapusty pekińskiej około 15 oliwek zielonych 1 pomidor zielona cebulka lub szczypiorek Sos czosnkowy FOLWARK  PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy, oliwki kroimy w plastry, szczypiorek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka Caprese czyli mozzarella z pomidorem 122

Moja ulubiona kolacja:) Najpopularniejsza sałatka włoska. Odzwierciedlająca kolory flagi.  Sałatka Caprese Uwielbiam przyrządzaną jak najprościej. Pokrojone plastry pomidorów i mozzarelli układane na przemian, polane oliwą z oliwek, posypane oliwkami i udekorowane listkami bazylii. Ewent. doprawiona pieprzem. Podawana z pieczywem czosnkowym. Szybko, smacznie i zdrowo! Bon appetit

Atlas Smaków
Sałatka z rukolą i fetą 127

Idealna w swej prostocie. Ilość składników dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe

Atlas Smaków
Surówka z młodej kapusty i rzodkiewki z limonkowym winegretem 128

korniszony kilka gałązek koperku Sos: 1/3 szklanki zimnej wody sok z połówki limonki kilka łyżek oleju słonecznikowego, z oliwy z oliwek lub z orzechów włoskich sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, rzodkiewkę umyć, odciąć końcówki. Zetrzeć na grubej tarce. Pora przekroić wzdłuż na pół, a następnie

Czerwień i błękit
I po weekendzie :) 150

powiecie na sałatkę z grzankami ? Dzisiaj w klimacie bałkańsko-włoskim :) z włoskimi grzankami. Sałatka z rukoli z grzankami. (2 osoby) Składniki sałatki : 1/2 opakowania rukoli 1 duży pomidor 1 mała cebula czerwona 1 duża łyżka kukurydzy konserwowej zielone oliwki kiełki rzodkiewki ser twarogowy na styl bałkański (kupujemy do w Lidlu) oliwa z oliwek pieprz Rukolę myjemy i odcinamy ogonki, jeśli

vegetanie
Sałatka z roszponką, camembert i szynką szwarcwaldzką 145

roszponką. Zapewnia ona doznania nie tylko dla podniebienia, ale też cieszy oko, ponieważ pięknie wygląda.  Idealna na kolację. Do sałatki potrzebujemy: Garść roszponki Kilka pomidorków koktajlowych Ser camembert Kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej Czerwoną cebulę Oliwę z oliwek Sól, pieprz, oregano Sposób przyrządzenia? Nie ma nic prostszego. Roszponkę wykładamy na talerz. Pomidorki, ser, i cebulkę kroimy, a następnie układamy

Mój Smak na Życie
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 144

się do takich zaliczam. Tego grillowanego camemberta niedługo przygotuję sama w domu. Camembert jest u mnie częstym dodatkiem do sałatek. Składniki dla 4 osób: 4 krążki sera camembert (4 x 125 g) 1 łyżka oliwy z oliwek 4 gałązki świeżego rozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki  całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z boczniakami i ryżem. 307

Pyszna sałatka z boczniaka. Polecam serdecznie.  Przepis bierze udział w akcji: Boczniak rządzi, do której serdecznie wszystkich zapraszam! Sałatka z boczniaków z ryżem. Składniki: 250 g boczniaków, 3/4 szklanki ryżu brązowego, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, cebula, 3 ogórki kiszone, 100 g żółtego sera, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 - 3 łyżki majonezu, łyżka natki pietruszki

Miksturownik
Sałatka Caprese 105

jedno z moich ulubionych połączeń w sałatce. Oczywiście z włoskiej kuchni. Polecam spróbować. Składniki : * kulka mozzarelli  * duży pomidor * listki świeżej bazylii * oliwa z oliwek  * sól , pieprz Przygotowanie : Pomidory o mozzarellę pokroić w plasterki. Plastry pomidora układamy na talerzu naprzemiennie z mozzarellą i listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek

Magiczne Życie Marty
Sałatka awokado z kumkwatem 135

łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora pokroić w kostkę. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, za pomocą łyżeczki przełożyć miąższ do sałatki. Owoc kumkwatu umieścić na środku sałatki. Sos przygotować najlepiej dzień wcześniej, dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce

Pij soki wyciskane
Sałatka a la nicoise 536

pomidorków koktailowych3 jajkapuszka tuńczyka w sosie własnym6 rzodkiewek0,5 czerwonej cebulipieprz2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie:Do miski dajemy rukolę, pomidorki kroimy na pół, kroimy cebulę w piórka, rzodkiewkę w talarki. Drobnimy tuńczyka, dodajemy jajka.Dodajemy pieprzu do smaku I oliwy. Sałatka gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Ponadczasowa klasyka na talerzu 183

sałatkę z pomidorów i ogórków. Zawsze gdy nie mam pomysłu na przekąskę, ona sprawdza się idealnie. Dzisiaj proponuję wersje wzbogaconą. Cóż więcej potrzeba? Zwłaszcza gdy jest to romantyczna kolacja we dwoje, a Młody cichutko śpi ;)) Po cudownie spędzonym dniu. W sam raz! Imieninowo. 2- 3 duże pomidory ogórki konserwowe (lub zielony, dla mnie na przykład ;)) 1 cebula kilka zielonych oliwek

bastalena
Coleslaw z wegańskim, orzechowym sosem 171

Spróbujcie, bo świetnie nada się do obiadu dla całej rodziny czy też na grilla. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1/2 główki małej kapusty 1/3 – 1/2 czerwonej kapusty 4 spore marchewki 10 łyżek jogurtu wegańskiego 10 łyżek zmielonych orzechów 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego jabłkowego odrobina soku z cytryny sól, pieprz i ewentualnie zioła do smaku Obie

Szybko Tanio Smacznie
domowy sos winegret do sałatek 144

bazylia, tymianek wykonanie: Do słoiczka wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim energicznie do połączenia się składników. Następnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Opcjonalnie dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy ulubionymi ziołami. Ponownie zakręcamy słoiczek i potrząsamy. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatki tuż przed jej podaniem. Sos możemy przygotować wcześniej. Przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Brzoskwiniowa sałatka z fetą i pomidorami 163

musicie spróbować! Składniki : * 2 pomidory * brzoskwinia * pół kostki fety  * koperek  * łyżka oliwy z oliwek  * łyżka soku brzoskwiniowego  * świeżo mielony czarny pieprz  Przygotowanie : Pomidory i brzoskwinie  pokroić w ósemki. Z pomidorów usunąć miąższ. Fetę pokroić w paski. Składniki sałatki ułożyć na talerzu. Sok i oliwę połączyć z pieprzem. Polać sałatkę, posypać koperkiem

Magiczne Życie Marty
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 184

dressing: 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka płynnego miodu sól, pieprz wykonanie dressingu: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowym dressingiem polewamy sałatkę. Całość mieszamy, aby liście połączyły się z dressingiem

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z rukolą i gruszką 175

Cześć kochani ! Dziś mam dla Was sałatkę z rukoli i gruszki w przepysznym sosie musztardowo - miodowym - palce lizać!! składniki opakowanie rukoli 2 gruszki ser brie uprażone pestki słonecznika sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu 2 łyżki wody sok z całej cytryny 1 łyżka musztardy sarepskiej sól, pieprz Rukolę umyć i przełożyć do miski/ naczynia. Gruszkę pokroić

Cukier&Puder
Wiosenna sałatka 185

oliwek sól i pieprz Przygotowanie : Sos : Do szklanki wlać olej z oliwek, dodać ocet balsamiczny, sól i pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać. Sałatę umyć i osuszyć. Pomidory  i  rzodkiewki umyć, pokroić . Kiełki opłukać, osączyć na sitku . Do miski wyłożyć składniki sałatki, polać sosem wymieszać. Przełożyć do salaterki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Twaróg z papryką, rzodkiewką i dodatkami (sałatka) 218

papryki 1/2 pomarańczowej/żółtej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była sucha). Doprawić solą z pieprzem. Przed spożyciem schłodzić w lodówce

Di gotuje
Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami 178

kawałki pomidorów suszonych w oliwie  100 g orzechów włoskich łuskanych  100 g sera cheddar  2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine  sól, pieprz  Przygotowanie:  Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek.  Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy(...)moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną.  Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania