botwinką. Chyba nigdy mi się nie znudzi! :) A mając dobry warzywniak zaopatruję się w hurtowe ilości warzyw i owoców, z którymi potem kombinuję :) Chodziła za mną na kolację sałatka, natomiast cały dzień miałam ochotę na młode ziemniaki i szpinak, więc postanowiłam połączyć to w jedno danie. W lodówce miałam resztki pieczonego z obiadu łososia, który także powędrował do tej mieszanki(...)ziemniaki (ok. 220g) 4 rzodkiewki 40g świeżego szpinaku 50g pieczonego lub wędzonego łososia Dressing: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 2 łyżki wody Ulubione zioła (u mnie mieszanka w młynku do sałatek Kotanyi) 1/3 łyżeczki miodu sól pieprz Sok z cytryny Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie al dente. Ostudzić i pokroić w plastry
Fabryka pomysłówjeszcze więcej kształtów, naszym pięknym kobiecym kształtom? Moja propozycja to lekka sałatka, która nie tylko będzie stanowiła przekąskę, ale doda jednocześnie energii na cały dzień pracy (aż do obiadu oczywiście :) ). Składniki: garść mieszanki sałat ok 50g wędzonego łososia garść kukurydzy pokrojony pomidor ok 10-15 całych czarnych oliwek 3-4 łyżki oliwy pieprz bazylia oregano zioła(...)prowansalskie Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę wyłożyć na dno pojemnika. Na nią wkroić pomidora, wsypać odsączoną kukurydzę oraz oliwki. Łososia poporcjować. W oddzielnej miseczce połączyć oliwę z przyprawami. Najwygodniej jest ją przelać do mniejszego pojemnika i połączyć z sałatką tuż przed podaniem. Uwielbiam takie lunch boxy Smacznego
ChilliJemypierś kurczaka zamarynowana uprzednio w aromatycznej oliwie z oliwek. Najpierw podzielę się pomysłem na przygotowanie tejże oliwy. Poprostu do zakupionej buteleczki wrzucam 2 ząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs. A samo mięsko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPost Sałatka z kurczakiem, granatem i winogronami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojesałatkę z tuńczykiem i jarmużem, której dopełnieniem jest sos sezamowy. Składniki Sałatka 200 g jarmużu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 szalotki garść oliwek sól świeżo mielony pieprz Sos sezamowy 1 duże opakowanie jogurtu greckiego light(...)kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Jogurt grecki mieszamy z sezamem, suszonym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Sałatkę z tuńczykiem i jarmużem podajemy na zimno z ulubionym pieczywem. Sos podajemy oddzielnie. Osobom, które
My Chcemy Jeśćkolorowo. Mam dla Was przepis na pyszną, lekką sałatkę, którą przygotujecie błyskawicznie. Wesołego Alleluja ! 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej awokado 500 g pomidorków koktajlowych kiełki brokułów 70 g łososia wędzonego sos: sok z połowy cytryny imbir mały kawałeczek (zetrzeć tak 2 łyżeczki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu sól 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)się za przygotowanie sosu. Wyciskamy sok z cytryny, ścieramy imbir na najdrobniejszych oczkach, dodajemy do cytryny. Dolewamy oliwę z oliwek, dodajemy miód, sól oraz pieprz cytrynowy. Energicznie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą konsystencję. Polewamy sałatkę sosem i delikatnie mieszamy
noteskulinarnyfigaAVOCADO - LEKKA SAŁATKA - PIECZONA KUKURYDZA - DOMOWA LEMONIADA - SŁOŃCE I DOBRY HUMOR MARYNATA DO MIĘSA: - 1 łyżka musztardy Dijon - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowy lub wielokwiatowy, lub gryczany,który nada lekko inna nutę smaku) - 1/2 cytryny - łyżeczka pieprzu cayene - szczypta soli/pieprzu Składniki(...)GARŚĆ PĘCZKA SWIERZEJ NATKI PIETRUSZKI - SOL DO SMAKU Razem zblendowac, do słoiczka i gotowe. LEKKA SALATKA - POL OPAKOWANIA OCZYSZCZONEJ ROSZPONKI (3 SZKLANKI) - CZERWONA PAPRYKA - ŻÓŁTA PAPRYKA - 1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK - 1/2 CEBULI - SZCZYPTA SOLI DO SMAKU Na oczyszczona roszponkę, układamy pokrojone w koste papryki i w piorka cebulke
Lajtkraft food intolerancePopijamy oczywiście lokalnym winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny(...)Można jeść, ile się chce! :) Otwarty bufet w tych godzinach uzupełniany jest na bieżąco. Składa się z ciepłych ( rożnego rodzaju makarony, rissotto, sałatki, duszone warzywa, kawałki kurczaka itp.) i zimnych przekąsek ( lokalne sery, wędliny, suszone pomidory, oliwki itp. ), deserów i owoców. Naviglio Grande - w dzień Naviglio Grande - wieczorem :) dzielnica Brera Panzerotti Każde miasto ma swój przysmak - w Mediolanie
Atlas SmakówSkładniki na sałatkę: 1 opakowanie mixu sałat w rukolą 2 duże buraki 1 duża cebula czerwona 1 opakowanie sera feta Składniki na sos: 1/2 szklanki oliwy z oliwek 50 ml octu balsamicznego 3 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka miodu pszczelego 2 ząbki czosnku Przygotowanie sosu: wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do buteleczki. Przygotowanie sałatki: Buraki myjemy, obieramy
ClauditteMissCookingzebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza do sosów czy sałatek. Na koniec pamiętajmy, że oliwa extra vergine oliwie extra vergine nierówna, a końcowa jakość oliwy z oliwek jest bezpośrednio związana z absolutnym, konsekwentnym przestrzeganiem wszystkich etapów produkcji począwszy od upraw, poprzez zbiory, kupaż, aż po samo butelkowanie. Kupaż
Codzienna kuchnia niecodziennapokrojone na pół pomidorki, przyprawić łyżeczką cukru, solą, pieprzem i ziołami wg uznania. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, rybę skropić oliwą z oliwek i piec na ruszcie ok 15 minut. Gotową rybę podawać z ciepłą sałatką
Cook&Loveprzygotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy kuskus – 2 szklanki świeżo zagotowanej wody – oliwę z oliwek – 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka – kilka pomidorków koktajlowych – 15 g drobno posiekanej mięty – 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
Szybko Tanio Smaczniewędzonym kurczakiem, mozzarellą, cukinią i jajkiem Kolorowa sałatka z selerem Sałatka ze szparagami i jajkiem Sałatka z pieczarkami i fasolą Sałatka chrzanowa z ananasem Pasta jajeczna Krem chrzanowy z jajkiem Babeczki serowe z oliwkami, papryką i cukinią Paszteciki ze szpinakiem i Lazurem
Czerwień i błękitPyszna i zdrowa sałatka przypadnie do gustu każdemu. Ja takie sałatki mogłabym jeść na okrągło. Sałatka samo zdrowie Składniki: - opakowanie mieszanki sałat - kilka liści sałaty lodowej - 100 g oliwek zielonych - 270 g serka feta (może być sałatkowo-kanapkowy) - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 czerwona cebula - Sos sałatkowy francuski Prymat - 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Sos sałatkowy Prymat wsypujemy do miseczki
Kulinarne życieSałatka grecka jest pyszna, najlepiej smakuje mi w lecie, gdy mam świeże ogóreczki i pomidorki z własnego ogródka. Grecka sałatka Składniki : sałata pomidory - 350 g cebula - 1 szt ser feta - 100 g oliwki zielone oliwki czarne ogórek zielony - 1 szt papryka czerwona - 1 szt Sos winegret : musztarda dijon - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 5 łyżek ocet winny
Kuchnia Danusi